Sladki skutni njoki z robidami
Zakaj bi njoke vedno pripravljali samo slane. Odlično se ujamejo tudi z robidovo omako ter drobljencem iz drobtin in mletih mandljev.

Sestavine
- 400 g skute
- 2 jajci
- 50 g moke
- 50 g zdroba
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 1 žlička naribane limonine lupinice
- ščepec soli
- maslo za preliv
omaka:
- 500 g robid + za okras,
- 100 ml soka črnega ribeza
- sok 1 limone
- 2 žlici medu
mandljev drobljenec:
- 70 g drobtin
- 70 g mletih olupljenih mandljev
- 40 g sladkorja v prahu
Priprava
1. Skuto in jajca dobro zmešajte. Moko, zdrob, sladkor, limonino lupinico in ščepec soli premešajte. Mešanico počasi dodajte k skuti in jajcem. Pripravljeno testo pustite počivati vsaj 30 minut.
2. Pripravite omako in drobljenec. Za omako dajte v ponev robide, sok črnega ribeza in limonin sok. Segrevajte, dokler se robide ne zmehčajo. Nato ponev odstavite z ognja in vmešajte med. Zmešajte s paličnim mešalnikom in nato po želji precedite skozi fino sito.
3. Za drobljenec mlete mandlje in drobtine na suho ali na maslu prepražite v ponvi. Pustite, da se mešanica ohladi, nato dodajte sladkor in premešajte.
4. V veliko ponev nalijte vodo in jo zavrite. Iz testa oblikujte njoke, nato jih spustite v vodo in kuhajte približno 5 minut oziroma dokler ne priplavajo na površje. Odcedite. Postrezite z omako in drobljencem.
Objavljeno v reviji Jana, št. 33, 19. avgust 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se