Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kulinarika / stran 23

salad-2756467_1920_1115x560_acf_cropped.jpg

Hrana za dober imunski sistem

Kako s prehrano poskrbeti za imunski sistem, da nas bo učinkovito varoval pred virusi in prehladnimi obolenji? Z živili, bogatimi z vitaminom C in antioksidanti.

Mojca Cepuš, svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje
4. 11. 2020
fldekartofler-2708251_1920_1115x560_acf_cropped.jpg

Gratiniranje

Gratiniranje, tudi oskorjenje, je dopolnilni kuharski postopek, pri katerem posebno okusno skorjo na že pripravljenih jedeh pridobimo tako, da jed še dodatno zapečemo.

Barbara Slivnik
10. 10. 2020
foto-Kuhalnik-6-20-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Jernej Stipanič

Jernej Stipanič je večni ljubitelj narave in vrtičkarstva, ki je po desetih letih dela v družinskem gradbenem podjetju postal čisto pravi kmet. Z veliko podpore svoje žene in drugih družinskih članov je po začetkih v čebelarstvu ustvaril za slovenski trg edinstvene fermentirane omake znamke Spajsi Bajsi.

Iva Gruden
11. 6. 2020
hiša-franko-nova-jedilnica-zvečer2-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Ukrepi in priporočila za uživanje

Več kot dva meseca smo bili samo na domači hrani, zdaj, ko so gostilne končno spet odprte, pa nas je strah vstopiti vanje. Če pa je toliko novih pravil in nevarnosti … Strežejo nas zamaskiranci, pred vhodom nas razkužijo, za mizo nas ločujejo in kar naprej poučujejo, česa ne smemo in kaj moramo.

Uroš Mencinger
11. 6. 2020
foto-Kuhalnik-5-20-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Karmen Meze & Neža Mlakar

Včasih se navidez popolnoma neskladne sestavine čudovito povežejo in ustvarijo prav harmonično jed. Podobno je s Karmen Meze in Nežo Mlakar: prijateljici iz iste ulice s povsem različnimi osebnostmi sta se s skupnimi interesi zlili v znamko La Popsi, pod katero izdelujeta sadne zamrznjene deserte in bonbone iz naravnih sestavin.

Iva Gruden
15. 5. 2020
restaurant-3597677_1920_1115x560_acf_cropped.jpg

Gostinski objem ni prepovedan

V koronamesecih smo se doma tako nakuhali, da komaj čakamo, kdaj bomo lahko šli spet (normalno) v gostilne. In obratno, gostinci so zdaj tako malo kuhali in nič gostili, da komaj čakajo, da nas spet »objamejo«. Po koroni bo torej vse drugače …

Uroš Mencinger
11. 5. 2020
5-14_LI2037942@LambBurger-2-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Burgerji & hotdogi

Veliko kulinaričnih poznavalcev je trdilo, da je burger le modna muha, da bo odšel tako hitro, kot je prišel, da je preveč ameriški za nas ... Veseli nas, da se to ni zgodilo!

Matej Stipanič
20. 4. 2020
Peter-Vogelnik-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Peter Vogelnik

Optimistični oskrbnik planinske koče na Kofcah in lastnik prodajalne Moji Štruklji Slovenije.

Iva Gruden
15. 4. 2020
LI756143@GR-038251-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Kuhaj in jej počasi!

Odkar smo šli v karanteno, kar naprej pogledujem na uro. Se je pokvarila? Moja se sicer ni ustavila, a začela je teči dosti počasneje. Imate tudi vi kar naenkrat več časa? Ima ura še vedno 60 minut? Ali pa dan traja več ur kot nekdaj?

Uroš Mencinger
11. 4. 2020
dmitry-tulupov-htm3AoUb5dU-unsplash-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Divje zeleno

Na naših vrtovih je ta čas še precej pusto, le kakšna rabarbara se je opogumila in dela družbo zelenjavi, ki je prezimila. V gozdovih in na travnikih pa narava piše povsem drugačno zgodbo: vse že zeleni in marsikaj je tudi za na krožnik. Regrat ljubitelji nabirajo skoraj vse leto, a je zdaj, ves mlad, najboljši, čemaž nas v gozd privabi z omamnim vonjem po česnu, divji beluši so veliko bolj aromatični kot gojeni, prav pa je, da se spomnimo tudi na koprive, ki so prava super zelenjava, in na hmelj, ki ni samo za pivo in kvas …

Katja Jenčič
9. 4. 2020
Zdravko-Kramar_1115x560_acf_cropped.jpg

Zdravko Kramar

Kemija med Zdravkom Kramarjem in beluši obstaja samo v prenesenem pomenu. Pri gojenju te zelenjave namreč ne uporablja prav nobenih umetnih gnojil in drugih kemijskih pripravkov, pa čeprav je sam sicer doktor kemijskih znanosti in vodja dejavnosti protieksplozijske zaščite na Slovenskem institutu za kakovost in meroslovje (SIQ Ljubljana). Z zelenimi poganjki se je začel ukvarjati že pred več kot četrt stoletja, ko so bili ti še redka delikatesa za boljše restavracije, in njegova ljubezen do obdelovanja zemlje še vedno traja.

Iva Gruden
7. 4. 2020
Domace-ne-chefovske-omake-A_1115x560_acf_cropped.jpg

Domače, ne chefovske omake

Razkrinkajmo mit o visokih omakah, brez katerih ni visoke kuhinje, in začnimo v domači kuhinji končno uporabljati omake tako, da sicer ne bodo chefovske, a bodo zato »le« dobre.

Uroš Mencinger
7. 4. 2020
Velikonocna-sunka-in-kar-od-nje-ostane-scaled-1_1115x560_acf_cropped.jpg

Velikonočna šunka in kar od nje ostane

Za veliko noč bo seveda na mizi šunka. Verjetno velika. Morda prevelika. Ampak vsekakor slastna, kot se za ta praznik spodobi. In zagotovo je bo nekaj tudi ostalo še za večerjo ali kosilo naslednji dan.

urska
4. 4. 2020
edward-howell-hYHQSQrWaL4-unspla-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Kuhljanje v domači pečici

Če imate pečico, potem lahko pozabite na vse lonce, ki so jih polne omare, in jih zamenjate za litoželezno posodo s težkim in ravnim pokrovom. Dajte vanjo aromate, velik kos mesa in malo tekočine ter za nekaj ur ob ne najmočneje prižgani pečici pozabite na vse skupaj. Podpeka v domači kuhinji!

Uroš Mencinger
31. 3. 2020

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.