Šalšiada: ko paradižniki povežejo Izolo
Izolani so iz viška paradižnikov ustvarili tradicijo – Šalšiado, priljubljen dogodek, ki že 15 let povezuje skupnost ob dobri hrani in glasbi.

Človek potoži, da ima preveč paradižnikov. Pa mu kolega reče, ni panike, bova skuhala šalšo. Potem tretji doda, da dajmo potem prirediti kar tekmovanje! To ni šala, ampak resnična zgodba izpred 15 let. Takrat je Mef s kolegi prvič kuhal šalšo in tekmoval proti drugi ekipi. Iz rešitve za odvečne paradižnike je Izola dobila tradicionalni letni dogodek, ki je letos presegel vsa pričakovanja, saj se večina strinja, da je bila 15. Šalšiada boljša od vseh doslej.
Ko sem prejšnjo nedeljo v neznosni vročini v Izoli neuspešno iskala parkirno mesto, sem pomislila, da je Šalšiada očitno bolj priljubljena, kot sem mislila. Ampak ne – Izola je bila res polna turistov, na koncu Ljubljanske ulice, ki ga imenujejo Largo di Špina, pa so bili sami domači. Ne nujno rojeni Izolani, tudi vikendaši. Dogodek namreč povezuje lokalno skupnost, kar je v tem času, ko smo kot družba čedalje bolj izolirani, res pomembno. No, Izolani imajo na srečo novinarja in glasbenika Draga Misleja Mefa, ki skrbi za pestro dogajanje.
»Prvič sva tekmovala s prijateljem, že drugo leto pa smo imeli kar pet prijav! Zdaj jih moramo že omejiti, saj je na ulici premalo prostora za vse,« je povedal Mef in še pojasnil, da je šalša v resnici »samo revna omaka iz paradižnikov, soli, malo olja, čebule, korenčka, pa kakšno začimbo so dodali, a nič preveč. Šalša je osnova, ki jo daš v ponev in potem še kaj dodaš.«
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 33, 19. avgust 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
