
Kulinarika / stran 22

Jadran na krožniku
Poleti se število prebivalcev v priobalnem morskem pasu poveča za več desetkrat in skoraj vsak turist si zaželi vsaj enkrat okusiti pristno morsko pojedino.

Kako izbrati oljčno olje?
Ko bomo pohajali po Primorskem in se odločili podpreti domače pridelovalce ali pa nas bo med obiskom obale pri sosedih premamila kakšna stojnica z lokalnimi pridelki, se bomo senzoričnega testiranja oljčnega olja morali lotiti kar sami.

Okusi Nemčije
Kateri okus bi lahko opisal vso Nemčijo? Enega samega bi težko izbrali, saj je Nemčija, dežela med morjem in Alpami, izjemno raznovrstna in popotnike razvaja s široko paleto okusov od tradicionalne domače do sodobne kuhinje – v počitniški deželi Nemčiji pride na svoj račun vsak gurman.

Izjemen uspeh študentov Višje strokovne šole BIC Ljubljana na barmanskem tekmovanju
Na mednarodnem barmanskem tekmovanju G&T Cup Bled 2021 sta sodelovala tudi študenta gostinstva in turizma Višje strokovne šole BIC Ljubljana, Juš Friškovec in Luka Pustavrh. Juš Friškovec je s svojim nastopom in koktajlom Lepotica usvojil nagrado za najboljšo zgodbo ter 1. mesto in s tem zlato medaljo, Luka Pustavrh pa je s svojim nastopom in koktajlom The Jerry Special dosegel odlično 4. mesto.

Dekleta z žarom
Tokrat v ospredje postavljamo naše bralke. Ne zato, ker jih je več, temveč zato, ker moramo z njimi deliti pomembno dejstvo, ki je našim bralcem verjetno dobro poznano. Priprava hrane na žaru je pestra in zabavna, hkrati pa je idealna priložnost za druženje in klepet na prostem. Nobenega razloga torej ni, da bi se žara izogibale ali celo bale – še posebno, ko boste usvojile nekaj pomembnih osnov.

Preizkusite alternative
Zaradi zdravja, življenjskih načel ali osebnih preferenc se ljudje vse pogosteje odločajo za personalizirane diete, iz katerih izločijo cele skupine živil – nekateri se odrečejo mesu ali vsem živalskim izdelkom, drugi se izogibajo laktozi ali glutenu, pred poletnimi meseci pa se mnogi odločijo za zmanjšanje vnosa sladkorja in ogljikovih hidratov nasploh. Kaj postreči takšnim gostom, je vprašanje, ki pesti marsikaterega načrtovalca jedilnika za pogostitev.

Velikonočna šunka: porabimo ostanke
Morda ste po stari navadi pripravili velikonočne dobrote, s katerimi bi lahko nahranili celo vas, morda je vaše najmlajše zaneslo pri barvanju pirhov ali pa sledite staremu običaju, da morate ob veliki noči preizkusiti vsaj sedem žegnov …

Porabite ostanek pirhov
Velika noč je minila, v košarici na mizi pa je ostalo še par pisanih pirhov. Kaj lahko pripravite iz njih, da ne bodo za stran?

Vsestranska litoželezna posoda
Oziranje v preteklost je od nekdaj zaznamovalo našo sedanjost. Dobri stari časi ohranjajo patino nostalgije in romantike, hkrati pa vedno znova ugotavljamo, da novo ni nujno boljše in da so naše babice v marsičem imele prav.

Postanite preizkuševalec posode Le Creuset
Ker je najbolj verodostojen test posode tisti, ki ga opravi neodvisni potrošnik, vas v sodelovanju s trgovino 1001 dar vabimo, da brezplačno preizkusite kultno litoželezno posodo Le Creuset!

Valentinovo s Kvarnerjem v objemu vašega doma
Hrvaška turistična skupnost in Turistična skupnost Kvarnerja sta v sodelovanju s skupino Kaval group pripravili virtualno kulinarično potovanje po Kvarnerju in kvarnerskih okusih z naslovom Valentinovo s Kvarnerjem v objemu vašega doma.

100 kvasnih let Fala Slončka
Vsem dobro poznani kvas Fala Slončka je v preteklem letu obeležil neverjetnih 100 let obstoja!

Pust sitih ust!
Nekoč so verjeli, da bo izbira jedi ob pustovanju določila, kako se bo pri hiši jedlo vse do konca leta. In seveda so želeli jesti dobro! Gospodinje so pripravljale slastne, predvsem pa mastne jedi, pogosto svinjino v najrazličnejših oblikah, saj je v domove prinašala blagostanje in srečo.

Gastronomski vodnik Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za 2021
Priznani gastronomski vodnik Gault&Millau Slovenija za leto 2021 vključuje 153 restavracij, prek 80 POP zbirališč, 67 vinskih kleti z 198 ocenjenimi vzorci vina, 13 pivovarn ter več kot 30 karakterističnih slovenskih živilskih produktov.

Kulinarične muze
V preteklosti se je velikokrat pripetilo, da so chefi kakšno jed poimenovali po svoji muzi, znameniti osebnosti, karizmatičnem vodji, lokalnem veljaku ali petičnem jedcu iz svoje restavracije.

Kako sestavimo ploščo sirov
Sestavljanje sirne plošče je kot kolaž, ki se na koncu zlije v popolno kombinacijo okusov. Da vam bo takšno sestavljanje v užitek, so pri Ljubljanskih mlekarnah ustvarili portal Siroljub.si, kjer so zbrali koristne nasvete, namige in slastne recepte s siri. Postanite Siroljub!

Najlepše darilo je čas, preživet v družbi najdražjih
Prazniki so čas za premislek in hvaležnost, so drobni običaji in družba ljudi, ki nam prinašajo toplino, in s katerimi najraje posedemo k mizi, polni dobrot.

Praznični čas v Nemčiji
Več kot le božični sejmi in piškoti! Božič je praznik družine in ljubezni, obdobje njegovega pričakovanja pa je posebno in čarobno. Sedaj, ko več časa preživljamo doma, si lahko nekaj trenutkov vzamemo za spoznavanje tujih prazničnih običajev in vsaj z recepti odpotujemo po svetu.

Praznične dobrote
Brez česa za praznike enostavno ne gre? S katerimi slaščicami pa vi tradicionalno obogatite svoja omizja?

Bi poskusili kaj novega?
Čeprav smo Slovenci odprti za novosti, se raje držimo ustaljenih navad in tradicije. O tem govori tudi raziskava, ki jo je pripravil Inštitut Mediana v sodelovanju z blagovno znamko kave Loka Special.
Trenutno
20 °C
Delno oblačno
torek, 17. 6
Delno oblačno
sreda, 18. 6
Delno oblačno
četrtek, 19. 6
Delno oblačno
7-dnevni obeti