
Kulinarika / stran 17

Kuhaj in jej počasi!
Odkar smo šli v karanteno, kar naprej pogledujem na uro. Se je pokvarila? Moja se sicer ni ustavila, a začela je teči dosti počasneje. Imate tudi vi kar naenkrat več časa? Ima ura še vedno 60 minut? Ali pa dan traja več ur kot nekdaj?

Divje zeleno
Na naših vrtovih je ta čas še precej pusto, le kakšna rabarbara se je opogumila in dela družbo zelenjavi, ki je prezimila. V gozdovih in na travnikih pa narava piše povsem drugačno zgodbo: vse že zeleni in marsikaj je tudi za na krožnik. Regrat ljubitelji nabirajo skoraj vse leto, a je zdaj, ves mlad, najboljši, čemaž nas v gozd privabi z omamnim vonjem po česnu, divji beluši so veliko bolj aromatični kot gojeni, prav pa je, da se spomnimo tudi na koprive, ki so prava super zelenjava, in na hmelj, ki ni samo za pivo in kvas …

Nekaj nasvetov za nabiranje divjih rastlin
Spomladi bi se težko odrekli nabiranju prvega regrata ali čemaža. Vseeno je dobro, če si najprej preberete nekaj nasvetov za varno nabiranje in uporabo divjih rastlin.

Zdravko Kramar
Kemija med Zdravkom Kramarjem in beluši obstaja samo v prenesenem pomenu. Pri gojenju te zelenjave namreč ne uporablja prav nobenih umetnih gnojil in drugih kemijskih pripravkov, pa čeprav je sam sicer doktor kemijskih znanosti in vodja dejavnosti protieksplozijske zaščite na Slovenskem institutu za kakovost in meroslovje (SIQ Ljubljana). Z zelenimi poganjki se je začel ukvarjati že pred več kot četrt stoletja, ko so bili ti še redka delikatesa za boljše restavracije, in njegova ljubezen do obdelovanja zemlje še vedno traja.

Domače, ne chefovske omake
Razkrinkajmo mit o visokih omakah, brez katerih ni visoke kuhinje, in začnimo v domači kuhinji končno uporabljati omake tako, da sicer ne bodo chefovske, a bodo zato »le« dobre.

Velikonočna šunka in kar od nje ostane
Za veliko noč bo seveda na mizi šunka. Verjetno velika. Morda prevelika. Ampak vsekakor slastna, kot se za ta praznik spodobi. In zagotovo je bo nekaj tudi ostalo še za večerjo ali kosilo naslednji dan.

Kuhljanje v domači pečici
Če imate pečico, potem lahko pozabite na vse lonce, ki so jih polne omare, in jih zamenjate za litoželezno posodo s težkim in ravnim pokrovom. Dajte vanjo aromate, velik kos mesa in malo tekočine ter za nekaj ur ob ne najmočneje prižgani pečici pozabite na vse skupaj. Podpeka v domači kuhinji!

Ne hiti še doma
Počasi se daleč pride! Zdaj pozimi še toliko bolj. Zakaj se nam, torej, ves čas in povsod tako mudi? Ne le na cesti. Nasploh v življenju. Celo pri jedi! Hitrost je eden od največjih sovražnikov dobrojedstva! Ne hitite zato še doma.

Preveč začinjena jed
V: Kadar pri kuhanju hitim, imam pri začinjanju precej težko roko, zlasti ko solim, tako da včasih jed dobesedno uničim. Je kakšen način, kako lahko rešim preveč začinjeno jed?

Polaganje krhkega testa v model
V: Zakaj včasih recepti za pite zapovedujejo, da je treba pustiti testo, da visi čez rob modla, ko ga obložimo?

Ali lahko ponovno uporabimo olje za cvrenje
V: Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno.

Miti in resnice o mleku
Kravje mleko je bilo kot osnovno živilo od nekdaj samoumeven del zdrave in uravnotežene prehrane, kar nenadoma pa je postalo prava senzacija. V zadnjih letih opažamo vse več nasprotnikov mleka, ki nas z novimi teorijami prepričujejo, da mleko ni zdravo. Še huje – nekateri trdijo, da nam pitje kravjega mleka škodi. Ker pa pri nas ob mleku že stoletja odraščajo številne (zdrave) generacije, ostajamo v dvomih. Natočimo si torej kozarec čistega mleka in preverimo, kaj so resnice in kaj "resnice" o mleku.


Piškoti za čajanko
Ste si zaželeli čaja, pa potrebujete ideje za piškote? Da bo čajanka res popolna, smo pripravili nekaj predlogov izvrstnih domačih piškotov, ki se lepo podajo določenim vrstam čaja.

Pirhi: najboljši nasveti za barvanje
Ni velike noči brez pirhov! Da bodo jajčka popolno pobarvana in učinek barve najboljši, smo pripravili nekaj nasvetov.

Klasični zrezki
Najbolj znamenit in priljubljen je dunajski, ki ga Dunajčani jemljejo zelo resno in natančno vedo, kakšen morati biti: telečji, paniran v moki, jajcu in drobtinicah, ocvrt tako, da se panada lepo napihne, in postrežen s krompirjevo solato ali maslenim peteršiljevim krompirjem. Potem je tu še pariški, ki je povaljan samo v moki in jajcu, pa milanski, ljubljanski, zagrebški, Holstein, lovski in ciganski … Seznam klasičnih receptov za zrezke je brez konca, nekaj jih objavljamo na naslednjih straneh, še bolj kot pristnost pa je pomembno, da izberemo primerno meso in ga pripravimo tako, da so zrezki res mehki, sočni in okusni.

Nasveti za pripravo paniranih zrezkov
Zbrali smo najpomembnejše nasvete za pripravo ocvrtih zrezkov.

Nasveti za pripravo naravnih zrezkov
Zbrali smo najpomembnejše dejavnike, ki vplivajo na končni rezultat peke naravnih zrezkov.

Vrste testenin
Le kdo ne ljubi testenin! Tako okusne, hranljive in priročne so, pa toliko kulinaričnih možnosti ponujajo – lahko so zelo skromne, recimo samo s česnom, oljem in feferončkom, ali pa prav luksuzne – z jastogom, tartufi ali drugimi dragocenimi sestavinami. In vse vmes, saj se odlično združijo praktično z vsemi vrstami zelenjave, ribami in morskimi sadeži, mesom in mesninami, mlečnimi izdelki … Ko odkrijemo še, katere vrste in oblike testenin se ujemajo z različnimi omakami, dosežemo kulinarične višave.

Sous vide tudi doma
≫Brez zraka≪ se sliši tako vesoljsko in znanstveno, zato nas je v domači kuhariji te modernistične tehnike kar strah. Dejansko pa se je z njo kuhanje sploh začelo. Zelo podoben princip je uporabljal že pračlovek! In jutri ga boste tudi vi!
Trenutno
11 °C
Delno oblačno
nedelja, 20. 4
Delno oblačno
ponedeljek, 21. 4
Oblačno
torek, 22. 4
Delno oblačno
7-dnevni obeti