
Kulinarika / stran 18

Zmehčano maslo
V: V vaših receptih za slaščice velikokrat piše, da potrebujemo maslo, zmehčano na sobno temperaturo. Pogosto se mi zgodi, da maslo pozabim dati pravočasno iz hladilnika in sem ga tako primorana kar najhitreje stopiti. Vendar se mi na štedilniku ali v mikrovalovni pečici stopi preveč in postane tekoče ...

Velikonočna miza
Glavni je seveda velikonočni zajtrk, ko morajo biti na mizi obvezno šunka, hren, jajca, dober kruh in pogača, pa tudi pomaranče. Osnovna živila so vedno ista, le načini priprave se razlikujejo glede na pokrajino, kulinarično domišljijo in okus.

Ajda Horvat
Pozor, po branju tega intervjuja poslovilne službene zabave ne bodo nikoli več iste!

Vitalno v pomlad: zdrava prehrana
Nasveti in priporočila glede optimalne prehrane se pogosto razlikujejo in si celo medsebojno nasprotujejo. Velikokrat vključujejo razne zapovedi, prepovedi in ekstreme, zato lahko dobimo občutek, da se moramo odpovedati glutenu, mlečnim izdelkom, jajcem, sladkorju in procesirani hrani, obenem pa jesti samo ekološko, nepredelano hrano in seveda kup dragih prehranskih dopolnil, če želimo biti resnično zdravi. Pa je res tako?

Vprašanja in odgovori o Michelinovih zvezdicah
Michelin je svoj prvi kulinarični vodnik izdal že leta 1900, zvezdico mu je dodal leta 1926, sistem treh in rdečo barvo pa leta 1931, toda v Slovenijo prihaja šele 18. marca 2020.

Nekaj pravil in nasvetov za kuhanje testenin
Testenine so zares okusne, če jih pravilno skuhamo.

Martin Cerkovnik
Martin Cerkovnik se z navdušenjem ukvarja s prodajo slovenskih sirov.

Popolni krofi: 10 nasvetov
Veselimo se krofov in drugega sladkega cvrtja, ki ga bomo letos pripravili z nasveti in po receptih naših babic, pri tem pa ne imeli nič slabe vesti, saj je v pustnem času dovoljeno (skoraj) vse.

Riba iz pečice med mišelinkami
Zgodba o preprostih jedeh, ki jih je najteže dobro skuhati, velikih chefih, ki jim prav tako lahko zagori, in domačih chefih, ki niso ribiči, zato se morajo potruditi s prilogami.

Peti Gourmet cup Ljubljana
Malo je dogodkov, kjer bi se kuharji, gostinci in vinarji družili v tako sproščenem vzdušju kot na tradicionalni smučarsko-kulinarični zabavi na Krvavcu. Že peti Gourmet Cup Ljubljana, ki ga je Jezeršek gostinstvo v partnerstvu s Turizmom Ljubljana organiziralo v ponedeljek, 27. 1. 2020, je znova presegel pričakovanja

5 razlogov, zakaj je zadnji čas, da tudi vi preizkusite tehniko kuhanja sous vide
1. Za sous vide ne potrebujete nobenih posebnih tehničnih pripomočkov! Vsaj ne na začetku. A tudi potem, ko se nad sous vidom navdušite in začnete izkoriščati njegove prednosti, ne potrebujete dragih profesionalnih aparatov. Doslej je veljalo, da je za resni sous vide, ko živila vakuumiramo v tekočini (olje, marinada, omaka), potrebna profesionalna vakuumirna komora, ki […]


Kako se bere z gum
Leto 2020 v Slovenijo prinaša težko pričakovane Michelinove zvezdice.

Darila iz kuhinje
Nakupovanje daril je za marsikoga velik stres. Iskanju prave ideje, gneči v prepolnih trgovinah in na cestah v bližini nakupovalnih centrov se lahko tudi izognete. Podarite darila iz kuhinje – in svoj čas ter družbo.

Shranjevanje sirov
Izbrali ste sir - čestitamo! A kako ga pravilno shraniti, da bo obdržal aromo, okus in teksturo? Predstavljamo nekaj splošnih pravil in nasvetov ravnanja s siri, kako do popolne uživancije, ko jih enkrat postrežemo.

Nasveti za peko piškotov
Peka večine piškotov ni zahtevna, a tako kot pri vseh rečeh velja, da štejejo izkušnje in da je dobro poznati nekaj trikov in podrobnosti, ki jih v receptih praviloma ni najti. Z našimi nasveti boste pravi piškotni mojstri!

Martina Marušič Kos
Martina Marušič Kos se zaveda, da veliko slovenskih otrok zaradi finančne stike ne more veselo praznovati rojstnega dne. Svetovalka direktorja na inštitutu Univerze na Primorskem, blogerka, po izobrazbi pa literarna komparativistka in od leta 2016, ko smo se pogovarjali z njo, še magistrica vizualnih umetnosti, je bila namreč v času našega pogovora predsednica društva Sladki nasmehi, ki otrokom iz socialno ogroženih družin za njihov praznik podarja torte – in s tem lepše otroštvo.

Penine iz slovenske Istre
Kako je to mogoče? Penina iz grozdja vinogradov, ki jih greje mediteransko sonce in hladijo slani vetrovi z morja? Ali niso penine bolj s hladnejšega severa Evrope? Treba se je bilo prepričati, zato smo to tudi storili v kleti Vinakoper.

Peneča vina
Spet je tisti čas v letu, ko se zelo poveča poraba in povpraševanje po penečih vinih. Ta večina povezuje s praznovanji in so skoraj obvezno vino pri prehodu v novo leto. Toda peneča vina so zelo posebna vina in si zaslužijo našo pozornost vse leto. Bolje rečeno: mi si zaslužimo igrivost, osvežilnost in kompleksnost dobre penine vse leto, kadarkoli se najdeta dva zainteresirana pivca – z dobrim ali pa tudi kar brez pravega razloga.

Vonjave domačega lonca
Osnovnih okusov je le pet, vonjav in arom pa je nešteto. Vsaka sestavina ima svoj vonj, toda ljudje nismo sposobni, da bi vsakega ločili. Za to potrebujemo veliko vaje. Tako je tudi doma pomembno: čim več naravnih arom uporabljamo, tem bolje vonjamo, in če bolje vonjamo, tudi bolje kuhamo!
Trenutno
11 °C
Delno oblačno
nedelja, 20. 4
Delno oblačno
ponedeljek, 21. 4
Oblačno
torek, 22. 4
Delno oblačno
7-dnevni obeti