Še en okusen način, da porabite bučke z vrta
Če se vam je na vrtu nabralo preveč bučk – predvsem tistih, ki so vam med dopustom ušle izpod nadzora – jih lahko uporabite nekoliko drugače kot običajno.

Bučke so zaradi svojega nevtralnega okusa odlična osnova za marmelade, še posebej v kombinaciji z ingverjem in limono. Ta recept je preprost, rezultat pa dišeč, rahlo pikanten in osvežujoč džem, ki bo navdušil na kruhu, palačinkah ali v jogurtu.
Bučkin džem z ingverjem
Sestavine
-
4 velike ali 5 manjših bio limon
-
2 kg bučk (primerne so običajne bučke)
-
2 kg želirnega sladkorja
-
velik kos svežega ingverja (približno 100 g)
Priprava
- Bučko olupimo in narežemo na koščke velikosti sladkornih kock. Ingver olupimo in nastrgamo. Limonam z lupilnikom tanko obrežemo lupinico, da dobimo trakove, ki jih narežemo na čim tanjše trakce, nato iztisnemo sok. Prazne limonove lupine in peške povežemo v muslinasto vrečko.
- Bučko damo v večjo kozico, dodamo 2 žlici limonovega soka in na srednji temperaturi med pogostim mešanjem kuhamo, da koščki bučke postanejo prosojni in mehki, a ne kašasti. Povremo morebitne sokove, nato dodamo sladkor, preostali limonov sok, trakce lupinice, ingver in muslinasto vrečko. Mešamo, da se sladkor stopi.
- Mešanico zavremo, nato jo nežno kuhamo 10 do 15 minut ali toliko časa, da se bučka popolnoma zmehča in džem doseže točko strjevanja (glej nasvet). Nato z njim napolnimo sterilizirane kozarce (glej nasvet). Okus džema bo še nekaj mesecev zorel in se krepil, zato ga shranimo na temno, hladno mesto.

Sterilizacija
Kozarce steriliziramo tako, da jih najprej temeljito operemo z vročo vodo in detergentom, nato pa jih osušimo in damo v pečico. Nastavimo jo na 100 °C in kozarce nekaj časa segrevamo. Lahko jih operemo tudi v pomivalnem stroju na najvišji temperaturi. Z vročim džemom vedno polnimo čim bolj vroče kozarce.
Je že kuhano?
Točko strjevanja preverimo tako, da precej pred kuhanjem v zamrzovalnik postavimo krožniček. Nanj kanemo malce džema. Ko se ohladi, ga potisnemo s prstom. Če se džem naguba, je pripravljen, sicer ga kuhamo še nekaj minut.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se