5 zlatih pravil za mojstre žara, ki jih upoštevajte preden se lotite peke
Za uspeh na žaru ne zadošča le dobra volja. Spoznajte 5 pravil, ki ločijo ljubitelje od pravih mojstrov. Dodali smo tudi recepte!

Ljubitelji dobrot z žara k peki pristopamo na različne načine. Nekateri s pločevinko ohlajene pijače v roki zgolj stojijo ob žaru, improvizirajo in pametujejo spet drugi se nenehno izobražujejo o novih trendih, skrbno preverjajo središčno temperaturo in se razburjajo, kadar kdo prepogosto dviguje pokrov žara.
Za vse tiste vmes pa verjetno ne bo odveč, če pred vrhuncem poletne piknik sezone ponovimo nekaj nasvetov, kako pred vnaprej poskrbeti, da bo peka potekala gladko.
1. Načrtovanje
Načrtovanje je ključ do uspeha. Če boste nekaj časa vložili v premišljeno predpripravo in "scenarij" vašega piknika, bo vse potekalo bolj gladko, z manj stresa in več druženja. Preglejte recepte, preberite informacije o peki, poiščite nasvete na našem portalu in začnite piknik suvereno.
Ko razmišljate o časovnici peke na žaru, imejte v mislih, da ta vključuje tudi znatno mero predpriprav, od priprave sestavin, mariniranja, sestavljanja ražnjičev ali oblikovanja polpetov za burgerje do netenja ognja in priprave žerjavice.
Ne pozabite tudi na pripravo prilog, kruhkov, solat in pomak.
Naš nasvet: Scenarij pripravite sami, v stranske vloge pa vključite družinske člane in prijatelje. Piknik je vendar družabni dogodek!
2. Predpeka
Nihče vam ne bo očital, da goljufate, če boste večje kose mesa najprej nežno popekli v pečici. S tem boste počasi dvignili središčno temperaturo in zagotovili, da bo notranjost ustrezno pečena, pa vendar sočna in nežna.
3. Žerjavico na stran
Peka na direktni vročini hitro postane tvegana, še posebno, če pod dobrotami švigajo divji plameni. S tem, ko boste vso žerjavico premaknili na eno stran žara, boste ustvarili dve območji peke, eno z direktno in drugo z indirektno vročino.
Direktno vročino (peka neposredno nad žerjavico) uporabimo za hrano, ki se hitro speče, indirektno (peka, odmaknjena od žerjavice) pa za večje kose, ki se pečejo dlje.
Med peko lahko tudi kombinirate obe območji – denimo tako, da sestavine, ki so se spekle prej, prestavite na manj vročo površino, da ostanejo tople, medtem ko se preostale še pečejo.
4. Karamelizacija
S segrevanjem prihaja do Maillardove reakcije, pri kateri sladkorji in encimi na površini mesa karamelizirajo in izboljšajo okus. Reakcija se začne že pri nizkih temperaturah, spremembe pa opazimo, ko se žar segreje nad 150 °C.
5. Marinade in glazure
Odlično nadgradnjo okusov lahko dosežete z marinadami in glazurami. Od najpreprostejših iz olja, limonovega soka in začimb do lepljivo sladkih domačih ali kupljenih omak BBQ – izbire res ne manjka.
Medtem ko so marinade v osnovi namenjene dodatnemu mehčanju mesa in jih uporabljamo pred peko, je glazure najbolje uporabiti tik pred koncem.
Enostaven recept za piščanca na žaru, ki zahteva le nekaj vnaprejšnjega načrtovanja
Preprost pečen piščanec z rožmarinom
Z glazuro, sploh takšno, ki vsebuje več sladkorja, je treba biti izjemno previden, saj na vročini lahko hitro potemni. Najbolje bo, če meso z glazuro le nežno premažete, nato pa skrbno nadzorujete in redno obračate.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se