Popoln kolač za konec poletja: bløtkake
Bløtkake je norveški kolač, ki nas je navdušil s preprosto pripravo, kremnim okusom in svežino sezonskega sadja. Tu je recept, h kateremu se bomo večkrat vrnili.

Družinsko praznovanje na Norveškem ne mine brez znamenitega kolača bløtkake, pa naj gre za otroški rojstni dan, poletni piknik ali državni praznik (takrat ga okrasijo v barvah zastave).
Zelo podobno sladico poznajo tudi na Švedskem, kjer ji pravijo gräddtårta, Danskem, kjer jo poimenujejo lagkage, in na Finskem, kjer ji rečejo täytekakku.

Ideja je povsem preprosta – nežne plasti biskvita se izmenjujejo s stepeno smetano in svežim sadjem.
Lahkoten kolač za vsak dan in posebne priložnosti
Norveški kolač bløtkakenaj bi izviral iz preprostega sukkerbrød (sladek biskvit), o katerem so pisali že v kuharskih knjigah iz 17. stoletja, šele v zadnjih sto letih pa je postal priljubljena klasika, po kateri radi posežejo stari in mladi.
Pripravo začnemo tako, da jajca, moko in pecilni prašek zmešamo v preprost biskvit, ki ga spečemo v pekaču poljubne oblike. Pečen biskvit mora biti zlate barve, testo pa se mora zravnati, če nanj rahlo pritisnemo.
Ali je biskvit zares pečen, lahko preverimo tudi z leseno palčko, ki jo zapičimo v sredino biskvita. Če ta ostane čista, ko jo potegnemo iz testa, je biskvit zagotovo enakomerno pečen.
Glavni poudarek: sočnost
Najpomembnejše vodilo pri pripravi kolača bløtkake je, da biskvit ni suh. Ko ga preprežemo, ga je zato treba navlažiti z mlekom ali sadnim sokom, pogumnejši pa mu dodajo še kanček likerja.
Nato biskvit nežno namažemo s stepeno sladko smetano in posujemo z izbranim sadjem, najpogosteje borovnicami, malinami ali jagodami. Za dodatno sladkobo lahko med plasti dodamo še malce marmelade in narezanih banan.
Sodobne različice kolača bløtkake ponekod vključujejo tudi čokolado in eksotično sadje, a bistvo ostaja enako – preprosta kremasta sladica.
Najbolje je, da kolač pripravimo nekaj ur pred postrežbo, da se biskvit lepo prepoji in okusi povežejo.
Praznujmo že danes
Norveški kolač bløtkake je kot nalašč za raznovrstna praznovanja. Z malo ustvarjalnosti ga lahko prilagodimo svojemu okusu in pustimo, da navduši z lahkotnostjo in svežino. Pripravimo ga že danes in obeležimo zaključek počitnic, rojstni dan ali čudovite trenutke z najdražjimi.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se