
Kulinarika / stran 23

Hrana za dober imunski sistem
Kako s prehrano poskrbeti za imunski sistem, da nas bo učinkovito varoval pred virusi in prehladnimi obolenji? Z živili, bogatimi z vitaminom C in antioksidanti.

Izjemen uspeh slovenskih oljkarjev!
Slovensko oljčno olje ponovno med najboljšimi na svetu - kar 13 naših oljkarjev vključenih v najnovejšo edicijo prestižnega vodnika FLOS OLEI 2021.

Hrana ne sodi v smeti – Spar Slovenija in chef Marko Pavčnik izpeljali dobrodelen kuharski eksperiment
Ob svetovnem dnevu hrane so skuhali obroke iz 68 kg sestavin, da bi pokazali, koliko obrokov letno v povprečju zavrže vsak Slovenec.

Gratiniranje
Gratiniranje, tudi oskorjenje, je dopolnilni kuharski postopek, pri katerem posebno okusno skorjo na že pripravljenih jedeh pridobimo tako, da jed še dodatno zapečemo.

Sonce in dež Ane Roš
Prva monografija svetovno priznane kuharske mojstrice Ane Roš iz Hiše Franko.

Pripravimo najboljše rezine slanine
Priprava slastnih, ravno prav hrustljavih rezin ravno pravšnje debeline lahko hitro postane prava mala znanost.

Atlantic Grupa in Mercator z odkupom posoških postrvi priskočila na pomoč tolminski ribogojnici Faronika
Ribogojnica Faronika iz Tolmina se na novo pot podaja s pomočjo podjetij Atlantic Grupa z blagovno znamko Argeta in Mercator.

Jernej Stipanič
Jernej Stipanič je večni ljubitelj narave in vrtičkarstva, ki je po desetih letih dela v družinskem gradbenem podjetju postal čisto pravi kmet. Z veliko podpore svoje žene in drugih družinskih članov je po začetkih v čebelarstvu ustvaril za slovenski trg edinstvene fermentirane omake znamke Spajsi Bajsi.

Ukrepi in priporočila za uživanje
Več kot dva meseca smo bili samo na domači hrani, zdaj, ko so gostilne končno spet odprte, pa nas je strah vstopiti vanje. Če pa je toliko novih pravil in nevarnosti … Strežejo nas zamaskiranci, pred vhodom nas razkužijo, za mizo nas ločujejo in kar naprej poučujejo, česa ne smemo in kaj moramo.

Karmen Meze & Neža Mlakar
Včasih se navidez popolnoma neskladne sestavine čudovito povežejo in ustvarijo prav harmonično jed. Podobno je s Karmen Meze in Nežo Mlakar: prijateljici iz iste ulice s povsem različnimi osebnostmi sta se s skupnimi interesi zlili v znamko La Popsi, pod katero izdelujeta sadne zamrznjene deserte in bonbone iz naravnih sestavin.

Gostinski objem ni prepovedan
V koronamesecih smo se doma tako nakuhali, da komaj čakamo, kdaj bomo lahko šli spet (normalno) v gostilne. In obratno, gostinci so zdaj tako malo kuhali in nič gostili, da komaj čakajo, da nas spet »objamejo«. Po koroni bo torej vse drugače …

Ujemanje testenin in omak
Različne oblike testenin niso nastale kar tako, ampak zato, da bi se ujemale z različnimi vrstami omak.

Burgerji & hotdogi
Veliko kulinaričnih poznavalcev je trdilo, da je burger le modna muha, da bo odšel tako hitro, kot je prišel, da je preveč ameriški za nas ... Veseli nas, da se to ni zgodilo!

Peter Vogelnik
Optimistični oskrbnik planinske koče na Kofcah in lastnik prodajalne Moji Štruklji Slovenije.

Kuhaj in jej počasi!
Odkar smo šli v karanteno, kar naprej pogledujem na uro. Se je pokvarila? Moja se sicer ni ustavila, a začela je teči dosti počasneje. Imate tudi vi kar naenkrat več časa? Ima ura še vedno 60 minut? Ali pa dan traja več ur kot nekdaj?

Divje zeleno
Na naših vrtovih je ta čas še precej pusto, le kakšna rabarbara se je opogumila in dela družbo zelenjavi, ki je prezimila. V gozdovih in na travnikih pa narava piše povsem drugačno zgodbo: vse že zeleni in marsikaj je tudi za na krožnik. Regrat ljubitelji nabirajo skoraj vse leto, a je zdaj, ves mlad, najboljši, čemaž nas v gozd privabi z omamnim vonjem po česnu, divji beluši so veliko bolj aromatični kot gojeni, prav pa je, da se spomnimo tudi na koprive, ki so prava super zelenjava, in na hmelj, ki ni samo za pivo in kvas …

Zdravko Kramar
Kemija med Zdravkom Kramarjem in beluši obstaja samo v prenesenem pomenu. Pri gojenju te zelenjave namreč ne uporablja prav nobenih umetnih gnojil in drugih kemijskih pripravkov, pa čeprav je sam sicer doktor kemijskih znanosti in vodja dejavnosti protieksplozijske zaščite na Slovenskem institutu za kakovost in meroslovje (SIQ Ljubljana). Z zelenimi poganjki se je začel ukvarjati že pred več kot četrt stoletja, ko so bili ti še redka delikatesa za boljše restavracije, in njegova ljubezen do obdelovanja zemlje še vedno traja.

Domače, ne chefovske omake
Razkrinkajmo mit o visokih omakah, brez katerih ni visoke kuhinje, in začnimo v domači kuhinji končno uporabljati omake tako, da sicer ne bodo chefovske, a bodo zato »le« dobre.

Velikonočna šunka in kar od nje ostane
Za veliko noč bo seveda na mizi šunka. Verjetno velika. Morda prevelika. Ampak vsekakor slastna, kot se za ta praznik spodobi. In zagotovo je bo nekaj tudi ostalo še za večerjo ali kosilo naslednji dan.

Kuhljanje v domači pečici
Če imate pečico, potem lahko pozabite na vse lonce, ki so jih polne omare, in jih zamenjate za litoželezno posodo s težkim in ravnim pokrovom. Dajte vanjo aromate, velik kos mesa in malo tekočine ter za nekaj ur ob ne najmočneje prižgani pečici pozabite na vse skupaj. Podpeka v domači kuhinji!
Trenutno
31 °C
Delno oblačno
ponedeljek, 16. 6
Deževno
torek, 17. 6
Oblačno
sreda, 18. 6
Delno oblačno
7-dnevni obeti