Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kulinarika / stran 23

poletni-kozarec-piva-A_1115x560_acf_cropped.jpg

Poletni kozarec piva

V senci poletnega popoldneva v mestu, ko toplota kar seva s pločnikov, ob zvokih škržatov na jadranski obali z bosimi stopali in slamnikom na glavi, na celodnevnem pikniku s prijatelji ali po napornem dnevu v službi sredi vročinskega vala – poleti se nam še bolj kot sicer prileže osvežilen kozarec piva! Vse vrste piva pa niso najprimernejše za poletno vročino, ko mehurčkom v kozarcu svoje čare doda še razgreto poletno sonce ...

Urška Petelin
17. 7. 2018
iz-jadranskega-morja-do-prodajnega-pulta-A-1_1115x560_acf_cropped.jpg

Iz (Jadranskega) morja do prodajnega pulta

Slovenci smo zaljubljeni v Jadransko morje, v njegovo prodorno modrino, v čudovite plaže, ki jih obliva, in v ribe, ki v njem plavajo. V Sloveniji ima enega najbolj pestrih izborov rib, rakov in školjk iz Jadranskega morja ribarnica E. Leclerc, ki ponuja ribe iz Dalmacije, s Kvarnerja in iz Slovenije.

Urška Petelin
17. 7. 2018
govedina-na-zaru-2_1115x560_acf_cropped.jpg

Govedina, kraljica žara

Pred časom smo se v polnem številu zbrali v Vili Podvin na delavnici o zorjenju govedine. Nadstrešek nas je varoval pred dežjem, a ob omamnih dišavah s treh različnih žarov smo na vreme pozabili. V najbolj napetih trenutkih peke govedine so najbolj zavzeti udeleženci delavnice pogumno stopili izpod nadstreška pod dežne kaplje in vneto poslušali in opazovali Uroša Štefelina pri peki prvih kosov govedine.

Darko Petelin
17. 7. 2018
kako-shranimo-svezo-meto_558x620_acf_cropped.jpg

Kako shranimo svežo meto

V: Na tržnici po navadi kupim velik šop mete. Sveža ostane le dan ali dva in jo nazadnje zavržem. Kako naj jo shranim, da bo ostala sveža vsaj do naslednjega tedna, ko spet obiščem tržnico?

Eva Lunc
17. 7. 2018
ali-so-pesini-listi-uzitni_558x620_acf_cropped.jpg

Ali so pesini listi užitni?

V: Pesini listi so videti zelo privlačni, doslej sem jih vedno zavrgla, a sem pomislila, da so morda celo užitni. Ali jih lahko jemo in kako jih pripravimo?

Eva Lunc
17. 7. 2018
pretrd-sorbet_558x620_acf_cropped.jpg

Pretrd sorbet

V: Poleti pogosto pripravljam sorbete, a se mi v zamrzovalniki vedno strdijo, da so trdi kot kamen. Kaj lahko storim, da bo sorbet mehkejši?

Eva Lunc
17. 7. 2018
osladkorjeni-cvetni-listi-vrtnic_558x620_acf_cropped-1.jpg

Osladkorjeni cvetni listi vrtnic

V: Na vrtu nam cveti veliko vrtnic in domislila sem se, da bi cvetove osladkorila in jih uporabila za okrasitev tort. Hvaležna bi bila za navodila, kako se pripravijo osladkorjeni cvetni lističi vrtnic in za več idej, kako jih lahko uporabim v kuhinji.

Eva Lunc
17. 7. 2018
Otok-Mainau-©-Insel-Mainau-_1115x560_acf_cropped.jpg

Na potep po Nemčiji

Poleti se vsi radi odpravimo na toplo, na jug. Zakaj se tokrat ne bi na jug Nemčije? Cvetoči otok Mainau je pravo pisano nasprotje poletnim borovcem! In ker smo tako radi ob vodi, zakaj ne bi slane vode zamenjali s sladko? Frankfurt ob Majni poleti živi z vodo (in glasbo). Počitnikovanje v Nemčiji je tudi odličen način za spoznavanje nemških jedi, ki bodo hitro podrle mnoge stereotipe o nemški kulinariki. Nekoč industrijsko Porurje je s številnimi tujimi kulturnimi vplivi postalo stičišče avantgardne in tradicionalne kulinarike. Ponujamo tri predloge za poletni oddih v Nemčiji.

Nemška turistična organizacija
4. 7. 2018
cress-g36a839729_1920_1115x560_acf_cropped.jpg

Barve poletja na krožniku zdravja

Svet okrog nas je v barvah. In to z razlogom. V naravi ima namreč vse svoj smisel. Tudi rastline zrastejo ob pravem času na pravem kraju in imajo ustrezno barvo glede na letni čas in vlogo, ki jo imajo v družbi vsega živega. Privoščimo si barve! In to vse leto. No, poleti je barv v naravi izredno veliko. Posvetili se bomo le dvema, oranžni in modri. Ideja se mi je porodila, ko mi je v domačem lončku vzcvetela kapucinka in me razvedrila s svojimi živahno rumeno-oranžnimi in rdečimi odtenki.

Marija Merljak, univ. dipl. ing. živ. teh.
29. 6. 2018
gurmama-A-1_1115x560_acf_cropped.jpg

Gurmama

Bučkini špageti s pestom, domači njoki iz sladkega krompirja v pehtranovi omaki, solata s sivkinim prelivom, mangov sok s svežo kokosovo vodo, nežni čokoladni makroni … zveni okusno? Če ste eden tistih, ki prikimavajo stereotipom o monotoni veganski in presni prehrani, bo Maša Bilobrk v vaše prepričanje morda le vnesla dvom …

Urška Petelin
29. 6. 2018
zdrav-prigrizek-za-na-pot_558x620_acf_cropped.jpg

Zdrav prigrizek za na pot

V: Tudi letos se naša družina odpravlja na enotedenski dopust. Ker pot ni kratka, si lakoto krajšamo z različnimi prigrizki. Po navadi so to sladkarije in sendviči, ki nam velikokrat obležijo na dnu želodca. Ali nam lahko predlagate boljšo in predvsem zdravo različico malice?

uredništvo
29. 6. 2018
led-s-cvetovi_558x620_acf_cropped.jpg

Led s cvetovi

V: V nekem lokalu so mi pijačo postregli z ledom, v katerem so bili majhni pisani cvetovi. Videti je bilo čudovito, vendar ko sem podoben led skušal pripraviti doma, so se vsi cvetovi »zgubali«. Mi lahko svetujete, kako lahko lepo zamrznem cvetove v kockah ledu?

uredništvo
29. 6. 2018
ksenija-krajsek-mahorcic_1115x560_acf_cropped.jpg

Ksenija Krajšek Mahorčič

Ksenijo je k ljubezni do kuhanja pripeljala mama, v gostilno pa ljubezen: »Neko soboto me je Martin peljal na koncert v Divačo in z nama je šla njegova nona. Vedela je, da ni prav, da je mamo pustil samo v družinski gostilni, zato mi je po koncertu predlagala, naj grem z njima domov in ‚dam roko v šanku‘ – da se mama ne bo preveč jezila nanj.« Tako se je začela njena pot v gostinstvo.

Urška Petelin
28. 6. 2018
jon-parry-C8eSYwQkwHw-unsplash-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Žlahtni svet piva

Svetova piva in vina se ne izključujeta. Za vsako pijačo iz obeh svetov obstaja prava hrana in primeren trenutek. V vročih poletnih dneh večkrat posežem po kozarcu grenkega hladnega piva s tri- do štirikrat nižjo alkoholno stopnjo, kot jo imajo vina. Pri dobrih primerkih tradicionalnih slogov piva je okus tako intenziven, da mi zadostuje že en kozarec. Slovenci smo se v zadnjih letih o vinu in vinski kulturi veliko naučili. Vemo, katero vino izbrati, kako ga hraniti, v kakšne kozarce ga naliti in kakšna hrana spada k izbranemu vinu. Svet piva je prav tako kompleksen, raznolik in pri nas manj znan.

Leon Beton
28. 6. 2018
mediteranska-kuhinja-A_1115x560_acf_cropped.jpg

Mediteranska kuhinja

Mediteranska kuhinja ni enotna in je ni mogoče preprosto določiti, saj združuje geografsko in kulturološko različne države. Vsem pa je skupna ljubezen do druženja ob dobri hrani, uporaba oljčnega olja, obilice sočnega svežega sadja in okusne zelenjave, domiselno izkoriščanje kulinaričnih zakladov, ki jih ponuja Sredozemsko morje, in sredozemskih zelišč, s katerimi obogatijo svoje jedi. Sredozemska kuhinja je bila leta 2010 uvrščena na Unescov seznam nedotakljive kulturne dediščine. Temelji na svežih sestavinah in preprostih jedeh, polnih okusa.

Urška Petelin
28. 6. 2018
poletna-paleta-zelisc-A_1115x560_acf_cropped.jpg

Poletna paleta zelišč

Kaj povedati o zeliščih, ki jih danes poznamo kot neizogiben del kuhinje? Začimbe, dišavnice in vse bolj tudi divje rastoča zelišča prispevajo k pestrosti okusov, izvedb in videza hrane, ne glede na to, ali jo pripravlja skrbna gospodinja, ljubitelj ali »chef« znane restavracije. So kot barve na paleti slikarja. Poznavanje okusov in vonjev zelišč ter upoštevanje nekaterih pravil uporabe omogočata ustvarjanja in iskanje novih poti pri pripravi vsakdanjih obrokov in prefinjenih jedi v uglednih restavracijah.

dr. Janko Rode
28. 6. 2018
zamrzovanje-buck_558x620_acf_cropped.jpg

Ali bučke lahko zamrznem?

V: Poleti mi vrt kar dobro obrodi, zato poskušam zelenjavo, ki je ne uspemo pojesti sproti, vložiti ali zamrzniti. Nikoli pa še nisem zamrzovala bučk. Ali jih lahko zamrznem kot ostalo zelenjavo?

uredništvo
28. 6. 2018
matej-tomazic_1115x560_acf_cropped.jpg

Matej Tomažič

»Zelišča so naš zaščitni znak, naša zastava in moja strast,« pravi Matej Tomažič iz vipavske Majerije, ki je že pri desetih letih starše prosil, da mu za zelišča odstopita gredico na vrtu. Takrat je že čutil, da bo kuhar. Bil je ambiciozen, med šolanjem delal v Hiši Franko in na dvorcu Zemono, pozneje pa kuhal […]

Urška Petelin
26. 6. 2018
wine-791133_1920_1115x560_acf_cropped.jpg

Vina roze

Ko pomislim, kdaj, kje in s čim bi si zaželel kozarec hladnega vina nežne rožnate barve z nakazanimi (ne premočnimi) okusi rdečega jagodičevja, pridejo na dan odgovori: poleti, nekje v hladni senci, ob sveži sezonski zelenjavi in morski hrani. Roze, kot se ime vina rosé pravilno posloveni – ni tako nova pogruntavščina, kot si mogoče mislimo.

Leon Beton
26. 6. 2018

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.