Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Super sladice z jagodičjem


Uredništvo
15. 6. 2025, 05.50
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pripravite sedem poletnih sladicez jagodami, malinami, borovnicami in drugim jagodičjem. Od pite do sladoleda – preprosto, sveže in okusno!

Kolački z robidnicami
Dober tek
Mafini so odličen način, kako uporabiti jagodičje

Jagodičje je odlično za poletno popestritev sladic. Sezona traja več mesecev – začne se že zgodaj poleti z jagodami, nadaljuje z malinami, borovnicami, ribezom, kosmuljami in konča pozno poleti z robidnicami.

Vse te vrste sadja imenitno dopolnijo in z intenzivnim okusom nadgradijo sladice vseh vrst, pa naj gre za torte, kolače, pite, mafine, sladice na žličko, sladolede … Preverite pravljičnih 7 receptov.

Jagode

Poleg živahne rdeče barve so jagode popolne za sladice zaradi naravne sladkosti in sočnosti. Odlično se ujemajo s čokolado, vaniljo in zlasti lepo dopolnijo kreme vseh vrst. Najpreprostejša sladica je zagotovo skledica jagod s stepeno sladko smetano, sicer pa z njimi čudovito lahko okrasimo torte, kolače, pene …

Maline

Maline so ena najbolj priljubljenih vrst jagodičja. Uporabimo lahko sveže, jih vmešamo v testo ali jih pretlačimo in uporabimo kot preliv. Njihova mehka tekstura in sladko-kiselkast okus sta kot nalašč za svečane in vsakdanje priložnosti.

Borovnice

Te male vijolične navihanke so znane po svoji nežni sladkosti. Borovnice so odlične so za pite, mafine ter sladolede. Njihova intenzivna barva daje jedem privlačen videz, še posebno v kombinaciji s svetlim biskvitom ali kremami.

Rdeči in beli ribez

Ribez, ki ima od vseh vrst jagodičja najbolj kisel okus, je čudovit kot dodatek – zaradi intenzivnosti pa le redko zasije kot prevladujoča sestavina. Lepo uravnoteži sladke sestavine, kot je med. Lahko ga uporabimo tudi v kombinaciji z drugim jagodičjem.

Črni ribez

Čeprav si z rdečim in belim ribezom deli ime, je črni ribez po okusu povsem drugačen. Ima posebno intenziven okus in ga največkrat uporabljamo za pripravo marmelad, sokov in sladic, kjer je njegov okus poskrbi za dodatno globino.

Kosmulje

Ker so dokaj redke in na vrtovih rastejo le tu in tam, so kosmulje najmanj uporabljeno jagodičje – kar pa še ne pomeni, da se v sladicah ne obnesejo. Kombiniramo jih lahko z vaniljo, njihov okus pa poudari limona.

Robidnice

Zadišijo nam v drugi polovici poletja, in če so rasle na soncu, radostno navdušijo z bogatim sladkim okusom. Robidnice so odlične v kolačih, tortah in pitah, prijajo pa tudi v sladoledu. Čudovito jih lahko kombiniramo z drugimi vrstami poznopoletnega sadja, kot so jabolka, slive, fige …

Venčni kolač z ribezom
Dober tek
Venčni kolač z ribezom

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.