Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kulinarika / stran 25

Schwarzwaldstube-foto-René-Riis_1115x560_acf_cropped.jpg

Riba iz pečice med mišelinkami

Zgodba o preprostih jedeh, ki jih je najteže dobro skuhati, velikih chefih, ki jim prav tako lahko zagori, in domačih chefih, ki niso ribiči, zato se morajo potruditi s prilogami.

Uroš Mencinger
11. 2. 2020
Gourmmmetcup2020-FotoDeanDubokovic-536_1115x560_acf_cropped.jpg

Peti Gourmet cup Ljubljana

Malo je dogodkov, kjer bi se kuharji, gostinci in vinarji družili v tako sproščenem vzdušju kot na tradicionalni smučarsko-kulinarični zabavi na Krvavcu. Že peti Gourmet Cup Ljubljana, ki ga je Jezeršek gostinstvo v partnerstvu s Turizmom Ljubljana organiziralo v ponedeljek, 27. 1. 2020, je znova presegel pričakovanja

urska
5. 2. 2020
Sous-vide-tudi-doma_1a_1115x560_acf_cropped.jpg

5 razlogov, zakaj je zadnji čas, da tudi vi preizkusite tehniko kuhanja sous vide

1. Za sous vide ne potrebujete nobenih posebnih tehničnih pripomočkov! Vsaj ne na začetku. A tudi potem, ko se nad sous vidom navdušite in začnete izkoriščati njegove prednosti, ne potrebujete dragih profesionalnih aparatov. Doslej je veljalo, da je za resni sous vide, ko živila vakuumiramo v tekočini (olje, marinada, omaka), potrebna profesionalna vakuumirna komora, ki […]

Uroš Mencinger
23. 1. 2020
2011.10.05-GF-Xmas-27238_preview_1115x560_acf_cropped.jpg
Kulinarika · Oglas

Darila iz kuhinje

Nakupovanje daril je za marsikoga velik stres. Iskanju prave ideje, gneči v prepolnih trgovinah in na cestah v bližini nakupovalnih centrov se lahko tudi izognete. Podarite darila iz kuhinje – in svoj čas ter družbo.

22. 12. 2019
cheese-3373604_1920_1115x560_acf_cropped.jpg

Shranjevanje sirov

Izbrali ste sir - čestitamo! A kako ga pravilno shraniti, da bo obdržal aromo, okus in teksturo? Predstavljamo nekaj splošnih pravil in nasvetov ravnanja s siri, kako do popolne uživancije, ko jih enkrat postrežemo.

urska
19. 12. 2019
piskoti-snezinke-e1576151998287_1115x560_acf_cropped.jpg

Nasveti za peko piškotov

Peka večine piškotov ni zahtevna, a tako kot pri vseh rečeh velja, da štejejo izkušnje in da je dobro poznati nekaj trikov in podrobnosti, ki jih v receptih praviloma ni najti. Z našimi nasveti boste pravi piškotni mojstri!

urednistvo
12. 12. 2019
martina-marusic-kos_1115x560_acf_cropped.jpg

Martina Marušič Kos

Martina Marušič Kos se zaveda, da veliko slovenskih otrok zaradi finančne stike ne more veselo praznovati rojstnega dne. Svetovalka direktorja na inštitutu Univerze na Primorskem, blogerka, po izobrazbi pa literarna komparativistka in od leta 2016, ko smo se pogovarjali z njo, še magistrica vizualnih umetnosti, je bila namreč v času našega pogovora predsednica društva Sladki nasmehi, ki otrokom iz socialno ogroženih družin za njihov praznik podarja torte – in s tem lepše otroštvo.

Iva Gruden
28. 11. 2019
penine-iz-slovenske-istre-A_1115x560_acf_cropped.jpg

Penine iz slovenske Istre

Kako je to mogoče? Penina iz grozdja vinogradov, ki jih greje mediteransko sonce in hladijo slani vetrovi z morja? Ali niso penine bolj s hladnejšega severa Evrope? Treba se je bilo prepričati, zato smo to tudi storili v kleti Vinakoper.

Leon Beton
28. 11. 2019
mads-eneqvist-ks8pq99ai6g-unsplash-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Peneča vina

Spet je tisti čas v letu, ko se zelo poveča poraba in povpraševanje po penečih vinih. Ta večina povezuje s praznovanji in so skoraj obvezno vino pri prehodu v novo leto. Toda peneča vina so zelo posebna vina in si zaslužijo našo pozornost vse leto. Bolje rečeno: mi si zaslužimo igrivost, osvežilnost in kompleksnost dobre penine vse leto, kadarkoli se najdeta dva zainteresirana pivca – z dobrim ali pa tudi kar brez pravega razloga.

Leon Beton
28. 11. 2019
vonjave-domačega-lonca-A_1115x560_acf_cropped.jpg

Vonjave domačega lonca

Osnovnih okusov je le pet, vonjav in arom pa je nešteto. Vsaka sestavina ima svoj vonj, toda ljudje nismo sposobni, da bi vsakega ločili. Za to potrebujemo veliko vaje. Tako je tudi doma pomembno: čim več naravnih arom uporabljamo, tem bolje vonjamo, in če bolje vonjamo, tudi bolje kuhamo!

Uroš Mencinger
28. 11. 2019
nasveti-za-peko-piskotov_558x620_acf_cropped.jpg

Nasveti za peko piškotov

V: Letos bom za praznike pekla piškote. Ker z njimi nimam veliko izkušenj, vas prosim za nekaj nasvetov, na kaj moram paziti, da bodo zagotovo uspeli.

Eva Lunc
28. 11. 2019
IMG_20191113_202639_1115x560_acf_cropped.jpg

Izbrali najboljše slovenske kuharje

Danes zvečer so s slavnostno prireditvijo v ljubljanskem hotelu Best Western Premier Hotel Slon razkrili najboljša imena slovenske gastronomije leta 2020, ki bodo zapisana v  kulinarični vodnik Gault&Millau 2020. Najboljša kuharica je postala Ana Roš iz Hiše Franko, najboljša restavracija pa Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono pod taktirko Tomaža Kavčiča.

urednistvo
13. 11. 2019
john-cameron-WCyjPJBzSAU-unsplash-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Čemu imeti več različnih oljčnih olj?

Zaradi istega razloga, zaradi katerega med vini metodično izbiramo tistega, ki se poda k določeni jedi: torej zaradi užitka, okusa in skladnosti med okusi. Olja bi morali degustirati tako kot vina. Potem bi razumeli, zakaj je toskansko primernejše za mineštre, tisto s severa Španije pa za peko tort. Poznavalci med degustacijami v oljčnih oljih odkrivajo zeliščne in sadne arome, vonj po listju, sveže pokošeni travi, okus po artičokah, paradižniku, oreških ... za preprostega ljubitelja pa je dovolj, da različna olja rad poskusi in ve, katero mu je všeč, da zna kombinirati nekaj svojih najljubših oljčnih olj s hrano in da ob tem neizmerno uživa.

Elizabeta Skočir
22. 10. 2019
karković-dubrovačko-primorje-081_1115x560_acf_cropped-1.jpg

Dobrodošli v Slano

Slano je obalno mestece na samem jugu Dalmacije z odlično strateško pozicijo za turiste, ki ljubijo mir in se radi odpravijo na izlete. Od Dubrovnika je oddaljeno le 35 kilometrov in le 20 kilometrov od Stona.

urednistvo
18. 10. 2019
Dario-Cortese_1115x560_acf_cropped.jpg

Dario Cortese

Dario Cortese z zanimanjem opazuje vrtičkarje, ki plevel mečejo na kompost, namesto da bi ga pojedli. Je velik poznavalec »divje hrane«, ki zna v naravi nabrati več kot štiristo užitnih samoniklih rastlin in jih spremeniti v okusne divje obroke. Svoje znanje in izkušnje deli na praktičnih delavnicah, v publicistiki in priljubljenih avtorskih knjigah, za katere v šali pravi, da so trajnice.

urska
1. 7. 2019
FoodFatal_1115x560_acf_cropped.jpg

FoodFatal

Ko sta materi samohranilki, Saša Rakita, menedžerka za marketing v mednarodnem švedskem podjetju, in Karmen Kozjek, zaposlena na fakulteti za psihoterapevtsko znanost, čez noč ostali brez zaposlitve, sta svojo smolo kmalu spremenili v veliko srečo. Iz poslovnega sveta sta prestopili v kulinariko, ustanovili podjetje FoodFatal in začeli prirejati prav posebne kateringe s poudarkom na otroških zabavah in poslovnih srečanjih.

Urška Petelin
1. 7. 2019
Lior-Kochavy_1115x560_acf_cropped.jpg

Lior Kochavy

Ljubljana, petek. S soncem obsijan Pogačarjev trg glavne mestne tržnic utripa od življenja. Nasmejani obrazi študentov, zaposlenih in upokojencev, radovedni turisti, otroški smeh in gneča okoli petdesetih stojnic, na katerih gostinci ponujajo jedi z vzhoda in zahoda, iz Slovenije in tujine. Tak je od prvega pomladnega dne pa vse do konca oktobra vsak petek na ljubljanski tržnici, vse odkar je leta 2013 Izraelec Lior Kochavy s svojo skupino organiziral prvo Odprto kuhno, prehransko tržnico na prostem, ki je kmalu postala najbolj urbana in najbolj kulinarična točka glavnega mesta. Od takrat pa do danes se je razširila po državi (najdemo jo na Ptuju, v Novi Gorici, Kopru, Novem mestu) in na druga področja (festivala Pivo & burger, Brina - ljubljanski festival džina). Z Liorjem smo se pogovarjali leta 2015.

Urška Petelin
29. 6. 2019

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.