
Kulinarika / stran 25

Riba iz pečice med mišelinkami
Zgodba o preprostih jedeh, ki jih je najteže dobro skuhati, velikih chefih, ki jim prav tako lahko zagori, in domačih chefih, ki niso ribiči, zato se morajo potruditi s prilogami.

Peti Gourmet cup Ljubljana
Malo je dogodkov, kjer bi se kuharji, gostinci in vinarji družili v tako sproščenem vzdušju kot na tradicionalni smučarsko-kulinarični zabavi na Krvavcu. Že peti Gourmet Cup Ljubljana, ki ga je Jezeršek gostinstvo v partnerstvu s Turizmom Ljubljana organiziralo v ponedeljek, 27. 1. 2020, je znova presegel pričakovanja

5 razlogov, zakaj je zadnji čas, da tudi vi preizkusite tehniko kuhanja sous vide
1. Za sous vide ne potrebujete nobenih posebnih tehničnih pripomočkov! Vsaj ne na začetku. A tudi potem, ko se nad sous vidom navdušite in začnete izkoriščati njegove prednosti, ne potrebujete dragih profesionalnih aparatov. Doslej je veljalo, da je za resni sous vide, ko živila vakuumiramo v tekočini (olje, marinada, omaka), potrebna profesionalna vakuumirna komora, ki […]


Kako se bere z gum
Leto 2020 v Slovenijo prinaša težko pričakovane Michelinove zvezdice.

Darila iz kuhinje
Nakupovanje daril je za marsikoga velik stres. Iskanju prave ideje, gneči v prepolnih trgovinah in na cestah v bližini nakupovalnih centrov se lahko tudi izognete. Podarite darila iz kuhinje – in svoj čas ter družbo.

Shranjevanje sirov
Izbrali ste sir - čestitamo! A kako ga pravilno shraniti, da bo obdržal aromo, okus in teksturo? Predstavljamo nekaj splošnih pravil in nasvetov ravnanja s siri, kako do popolne uživancije, ko jih enkrat postrežemo.

Nasveti za peko piškotov
Peka večine piškotov ni zahtevna, a tako kot pri vseh rečeh velja, da štejejo izkušnje in da je dobro poznati nekaj trikov in podrobnosti, ki jih v receptih praviloma ni najti. Z našimi nasveti boste pravi piškotni mojstri!

Martina Marušič Kos
Martina Marušič Kos se zaveda, da veliko slovenskih otrok zaradi finančne stike ne more veselo praznovati rojstnega dne. Svetovalka direktorja na inštitutu Univerze na Primorskem, blogerka, po izobrazbi pa literarna komparativistka in od leta 2016, ko smo se pogovarjali z njo, še magistrica vizualnih umetnosti, je bila namreč v času našega pogovora predsednica društva Sladki nasmehi, ki otrokom iz socialno ogroženih družin za njihov praznik podarja torte – in s tem lepše otroštvo.

Penine iz slovenske Istre
Kako je to mogoče? Penina iz grozdja vinogradov, ki jih greje mediteransko sonce in hladijo slani vetrovi z morja? Ali niso penine bolj s hladnejšega severa Evrope? Treba se je bilo prepričati, zato smo to tudi storili v kleti Vinakoper.

Peneča vina
Spet je tisti čas v letu, ko se zelo poveča poraba in povpraševanje po penečih vinih. Ta večina povezuje s praznovanji in so skoraj obvezno vino pri prehodu v novo leto. Toda peneča vina so zelo posebna vina in si zaslužijo našo pozornost vse leto. Bolje rečeno: mi si zaslužimo igrivost, osvežilnost in kompleksnost dobre penine vse leto, kadarkoli se najdeta dva zainteresirana pivca – z dobrim ali pa tudi kar brez pravega razloga.

Vonjave domačega lonca
Osnovnih okusov je le pet, vonjav in arom pa je nešteto. Vsaka sestavina ima svoj vonj, toda ljudje nismo sposobni, da bi vsakega ločili. Za to potrebujemo veliko vaje. Tako je tudi doma pomembno: čim več naravnih arom uporabljamo, tem bolje vonjamo, in če bolje vonjamo, tudi bolje kuhamo!


Nasveti za peko piškotov
V: Letos bom za praznike pekla piškote. Ker z njimi nimam veliko izkušenj, vas prosim za nekaj nasvetov, na kaj moram paziti, da bodo zagotovo uspeli.

Izbrali najboljše slovenske kuharje
Danes zvečer so s slavnostno prireditvijo v ljubljanskem hotelu Best Western Premier Hotel Slon razkrili najboljša imena slovenske gastronomije leta 2020, ki bodo zapisana v kulinarični vodnik Gault&Millau 2020. Najboljša kuharica je postala Ana Roš iz Hiše Franko, najboljša restavracija pa Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono pod taktirko Tomaža Kavčiča.

Čemu imeti več različnih oljčnih olj?
Zaradi istega razloga, zaradi katerega med vini metodično izbiramo tistega, ki se poda k določeni jedi: torej zaradi užitka, okusa in skladnosti med okusi. Olja bi morali degustirati tako kot vina. Potem bi razumeli, zakaj je toskansko primernejše za mineštre, tisto s severa Španije pa za peko tort. Poznavalci med degustacijami v oljčnih oljih odkrivajo zeliščne in sadne arome, vonj po listju, sveže pokošeni travi, okus po artičokah, paradižniku, oreških ... za preprostega ljubitelja pa je dovolj, da različna olja rad poskusi in ve, katero mu je všeč, da zna kombinirati nekaj svojih najljubših oljčnih olj s hrano in da ob tem neizmerno uživa.

Dobrodošli v Slano
Slano je obalno mestece na samem jugu Dalmacije z odlično strateško pozicijo za turiste, ki ljubijo mir in se radi odpravijo na izlete. Od Dubrovnika je oddaljeno le 35 kilometrov in le 20 kilometrov od Stona.

Dario Cortese
Dario Cortese z zanimanjem opazuje vrtičkarje, ki plevel mečejo na kompost, namesto da bi ga pojedli. Je velik poznavalec »divje hrane«, ki zna v naravi nabrati več kot štiristo užitnih samoniklih rastlin in jih spremeniti v okusne divje obroke. Svoje znanje in izkušnje deli na praktičnih delavnicah, v publicistiki in priljubljenih avtorskih knjigah, za katere v šali pravi, da so trajnice.

FoodFatal
Ko sta materi samohranilki, Saša Rakita, menedžerka za marketing v mednarodnem švedskem podjetju, in Karmen Kozjek, zaposlena na fakulteti za psihoterapevtsko znanost, čez noč ostali brez zaposlitve, sta svojo smolo kmalu spremenili v veliko srečo. Iz poslovnega sveta sta prestopili v kulinariko, ustanovili podjetje FoodFatal in začeli prirejati prav posebne kateringe s poudarkom na otroških zabavah in poslovnih srečanjih.

Lior Kochavy
Ljubljana, petek. S soncem obsijan Pogačarjev trg glavne mestne tržnic utripa od življenja. Nasmejani obrazi študentov, zaposlenih in upokojencev, radovedni turisti, otroški smeh in gneča okoli petdesetih stojnic, na katerih gostinci ponujajo jedi z vzhoda in zahoda, iz Slovenije in tujine. Tak je od prvega pomladnega dne pa vse do konca oktobra vsak petek na ljubljanski tržnici, vse odkar je leta 2013 Izraelec Lior Kochavy s svojo skupino organiziral prvo Odprto kuhno, prehransko tržnico na prostem, ki je kmalu postala najbolj urbana in najbolj kulinarična točka glavnega mesta. Od takrat pa do danes se je razširila po državi (najdemo jo na Ptuju, v Novi Gorici, Kopru, Novem mestu) in na druga področja (festivala Pivo & burger, Brina - ljubljanski festival džina). Z Liorjem smo se pogovarjali leta 2015.
Trenutno
22 °C
Jasno
ponedeljek, 16. 6
Deževno
torek, 17. 6
Deževno
sreda, 18. 6
Delno oblačno
7-dnevni obeti