Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kulinarika / stran 17

LI756143@GR-038251-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Kuhaj in jej počasi!

Odkar smo šli v karanteno, kar naprej pogledujem na uro. Se je pokvarila? Moja se sicer ni ustavila, a začela je teči dosti počasneje. Imate tudi vi kar naenkrat več časa? Ima ura še vedno 60 minut? Ali pa dan traja več ur kot nekdaj?

Uroš Mencinger
11. 4. 2020
dmitry-tulupov-htm3AoUb5dU-unsplash-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Divje zeleno

Na naših vrtovih je ta čas še precej pusto, le kakšna rabarbara se je opogumila in dela družbo zelenjavi, ki je prezimila. V gozdovih in na travnikih pa narava piše povsem drugačno zgodbo: vse že zeleni in marsikaj je tudi za na krožnik. Regrat ljubitelji nabirajo skoraj vse leto, a je zdaj, ves mlad, najboljši, čemaž nas v gozd privabi z omamnim vonjem po česnu, divji beluši so veliko bolj aromatični kot gojeni, prav pa je, da se spomnimo tudi na koprive, ki so prava super zelenjava, in na hmelj, ki ni samo za pivo in kvas …

Katja Jenčič
9. 4. 2020
Zdravko-Kramar_1115x560_acf_cropped.jpg

Zdravko Kramar

Kemija med Zdravkom Kramarjem in beluši obstaja samo v prenesenem pomenu. Pri gojenju te zelenjave namreč ne uporablja prav nobenih umetnih gnojil in drugih kemijskih pripravkov, pa čeprav je sam sicer doktor kemijskih znanosti in vodja dejavnosti protieksplozijske zaščite na Slovenskem institutu za kakovost in meroslovje (SIQ Ljubljana). Z zelenimi poganjki se je začel ukvarjati že pred več kot četrt stoletja, ko so bili ti še redka delikatesa za boljše restavracije, in njegova ljubezen do obdelovanja zemlje še vedno traja.

Iva Gruden
7. 4. 2020
Domace-ne-chefovske-omake-A_1115x560_acf_cropped.jpg

Domače, ne chefovske omake

Razkrinkajmo mit o visokih omakah, brez katerih ni visoke kuhinje, in začnimo v domači kuhinji končno uporabljati omake tako, da sicer ne bodo chefovske, a bodo zato »le« dobre.

Uroš Mencinger
7. 4. 2020
Velikonocna-sunka-in-kar-od-nje-ostane-scaled-1_1115x560_acf_cropped.jpg

Velikonočna šunka in kar od nje ostane

Za veliko noč bo seveda na mizi šunka. Verjetno velika. Morda prevelika. Ampak vsekakor slastna, kot se za ta praznik spodobi. In zagotovo je bo nekaj tudi ostalo še za večerjo ali kosilo naslednji dan.

urska
4. 4. 2020
edward-howell-hYHQSQrWaL4-unspla-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Kuhljanje v domači pečici

Če imate pečico, potem lahko pozabite na vse lonce, ki so jih polne omare, in jih zamenjate za litoželezno posodo s težkim in ravnim pokrovom. Dajte vanjo aromate, velik kos mesa in malo tekočine ter za nekaj ur ob ne najmočneje prižgani pečici pozabite na vse skupaj. Podpeka v domači kuhinji!

Uroš Mencinger
31. 3. 2020
potrebusina-burger-amuse-22-1_1115x560_acf_cropped.jpg

Ne hiti še doma

Počasi se daleč pride! Zdaj pozimi še toliko bolj. Zakaj se nam, torej, ves čas in povsod tako mudi? Ne le na cesti. Nasploh v življenju. Celo pri jedi! Hitrost je eden od največjih sovražnikov dobrojedstva! Ne hitite zato še doma.

Uroš Mencinger
31. 3. 2020
Prevec-zacinjena-jed_558x620_acf_cropped.jpg

Preveč začinjena jed

V: Kadar pri kuhanju hitim, imam pri začinjanju precej težko roko, zlasti ko solim, tako da včasih jed dobesedno uničim. Je kakšen način, kako lahko rešim preveč začinjeno jed?

Eva Lunc
31. 3. 2020
leticia-pelissari-6_b73NNVieM-unsplash-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Miti in resnice o mleku

Kravje mleko je bilo kot osnovno živilo od nekdaj samoumeven del zdrave in uravnotežene prehrane, kar nenadoma pa je postalo prava senzacija. V zadnjih letih opažamo vse več nasprotnikov mleka, ki nas z novimi teorijami prepričujejo, da mleko ni zdravo. Še huje – nekateri trdijo, da nam pitje kravjega mleka škodi. Ker pa pri nas ob mleku že stoletja odraščajo številne (zdrave) generacije, ostajamo v dvomih. Natočimo si torej kozarec čistega mleka in preverimo, kaj so resnice in kaj "resnice" o mleku.

Urška Petelin
30. 3. 2020
cajanka-rotated_1115x560_acf_cropped.jpg

Piškoti za čajanko

Ste si zaželeli čaja, pa potrebujete ideje za piškote? Da bo čajanka res popolna, smo pripravili nekaj predlogov izvrstnih domačih piškotov, ki se lepo podajo določenim vrstam čaja.

urska
30. 3. 2020
pexels-polina-tankilevitch-6419715-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Klasični zrezki

Najbolj znamenit in priljubljen je dunajski, ki ga Dunajčani jemljejo zelo resno in natančno vedo, kakšen morati biti: telečji, paniran v moki, jajcu in drobtinicah, ocvrt tako, da se panada lepo napihne, in postrežen s krompirjevo solato ali maslenim peteršiljevim krompirjem. Potem je tu še pariški, ki je povaljan samo v moki in jajcu, pa milanski, ljubljanski, zagrebški, Holstein, lovski in ciganski … Seznam klasičnih receptov za zrezke je brez konca, nekaj jih objavljamo na naslednjih straneh, še bolj kot pristnost pa je pomembno, da izberemo primerno meso in ga pripravimo tako, da so zrezki res mehki, sočni in okusni.

Katja Jenčič
24. 3. 2020
Skuhajmo-testenine_A_1115x560_acf_cropped.jpg

Vrste testenin

Le kdo ne ljubi testenin! Tako okusne, hranljive in priročne so, pa toliko kulinaričnih možnosti ponujajo – lahko so zelo skromne, recimo samo s česnom, oljem in feferončkom, ali pa prav luksuzne – z jastogom, tartufi ali drugimi dragocenimi sestavinami. In vse vmes, saj se odlično združijo praktično z vsemi vrstami zelenjave, ribami in morskimi sadeži, mesom in mesninami, mlečnimi izdelki … Ko odkrijemo še, katere vrste in oblike testenin se ujemajo z različnimi omakami, dosežemo kulinarične višave.

Katja Jenčič
23. 3. 2020
Sous-vide-tudi-doma_A-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Sous vide tudi doma

≫Brez zraka≪ se sliši tako vesoljsko in znanstveno, zato nas je v domači kuhariji te modernistične tehnike kar strah. Dejansko pa se je z njo kuhanje sploh začelo. Zelo podoben princip je uporabljal že pračlovek! In jutri ga boste tudi vi!

Uroš Mencinger
23. 3. 2020

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.