Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kulinarika / stran 24

potrebusina-burger-amuse-22-1_1115x560_acf_cropped.jpg

Ne hiti še doma

Počasi se daleč pride! Zdaj pozimi še toliko bolj. Zakaj se nam, torej, ves čas in povsod tako mudi? Ne le na cesti. Nasploh v življenju. Celo pri jedi! Hitrost je eden od največjih sovražnikov dobrojedstva! Ne hitite zato še doma.

Uroš Mencinger
31. 3. 2020
Prevec-zacinjena-jed_558x620_acf_cropped.jpg

Preveč začinjena jed

V: Kadar pri kuhanju hitim, imam pri začinjanju precej težko roko, zlasti ko solim, tako da včasih jed dobesedno uničim. Je kakšen način, kako lahko rešim preveč začinjeno jed?

Eva Lunc
31. 3. 2020
cajanka-rotated_1115x560_acf_cropped.jpg

Piškoti za čajanko

Ste si zaželeli čaja, pa potrebujete ideje za piškote? Da bo čajanka res popolna, smo pripravili nekaj predlogov izvrstnih domačih piškotov, ki se lepo podajo določenim vrstam čaja.

urska
30. 3. 2020
pexels-polina-tankilevitch-6419715-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Klasični zrezki

Najbolj znamenit in priljubljen je dunajski, ki ga Dunajčani jemljejo zelo resno in natančno vedo, kakšen morati biti: telečji, paniran v moki, jajcu in drobtinicah, ocvrt tako, da se panada lepo napihne, in postrežen s krompirjevo solato ali maslenim peteršiljevim krompirjem. Potem je tu še pariški, ki je povaljan samo v moki in jajcu, pa milanski, ljubljanski, zagrebški, Holstein, lovski in ciganski … Seznam klasičnih receptov za zrezke je brez konca, nekaj jih objavljamo na naslednjih straneh, še bolj kot pristnost pa je pomembno, da izberemo primerno meso in ga pripravimo tako, da so zrezki res mehki, sočni in okusni.

Katja Jenčič
24. 3. 2020
Skuhajmo-testenine_A_1115x560_acf_cropped.jpg

Vrste testenin

Le kdo ne ljubi testenin! Tako okusne, hranljive in priročne so, pa toliko kulinaričnih možnosti ponujajo – lahko so zelo skromne, recimo samo s česnom, oljem in feferončkom, ali pa prav luksuzne – z jastogom, tartufi ali drugimi dragocenimi sestavinami. In vse vmes, saj se odlično združijo praktično z vsemi vrstami zelenjave, ribami in morskimi sadeži, mesom in mesninami, mlečnimi izdelki … Ko odkrijemo še, katere vrste in oblike testenin se ujemajo z različnimi omakami, dosežemo kulinarične višave.

Katja Jenčič
23. 3. 2020
Sous-vide-tudi-doma_A-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Sous vide tudi doma

≫Brez zraka≪ se sliši tako vesoljsko in znanstveno, zato nas je v domači kuhariji te modernistične tehnike kar strah. Dejansko pa se je z njo kuhanje sploh začelo. Zelo podoben princip je uporabljal že pračlovek! In jutri ga boste tudi vi!

Uroš Mencinger
23. 3. 2020
Zmehcano-maslo_558x620_acf_cropped.jpg

Zmehčano maslo

V: V vaših receptih za slaščice velikokrat piše, da potrebujemo maslo, zmehčano na sobno temperaturo. Pogosto se mi zgodi, da maslo pozabim dati pravočasno iz hladilnika in sem ga tako primorana kar najhitreje stopiti. Vendar se mi na štedilniku ali v mikrovalovni pečici stopi preveč in postane tekoče ...

uredništvo
23. 3. 2020
Velikonocna-miza_A_1115x560_acf_cropped.jpg

Velikonočna miza

Glavni je seveda velikonočni zajtrk, ko morajo biti na mizi obvezno šunka, hren, jajca, dober kruh in pogača, pa tudi pomaranče. Osnovna živila so vedno ista, le načini priprave se razlikujejo glede na pokrajino, kulinarično domišljijo in okus.

Katja Jenčič
18. 3. 2020
ajda-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Ajda Horvat

Pozor, po branju tega intervjuja poslovilne službene zabave ne bodo nikoli več iste!

Iva Gruden
15. 3. 2020
shutterstock_628023761_1115x560_acf_cropped.jpg

Vitalno v pomlad: zdrava prehrana

Nasveti in priporočila glede optimalne prehrane se pogosto razlikujejo in si celo medsebojno nasprotujejo. Velikokrat vključujejo razne zapovedi, prepovedi in ekstreme, zato lahko dobimo občutek, da se moramo odpovedati glutenu, mlečnim izdelkom, jajcem, sladkorju in procesirani hrani, obenem pa jesti samo ekološko, nepredelano hrano in seveda kup dragih prehranskih dopolnil, če želimo biti resnično zdravi. Pa je res tako?

Lucija Volčanšek
11. 3. 2020
krofi_1115x560_acf_cropped.jpg

Popolni krofi: 10 nasvetov

Veselimo se krofov in drugega sladkega cvrtja, ki ga bomo letos pripravili z nasveti in po receptih naših babic, pri tem pa ne imeli nič slabe vesti, saj je v pustnem času dovoljeno (skoraj) vse.

Barbara Slivnik
11. 2. 2020

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.