© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel


Uredništvo
27. 8. 2025, 21.25
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

marelični krompirjevi cmoki
Profimedia
Cmoke lahko posujete tudi z mletimi orehi ali makom namesto drobtin.

Obisk tržnice nas zadnje dni še posebno razveseljuje. Stojnice so polne jagodičevja, dišečih melon, okoli lubenic se že vrtijo ose, tu in tam najdemo tudi kakšen spodobno zrel grozd grozdja, a končno so tu tudi tiste čudovite, sladke domače marelice, slive in breskve. In seveda marelice kar dišijo po eni najljubših jedi iz naših otroštev - mareličnih cmokih.

Če ste jih do zdaj le kupovali, ker vam priprava nikakor ni uspela, čeprav kupljeni niso niti senca tistih, ki so jih delale naše babice, potem je zdaj čas, da to spremenite. Sledite našim preprostim nasvetom.

Kako pripraviti popolno testo

Najprej je pomembno, da pri pripravi krompirjevega testa ne pretiravate z mešanjem - če ga preveč mešate, postane trdo in žilavo. Zato si zapomnite: čeprav je testo mehko, je to dovolj, da sestavine le rahlo povežete v gladko maso.

Enako velja za moko - dodajte je le toliko, kolikor je potrebno, da dobite mehko, voljno testo. Ko oblikujete kepo testa, ga oblikujte v svaljek in narežite na enako velike kose, pripravljene za polnjenje.

Polnjenje in kuhanje

Za polnjenje lahko uporabite sveže sadje ali marmelado. Za en cmok zadostuje polovica marelice, po želji pa dodajte še žličko marelične marmelade. Vendar ne pretiravajte z nadevom, da boste cmoke lahko dobro zaprli in preprečili odpiranje med kuhanjem.

Tako kot testenine tudi cmoke kuhajte v kropu, ki mu dodate dovolj soli. Cmoke polagajte v lonec posamično in pazite, da lonec ne bo prenatrpan. Cmoki namreč potrebujejo dovolj prostora za enakomerno kuhanje. Ko priplavajo na površje, jih vzemite iz vode in povaljajte v ponvi, kjer ste na maslu prepražili drobtine s sladkorjem. Cmoke dobro povaljajte v tej hrustljavi mešanici in jih postrezite še tople.

marelični krompirjevi cmoki
Profimedia
Polnilo bo še bolj sočno, če na mesto koščice, ki ste jo odstranili, dodate žličko marelične marmelade.

Za ljubitelje maka: cmoke lahko namesto v drobtinah povaljate v mešanici mletih makovih semen in sladkorja, kot so to nekoč počele naše babice. Tudi mleti mandlji ali orehi so okusna možnost.ž

Cmoki iz krompirjevega testa, polnjeni z marelicami

Sestavine:

  • 500 g krompirja
  • 50 g masla za testo
  • 200 g ostre moke
  • 1 jajce
  • sol
  • 5 marelic (ali več, po potrebi)
  • marelična marmelada (po želji)
  • drobtine
  • sladkor
  • 5 g masla za drobtine

Priprava:

Krompir skuhajte v olupku, ga olupite in pretlačite. K pretlačenemu krompirju dodajte 50 g masla.

Ko se masa nekoliko ohladi, dodajte moko, jajce, malo soli in zamesite testo. Testo bo precej mehko, zato ga ne valjajte, ampak oblikujte enako velike kroglice. Te nato v roki sploščite, vanje vstavite polovico marelice in oblikujte kroglico. Cmoke kuhajte v dobro osoljeni vreli vodi približno 15 minut

V ponvi raztopite maslo, dodajte drobtine in po želji sladkor. Skuhane cmoke pred serviranjem povaljajte v tako pripravljenih drobtinah.

Breskovi cmoki iz krompirjevega testa

Sestavine:

  • 500 g krompirja
  • 50 g masla za testo
  • 200 g ostre moke
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • 3-4 srednje velike breskve (lahko tudi manjše)
  • marelična ali breskova marmelada (po želji)
  • drobtine
  • sladkor
  • maslo za praženje drobtin
breskovi krompirjevi cmoki
Profimedia
Pristni okus poletja - krompirjevi cmoki z breskvami

Priprava:

Krompir skuhajte v olupku, olupite in pretlačite. Primešajte maslo in počakajte, da se nekoliko ohladi. Nato dodajte moko, jajce in ščepec soli in zamesite mehko testo.

Breskve narežite na rezine ali na manjše kose, odvisno od velikosti. Če želite, lahko v sredino dodate žličko marmelade za več sočnosti.

Iz testa oblikujte kroglice, jih sploščite v dlani, na sredino položite kos breskve, zaprite in oblikujte lepo okroglico. Cmoke kuhajte v osoljeni vreli vodi približno 15 minut - ko priplavajo na površje, so kuhani.

Na maslu prepražite drobtine in po želji dodajte sladkor. Skuhane cmoke dobro povaljajte v tej zmesi in takoj postrezite.

Slivovi cmoki iz krompirjevega testa

Sestavine:

  • 500 g krompirja
  • 50 g masla za testo
  • 200 g ostre moke
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • 10-12 manjših sliv (po možnosti domačih)
  • sladkor v kocki ali žlička sladkorja za vsako slivo
  • cimet (po želji)
  • drobtine
  • sladkor
  • maslo za praženje drobtin
slivovi krompirjevi cmoki
Profimedia
Če želite bolj bogato aromo, lahko maslu za drobtine dodate malo vaniljevega sladkorja.

Priprava:

Krompir skuhajte v olupku, olupite in pretlačite. Dodajte maslo, pustite, da se malo ohladi, nato vmešajte moko, jajce in ščepec soli ter zamesite testo.

Slive razpolovite ali uporabite cele (če so zelo majhne). V vsako lahko vstavite malo sladkorja in ščepec cimeta. Oblikujte kroglice iz testa, jih sploščite v dlani, na sredino položite slivo in lepo zaprite. Kuhajte v osoljeni vreli vodi 12-15 minut - ko priplavajo na površje, so kuhani.

Drobtine prepražite na maslu in sladkorju. Skuhane cmoke povaljajte v tej mešanici in postrezite še tople.

E-novice · Novice

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.