Prvi praznik razborških škrebelnov




Letošnjim Dnevom evropske kulturne dediščine, ki jih že 26. organizira Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije skupaj z lastniki in upravljalci dediščine ter zainteresiranimi javnostmi, letos na temo Dediščina okoli nas, so se včeraj pridružili tudi Čatežani in Razborčani s 1. praznikom razborških škrebelnov oz. Škrebelfestom.
»Škrebel je po četeško krhelj oz. suho sadje,« pripoveduje Mija Benedičič, predsednica Kulturno umetniškega društva (KUD) Popotovanje Frana Levstika Čatež, ki je skupaj z novomeško območno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in lastnikom razborške sadne sušilnice Jožetom Zupančičem včerajšnji dogodek tudi pripravilo. Nekdaj je bilo namreč področje Čateža poznano prav po sadjarstvu, še pravi Benedičičeva, zato so želeli s Škrebelfestom lastnike sadnih dreves spodbuditi k večjemu zanimanju za pridelavo in predelavo sadja na podeželju.
Jože Zupančič, na čigar kmetiji je druženje tudi potekalo, je namreč leta 2008 obnovil sadno sušilnico iz leta 1939, ki ponovno služi svojemu prvotnemu namenu. Gre za eno redkih sušilnic pri nas, kjer sadje sušijo na tradicionalen način – s pomočjo toplega zraka, ki se dviga od kurišča navzgor mimo les s sadjem proti stropu sušilne komore. Razborško sadno sušilnico so sicer vaščani uporabljali do konca druge svetovne vojne, nato so v njej nekajkrat še sušili koruzo, sadja pa ne, vse dokler je Zupančič ni obnovil. Kot pravi, je tovrstni način sušenja sadja zahtevnejši, a se je za obnovo odločil, da bi kmetija s tem pridobila dodatno vrednost.
Na včerajšnji prireditvi, za katero si želijo, da bi postala tradicionalna, so se sicer na stojnicah predstavili tudi proizvajalci sadnih izdelkov in domača društva, ki so poskrbela za številne dobrote. Tako so lahko obiskovalci – kljub kislemu vremenu se jih je zbralo lepo število - okušali tukajšnja vina pa francosko slaščico crumble z jabolki in slivami ter palačinke, na stojnici Dobrot Dolenjske so kuhali slivovo marmelado z orehi in breskovo z ingverjem pa še kaj se je našlo. Prireditev so obogatili s kulturnim programom in kmečkimi igrami, za strokovni del dogodka pa je poskrbel novomeški Kmetijsko gozdarski zavod, Terezija Lavrič je namreč predavala o tehnologiji sušenja sadja in registraciji sušenja sadja kot dopolnilne dejavnosti na kmetiji.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se