© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Popoln kolač za konec poletja: bløtkake


Barbara Slivnik
24. 8. 2025, 10.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Bløtkake je norveški kolač, ki nas je navdušil s preprosto pripravo, kremnim okusom in svežino sezonskega sadja. Tu je recept, h kateremu se bomo večkrat vrnili.

norveski-smetanov-kolac-z-borovnicami_558x620_acf_cropped
Dober tek
Norveški smetanov kolač bo hitro postal vaš najljubši posladek

Družinsko praznovanje na Norveškem ne mine brez znamenitega kolača bløtkake, pa naj gre za otroški rojstni dan, poletni piknik ali državni praznik (takrat ga okrasijo v barvah zastave).

Zelo podobno sladico poznajo tudi na Švedskem, kjer ji pravijo gräddtårta, Danskem, kjer jo poimenujejo lagkage, in na Finskem, kjer ji rečejo täytekakku.

norveski kolac.jpg
Pexels
Za državni praznik bløtkake okrasijo v barvah zastave

Ideja je povsem preprosta – nežne plasti biskvita se izmenjujejo s stepeno smetano in svežim sadjem.

Lahkoten kolač za vsak dan in posebne priložnosti

Norveški kolač bløtkakenaj bi izviral iz preprostega sukkerbrød (sladek biskvit), o katerem so pisali že v kuharskih knjigah iz 17. stoletja, šele v zadnjih sto letih pa je postal priljubljena klasika, po kateri radi posežejo stari in mladi.

Pripravo začnemo tako, da jajca, moko in pecilni prašek zmešamo v preprost biskvit, ki ga spečemo v pekaču poljubne oblike. Pečen biskvit mora biti zlate barve, testo pa se mora zravnati, če nanj rahlo pritisnemo.

Ali je biskvit zares pečen, lahko preverimo tudi z leseno palčko, ki jo zapičimo v sredino biskvita. Če ta ostane čista, ko jo potegnemo iz testa, je biskvit zagotovo enakomerno pečen.

Glavni poudarek: sočnost

Najpomembnejše vodilo pri pripravi kolača bløtkake je, da biskvit ni suh. Ko ga preprežemo, ga je zato treba navlažiti z mlekom ali sadnim sokom, pogumnejši pa mu dodajo še kanček likerja.

Nato biskvit nežno namažemo s stepeno sladko smetano in posujemo z izbranim sadjem, najpogosteje borovnicami, malinami ali jagodami. Za dodatno sladkobo lahko med plasti dodamo še malce marmelade in narezanih banan.

Sodobne različice kolača bløtkake ponekod vključujejo tudi čokolado in eksotično sadje, a bistvo ostaja enako – preprosta kremasta sladica.

Najbolje je, da kolač pripravimo nekaj ur pred postrežbo, da se biskvit lepo prepoji in okusi povežejo.

Praznujmo že danes

Norveški kolač bløtkake je kot nalašč za raznovrstna praznovanja. Z malo ustvarjalnosti ga lahko prilagodimo svojemu okusu in pustimo, da navduši z lahkotnostjo in svežino. Pripravimo ga že danes in obeležimo zaključek počitnic, rojstni dan ali čudovite trenutke z najdražjimi.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.