Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Velikonočna miza


Katja Jenčič
18. 3. 2020, 00.00
Posodobljeno
03. 04. 2025 · 11:24
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Glavni je seveda velikonočni zajtrk, ko morajo biti na mizi obvezno šunka, hren, jajca, dober kruh in pogača, pa tudi pomaranče. Osnovna živila so vedno ista, le načini priprave se razlikujejo glede na pokrajino, kulinarično domišljijo in okus.

Velikonocna-miza_A_1115x560_acf_cropped.jpg

Velikonočna šunka in kruh

Za veliko noč mora biti na mizi najboljši kos mesa, ki simbolizira Kristusovo telo. Pri nas je to po navadi šunka, pridružijo pa se ji lahko tudi krače, salame in prekajene ali suhe klobase. A ni bilo vedno tako – v davnih časih je bila na mizi praviloma jagnjetina, ki je še danes marsikje po svetu osrednja velikonočna mesna jed. Pomembno mesto ima tudi kruh, ki je po tradiciji bel, lahko tudi okrašen s testenimi kitami ali pa z jajcem, prastarim, predkrščanskim simbolom rodovitnosti.

easter-702204_1280-1_1115x560_acf_cropped-768x386.jpg
Zamisli za velikonočno šunko in kaj pripraviti iz ostankov

Pirhi

Rdeče obarvani pirhi predstavljajo kaplje Kristusove krvi, a v košaricah se znajdejo tudi drugače pobarvana in okrašena jajca. Trdo kuhana jajca so tako sestavina raznih velikonočnih jedi in omak, s hrenom, še enim simboličnim živilom, ki naj bi predstavljal žeblje, s katerimi so Kristusa pribili na križ, jih zmešamo v omako, ki se čudovito poda k šunki in drugim jedem.

Velikonocna-miza_1-1-710x375.jpg
Številne gospodinje najraje barvajo pirhe v čebulnih olupkih ali z drugimi naravnimi barvami.

Velikonočna potica

Najznamenitejša velikonočna pogača – biti mora okrogla, da simbolizira trnjevo krono – je seveda potica, ki naj bo za to priložnost pehtranova, da se lepo prilega letnemu času, lahko pa je seveda tudi orehova, ki je sicer bolj značilna za božič, ali kako drugače nadevana. Nazadnje pa na velikonočno mizo dodajmo še pomaranče, ki imajo simboličen pomen s kisom namočene gobe, ki so jo ponudili Kristusu na križu.

Pehtranova-potica-s-skuto-495x400.jpg
Pehtranova potica je kraljica velike noči.

Poleg teh so tradicionalne tudi druge, bolj posebne in lokalne jedi, na primer primorski sladki kruh pinca in aleluja, znamenita stara jed iz repnih olupkov, ki ji glede na pokrajino dodajajo različne dodatke, na primer ajdovo ali proseno kašo, in je bila predvsem velikonočna jed revnejših.

velikonocni-kruhki-z-rozinami-150-710x375.jpg
Velikonočni kruhki z rozinami

Korak od tradicije

Ko se pripravljamo na velikonočni zajtrk in kosilo, le ohranimo v mislih tradicijo, ki nam ponuja obilje kulinaričnih možnosti. Otroke pa vendarle lahko razveselimo tudi s kakšno prikupno slaščico s čokoladnimi jajčki ali pa celo velikonočno torto. In na belo nedeljo, ki sledi velikonočni, lahko vse skupaj ponovimo.

Cokoladne-skutne-tortice-660x375.jpg
Čokoladne skutne tortice
cloud

Trenutno

17 °C

Oblačno

petek, 11. 4

Delno oblačno

3 / 19 °C cloud-sun

sobota, 12. 4

Delno oblačno

5 / 20 °C cloud-sun

nedelja, 13. 4

Oblačno

7 / 18 °C cloud

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.