Puhasta zvezda italijanske kuhinje: Kako doma speči popolno fokačo?
Fokača – italijanski ploščati kruh, poln okusa in vonja po olivnem olju, rožmarinu in paradižnikih. Idealna za malico, prilogo ali piknik.

Fokača je priljubljen puhast italijanski ploščati kruh. Dodamo mu olivno olje in začimbe, navadno rožmarin ali origano. Kdor želi, ga lahko nadgradi z olivami ali svežimi češnjevimi paradižniki. Fokača je zelo okusna in aromatična. Jemo jo za malico, namesto kruha, kot prilogo drugim jedem. Uporabimo jo za sendviče, predjedi in postrežemo na piknikih.
Ker jo delamo iz kvašenega testa, ki mora vzhajati, potrebujemo za pripravo vsaj nekaj ur, najbolje pa je, da s pripravo testa začnemo že dan prej.
Sestavine
- 400 g navadne gladke moke
- 300 g mlačne vode
- 1/2 zavitka kvasa v prahu ali pol kocke svežega kvasa
- 1 čajna žlička soli + dva ščepa grobe morske soli za povrh
- nekaj žlic olivnega olja
- po želji in okusu še rožmarin oziroma origano, ali pol skodelice češnjevih paradižnikov, ali pol skodelice oliv
Priprava
1. Moko damo v primerno veliko skledo in na sredini naredimo jamico. Vanjo vlijemo mlačno vodo in nadrobimo kvas. Po želji dodamo ščep sladkorja. Posolimo. Z vilicami malo premešamo, pokrijemo s pokrovom, če ga imamo, ali s kuhinjsko folijo in krpo. Pustimo na toplem vzhajati pol ure. Nato testo z vlažnimi rokami malo raztegnemo in prepognemo čez polovico ter s prsti rahlo potlačimo. Ponovimo še od tri- do štirikrat. Ponovno pokrijemo in pustimo vzhajati še pol ure. Nato spet raztegnemo in potlačimo. To naredimo vsake pol ure še trikrat. Nazadnje ga položimo na naoljen pekač in s prsti nežno raztegnemo po vsej površini pekača. Sedaj testo ne bi več smelo biti lepljivo, temveč lepo puhasto in raztegljivo. Biti mora dobro naoljeno, saj olivno olje da fokači pravo aromo in vlažnost.
2. Ko je testo raztegnjeno, s prsti naredimo jamice, pokapljamo z olivnim oljem in vzhajamo še 30 minut.
3. Dodamo začimbe – rožmarin ali origano in paradižnike ali olive, lahko tudi oboje. Posujemo še s ščepom ali dvema grobe soli.
4. Pečemo v ogreti pečici na 220 stopinjah Celzija od 20 do 25 minut.
NASVET
Testo lahko pustimo čez noč vzhajati v hladilniku v pokriti posodi, ko smo ga zamesili in vsaj enkrat malo pregnetli. Naslednji dan vzamemo posodo iz hladilnika in jo pustimo na sobni temperaturi vsaj pol ure. Nato damo testo na naoljen pekač in nadaljujemo s pripravo po receptu.
Objavljeno v reviji Jana, št. 33, 19. avgust 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se