© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Revna paradižnikova omaka, ki navdušuje


Sonja Javornik
23. 8. 2025, 10.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Človek potoži, da ima preveč paradižnikov. Pa mu kolega reče, ni panike, bova skuhala šalšo. Potem tretji doda, da dajmo potem prirediti kar tekmovanje!

salsiadaIMG_8601.jpg
Sonja Javornik
Šalšo je bilo treba dve uri pridno mešati.

To ni šala, ampak resnična zgodba izpred 15 let. Takrat je Mef s kolegi prvič kuhal šalšo in tekmoval proti drugi ekipi. Iz rešitve za odvečne paradižnike je Izola dobila tradicionalni letni dogodek, ki je letos presegel vsa pričakovanja, saj se večina strinja, da je bila 15. Šalšiada boljša od vseh doslej.

Ko sem prejšnjo nedeljo v neznosni vročini v Izoli neuspešno iskala parkirno mesto, sem pomislila, da je Šalšiada očitno bolj priljubljena, kot sem mislila. Ampak ne – Izola je bila res polna turistov, na koncu Ljubljanske ulice, ki ga imenujejo Largo di Špina, pa so bili sami domači. Ne nujno rojeni Izolani, tudi vikendaši. Dogodek namreč povezuje lokalno skupnost, kar je v tem času, ko smo kot družba čedalje bolj izolirani, res pomembno. No, Izolani imajo na srečo novinarja in glasbenika Draga Misleja Mefa, ki skrbi za pestro dogajanje.

salsiada zmagovalkiIMG_8734.jpg
Sonja Javornik
Organizator Drago Mislej Mef in član žirije Tulio Furlanič sta čestitala zmagovalkama Vlasti in Jakici Baraga.

»Prvič sva tekmovala s prijateljem, že drugo leto pa smo imeli kar pet prijav! Zdaj jih moramo že omejiti, saj je na ulici premalo prostora za vse,« je povedal Mef in še pojasnil, da je šalša v resnici »samo revna omaka iz paradižnikov, soli, malo olja, čebule, korenčka, pa kakšno začimbo so dodali, a nič preveč. Šalša je osnova, ki jo daš v ponev in potem še kaj dodaš.«

salsiadaIMG_8591.jpg
Sonja Javornik
Ekipe so na kraju samem paradižnike olupile in stisnile v sok.

Ekipe so prišle že ob 9. uri, pol ure pozneje so začele s pripravo sestavin, kuhati pa ob 10. uri. To seveda ni Masterchef, kjer bi bila težava v pomanjkanju časa, saj so imeli za šalšo kar dve uri, kar je več kot dovolj, da se ta paradižnikova omaka dobro prekuha. Sodelovalo je šest ekip, vsaka je imela podpornike, ki so jih opazovali, se menili, pokušali, kako napreduje šalša … Na mizah, kjer so pripravljali vse potrebno in zraven kuhali, pa so ponujali še domače dobrote – žganje iz različnega sadja, salame in sirčke, pa olivno olje. Mimoidoči so jih lahko pokušali med čakanjem, da se šalše dobro prekuhajo.

Vse so okusne. Kaj pa zdaj? 

Ko je bilo ob 12. uri kuhanja konec, je Mef z asistenti pobral vzorce in jih nesel članom komisije, v njej so bili Darja Hudales, Egle Tomažinčič, Alen Poniš, Loris Vižintin in Tulio Furlanič. Alenu, ki je bil v komisiji že četrtič, so se zdele šalše boljše kot v preteklih letih: »Napredujejo. Nihče od udeležencev ni bil podpovprečen oziroma ni odstopal v slabem smislu.«

Darjo so tokrat povabili prvič. »Verjetno zato, ker tudi doma kuhamo šalšo, sploh moj mož je pravi mojster v tem!« je povedala, Egle pa je razkrila, da je šalše ocenjevala že lani, in se strinjala z Alenom, da so bile tokrat še boljše. »V resnici ni bilo velike razlike med njimi, vse so bile res okusne.« Tudi Tulio je pohvalil vse šalše, Loris, ki je praktično stalni član komisije, pa je le bil malce natančnejši: »Saj so bile tudi prejšnja leta dobre, vendar se mi zdi, da so bile tokrat malo bolj začinjene. A to je stvar okusa – zato pa je v komisiji pet članov, da imamo na koncu res zmagovalca, ki je najboljši!«

salsiadaIMG_8603.jpg
Sonja Javornik
Doris Gomazelj se je strašno razveselila, ko je izvedela, da je njena Šalša dobila tudi čisto desetico!

Čili je naredil razliko

Nedeljska 15. Šalšiada je bila po mnenju večine najboljša doslej. Vse skuhane šalše so bile zares istrske, vse so bile zelo dobre, povprečna ocena je bila tako visoka, da so bile edine pripombe strokovne komisije, da so se posamezne nekaj minut predolgo kuhale. Večino visokih ocen pa sta za svojo šalšo dobili Vlasta in Jakica Baraga. Na tej prireditvi sodelujeta že več kot deset let, vedno so ju hvalili, a doslej še nista dobili nagrade. »Morda je bila razlika v tem, da sva tokrat dodali še malo suhega domačega čilija, ta je zaokrožil okus. Tako so nama povedali člani komisije,« sta povedali sestri, ki doma vsako leto kuhata šalšo za ozimnico. Letos sta je nakuhali že 70 kozarcev!

salsiadaIMG_8639.jpg
Sonja Javornik
Scenograf Duško Milavec, ki je sodeloval tudi pri z oskarjem nagrajenem filmu Nikogaršnja zemlja, je dokazal, da obvlada kuharijo.

Prireditev je bila dobrodelne narave, saj so vse prispevke obiskovalcev namenili društvu Palčica Pomagalčica. Nabralo se jih je za več kot tisoč evrov. Kot je povedala predsednica društva Larisa Štoka, bodo denar namenili deklici Lori, ki se bori z redko gensko boleznijo. Za razvoj zdravila potrebujejo milijon evrov, doslej so jih zbrali že več kot pol milijona.

salsiadaIMG_8632.jpg
Sonja Javornik
Priljubljeni kantavtor in igralec Iztok Mlakar je prišel pokusit, kaj se kuha. Tekmoval pa ni.

Zaradi uspeha šalšiade pa so Izolani takoj predlagali, da bi imeli kmalu še kakšno dobrodelno prireditev, in tako za septembra napovedujejo Bazilikijado. Izolani očitno res znajo poskrbeti, da se družijo, zabavajo, ob tem pa naredijo še kaj koristnega naredijo. Zgledujmo se po njih!

E-novice · Novice

Jana

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.