Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kulinarika / stran 18

Zmehcano-maslo_558x620_acf_cropped.jpg

Zmehčano maslo

V: V vaših receptih za slaščice velikokrat piše, da potrebujemo maslo, zmehčano na sobno temperaturo. Pogosto se mi zgodi, da maslo pozabim dati pravočasno iz hladilnika in sem ga tako primorana kar najhitreje stopiti. Vendar se mi na štedilniku ali v mikrovalovni pečici stopi preveč in postane tekoče ...

uredništvo
23. 3. 2020
Velikonocna-miza_A_1115x560_acf_cropped.jpg

Velikonočna miza

Glavni je seveda velikonočni zajtrk, ko morajo biti na mizi obvezno šunka, hren, jajca, dober kruh in pogača, pa tudi pomaranče. Osnovna živila so vedno ista, le načini priprave se razlikujejo glede na pokrajino, kulinarično domišljijo in okus.

Katja Jenčič
18. 3. 2020
ajda-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Ajda Horvat

Pozor, po branju tega intervjuja poslovilne službene zabave ne bodo nikoli več iste!

Iva Gruden
15. 3. 2020
shutterstock_628023761_1115x560_acf_cropped.jpg

Vitalno v pomlad: zdrava prehrana

Nasveti in priporočila glede optimalne prehrane se pogosto razlikujejo in si celo medsebojno nasprotujejo. Velikokrat vključujejo razne zapovedi, prepovedi in ekstreme, zato lahko dobimo občutek, da se moramo odpovedati glutenu, mlečnim izdelkom, jajcem, sladkorju in procesirani hrani, obenem pa jesti samo ekološko, nepredelano hrano in seveda kup dragih prehranskih dopolnil, če želimo biti resnično zdravi. Pa je res tako?

Lucija Volčanšek
11. 3. 2020
krofi_1115x560_acf_cropped.jpg

Popolni krofi: 10 nasvetov

Veselimo se krofov in drugega sladkega cvrtja, ki ga bomo letos pripravili z nasveti in po receptih naših babic, pri tem pa ne imeli nič slabe vesti, saj je v pustnem času dovoljeno (skoraj) vse.

Barbara Slivnik
11. 2. 2020
Schwarzwaldstube-foto-René-Riis_1115x560_acf_cropped.jpg

Riba iz pečice med mišelinkami

Zgodba o preprostih jedeh, ki jih je najteže dobro skuhati, velikih chefih, ki jim prav tako lahko zagori, in domačih chefih, ki niso ribiči, zato se morajo potruditi s prilogami.

Uroš Mencinger
11. 2. 2020
Gourmmmetcup2020-FotoDeanDubokovic-536_1115x560_acf_cropped.jpg

Peti Gourmet cup Ljubljana

Malo je dogodkov, kjer bi se kuharji, gostinci in vinarji družili v tako sproščenem vzdušju kot na tradicionalni smučarsko-kulinarični zabavi na Krvavcu. Že peti Gourmet Cup Ljubljana, ki ga je Jezeršek gostinstvo v partnerstvu s Turizmom Ljubljana organiziralo v ponedeljek, 27. 1. 2020, je znova presegel pričakovanja

urska
5. 2. 2020
Sous-vide-tudi-doma_1a_1115x560_acf_cropped.jpg

5 razlogov, zakaj je zadnji čas, da tudi vi preizkusite tehniko kuhanja sous vide

1. Za sous vide ne potrebujete nobenih posebnih tehničnih pripomočkov! Vsaj ne na začetku. A tudi potem, ko se nad sous vidom navdušite in začnete izkoriščati njegove prednosti, ne potrebujete dragih profesionalnih aparatov. Doslej je veljalo, da je za resni sous vide, ko živila vakuumiramo v tekočini (olje, marinada, omaka), potrebna profesionalna vakuumirna komora, ki […]

Uroš Mencinger
23. 1. 2020
2011.10.05-GF-Xmas-27238_preview_1115x560_acf_cropped.jpg
Kulinarika · Oglas

Darila iz kuhinje

Nakupovanje daril je za marsikoga velik stres. Iskanju prave ideje, gneči v prepolnih trgovinah in na cestah v bližini nakupovalnih centrov se lahko tudi izognete. Podarite darila iz kuhinje – in svoj čas ter družbo.

22. 12. 2019
cheese-3373604_1920_1115x560_acf_cropped.jpg

Shranjevanje sirov

Izbrali ste sir - čestitamo! A kako ga pravilno shraniti, da bo obdržal aromo, okus in teksturo? Predstavljamo nekaj splošnih pravil in nasvetov ravnanja s siri, kako do popolne uživancije, ko jih enkrat postrežemo.

urska
19. 12. 2019
piskoti-snezinke-e1576151998287_1115x560_acf_cropped.jpg

Nasveti za peko piškotov

Peka večine piškotov ni zahtevna, a tako kot pri vseh rečeh velja, da štejejo izkušnje in da je dobro poznati nekaj trikov in podrobnosti, ki jih v receptih praviloma ni najti. Z našimi nasveti boste pravi piškotni mojstri!

urednistvo
12. 12. 2019
martina-marusic-kos_1115x560_acf_cropped.jpg

Martina Marušič Kos

Martina Marušič Kos se zaveda, da veliko slovenskih otrok zaradi finančne stike ne more veselo praznovati rojstnega dne. Svetovalka direktorja na inštitutu Univerze na Primorskem, blogerka, po izobrazbi pa literarna komparativistka in od leta 2016, ko smo se pogovarjali z njo, še magistrica vizualnih umetnosti, je bila namreč v času našega pogovora predsednica društva Sladki nasmehi, ki otrokom iz socialno ogroženih družin za njihov praznik podarja torte – in s tem lepše otroštvo.

Iva Gruden
28. 11. 2019
penine-iz-slovenske-istre-A_1115x560_acf_cropped.jpg

Penine iz slovenske Istre

Kako je to mogoče? Penina iz grozdja vinogradov, ki jih greje mediteransko sonce in hladijo slani vetrovi z morja? Ali niso penine bolj s hladnejšega severa Evrope? Treba se je bilo prepričati, zato smo to tudi storili v kleti Vinakoper.

Leon Beton
28. 11. 2019
mads-eneqvist-ks8pq99ai6g-unsplash-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Peneča vina

Spet je tisti čas v letu, ko se zelo poveča poraba in povpraševanje po penečih vinih. Ta večina povezuje s praznovanji in so skoraj obvezno vino pri prehodu v novo leto. Toda peneča vina so zelo posebna vina in si zaslužijo našo pozornost vse leto. Bolje rečeno: mi si zaslužimo igrivost, osvežilnost in kompleksnost dobre penine vse leto, kadarkoli se najdeta dva zainteresirana pivca – z dobrim ali pa tudi kar brez pravega razloga.

Leon Beton
28. 11. 2019
vonjave-domačega-lonca-A_1115x560_acf_cropped.jpg

Vonjave domačega lonca

Osnovnih okusov je le pet, vonjav in arom pa je nešteto. Vsaka sestavina ima svoj vonj, toda ljudje nismo sposobni, da bi vsakega ločili. Za to potrebujemo veliko vaje. Tako je tudi doma pomembno: čim več naravnih arom uporabljamo, tem bolje vonjamo, in če bolje vonjamo, tudi bolje kuhamo!

Uroš Mencinger
28. 11. 2019

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.