Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kulinarika / stran 17

parnis-azimi-qrDM1rmKgOQ-unsplas-1_1115x560_acf_cropped.jpg

Krompirjev pire, ki navduši vse

Težko bi našli jed, ki je preprostejša in bolj vsestranska od krompirjevega pireja. Nadvse prijetna je že osnovna različica, mi pa smo se malo poigrali z okusi in se ga lotili na nove načine: s sirom, zelišči, tartufovim oljem ... Pomlad je vendarle čas za sveže ideje.a

Eva Lunc
21. 2. 2024
pawel-czerwinski-RkIsyD_AVvc-unsplash-2-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Adijo, prepolni koši

Posvetimo se košu z embalažo. S spremljanjem njegove vsebine in predvsem količine odpadkov v njem nas bo večina ugotovila, da je prostora za izboljšave ter zmanjšanje negativnega vpliva na okolje še veliko. Za vas smo zbrali nekaj nasvetov.

Barbara Slivnik
9. 2. 2024
piscancja-jetra-s-pirejem-z-gorc-1_1115x560_acf_cropped.jpg

Jetrca za vsak okus

Kdor jih ima rad, se jim ne more odreči, kdor jih ne mara, jih ne more videti. Včasih so bila pogosto na jedilniku, danes veljajo za specialiteto. Ker so odličen vir železa, obenem pa zelo okusna in razen telečjih večinoma tudi poceni, kar kličejo, da jih spet pripravimo.

Eva Lunc
25. 1. 2024
bozhin-karaivanov-HjC0731eV5U-un-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Zamrznjeno sadje in zelenjava sta »kul«

Navdušeni domači kuharji so se nekoč v trgovinah na široko izogibali predalom, kjer kraljujejo zamrznjeno sadje in zelenjava, saj so menili, da gre za hrano, ki je manj kakovostna in manj hranljiva kot sveža. Pa ni več tako – sadje in zelenjava iz zamrzovalnika spet postajata priljubljena.

Eva Lunc
23. 1. 2024
bruna-branco-t8hTmte4O_g-unsplas-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

7 trikov za najboljšo sirovo omako

Ene najbolj priljubljenih omak za testenine so sirove omake. So preproste, hitro narejene in polne okusa, z uporabo različnih sirov pa so tudi zelo raznolike. Pomembno je, da sirna omaka ne zavre, ampak jo segrejemo le toliko, da se sir lepo stopi.

Revija Dober tek
19. 1. 2024
moji-struklji-slovenije_1115x560_acf_cropped.png

Kakšni so pravi štruklji?

Štruklji so tradicionalna, stara slovenska jed in prava kulinarična znamenitost. Prvi recept so zapisali že leta 1589 na nadvojvodskem dvoru v Gradcu, čeprav so jih verjetno poznali že več stoletij prej. Nekoč so veljali za meščansko in praznično jed, pripravljali pa so jih v vseh slovenskih pokrajinah in v vsaki pokrajini, celo v vsaki vasi so jih delali (in jih še) malo po svoje.

Katja Jenčič
16. 1. 2024
monika-grabkowska-1PmVG-ScdKk-un-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Skuhaj lečo za zdravje in srečo!

Stara je kot svet, a še vedno sodobna in zaželena! Tako bi lahko opisali lečo, priljubljeno in raznoliko stročnico, ki jo omenjajo že svetopisemski spisi iz Stare zaveze. Kljub temu jo lahko še danes kupimo v prvi trgovini za vogalom. Dodajmo še to, da po tradiciji prinaša srečo, če jo skuhamo ob vstopu v novo leto, zato jo je res treba bolje spoznati in seveda spoštovati.

Stane Mažgon
12. 1. 2024
cili-z-govedino-in-crnim-fizolom_1115x560_acf_cropped.jpg

Nasveti za pripravo mletega mesa

Mleto meso je čudežna sestavina, iz katere pripravljamo številne najljubše jedi. Je kdo, ki ne mara čevapčičev in burgerjev, nadevanih paprik in čuftov, mesnih štruc in bolonjskega raguja? Z jedmi iz mletega mesa praviloma navdušimo vso družino, tudi njene najbolj izbirčne jedce!

Eva Lunc
10. 1. 2024
tempeh_pexels-cottonbro-studio-6822603-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Kaj je tempeh?

Iz daljne dežele na naše krožnike: predstavljamo vam tempeh, čvrst kolač iz fermentirane soje, bogat z beljakovinami in vlakninami.

Sanja Čakarun
5. 1. 2024
mel-poole-LUPXhXj2ip0-unsplash-1-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Zeleni prazniki

Da bi božič še kdaj bil lep in bel, kot nam želi tudi slavni napev, bo najprej moral postati bolj zelen! To pomeni bolje načrtovan, bolj trajnostno naravnan, z manj odpadki in več prihranki. Enako velja tudi za druge praznike. Kako to doseči v kuhinji?

Eva Lunc
13. 12. 2023
frankfurt_1115x560_acf_cropped.png

Razvajanje za vse čute

Praznični čas je pred vrati. Nemci božič praznujejo na prav svojevrsten način: mestna središča po vsej Nemčiji se decembra spremenijo v morje lučk in povsod diši po medenjakih, pečenih jabolkih in praženih mandljih. Poleg tega negujejo tudi številne običaje, povezane s kulinariko, kulturo, družino in refleksijo.

Barbara Slivnik
11. 12. 2023
libby-penner-Fbfj9HezTh8-unsplash-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg
Kulinarika · Oglas

Praznovanja po svetu: praznična omizja

Druži nas želja po bližini, druženju, dobrih okusih, veselju, po svetli prihodnosti, ko se bomo vsi ravnali po vodilu neznanega modreca: »Ko imaš več, kot potrebuješ, postavi večje omizje, ne višje ograje!« Naj se vam želje uresničijo decembra in v prihajajočem letu!

8. 12. 2023
govedina-v-rdecem-vinu_558x620_acf_cropped_558x620_acf_cropped.jpg

Kakovostno vino za kuhanje

V: Ali za kuhanje res potrebujem dobro vino? Tako ali tako se bo pokuhalo … O: Slabo vino lahko jed poslabša ali celo uniči, zato za kuhanje izbiramo kakovostna vina, ki bi si jih z veseljem natočili tudi v kozarec. Vino mora seveda prevreti, da iz njega izhlapi alkohol, imeti pa mora tudi čas, da […]

Revija Dober tek
4. 12. 2023
darila_1115x560_acf_cropped.png
Kulinarika · Oglas

Za vesele in mirne praznike

Praznični čas je pred vrati. To je za mnoge najlepši čas v letu, zato si ob koncu tega veselega (in na trenutke tudi malo norega) decembra oddahnite, se posvetite sebi in tistim, ki jih imate najraje, in uživajte.

1. 12. 2023
str-8-mandarine_1115x560_acf_cropped.jpg

Kaj jesti pozimi

Ali res obstajajo jedi, ki so hkrati zdrave, sezonske, raznolike in okusne – in celo iz lokalno pridelanih sestavin? Obstajajo. In ni jih težko pripraviti! Le nekaj načel prehranjevanja v zimskih mesecih moramo poznati pa bomo imeli na krožniku same čudovite in zdrave jedi. In odgovor na vprašanje, kaj jesti pozimi.

Mojca Cepuš
28. 11. 2023
seri_1115x560_acf_cropped.png

Šeri je po krivici zapostavljen!

Dokaj malo ljudi, običajno bolj vinski zanesenjaki, pozna to špansko dobroto in jo s pridom umešča v svoja gurmanska doživetja. Šeri je zagotovo ena najbolj zapostavljenih pijač pri nas in kar precej se moramo potruditi, da jo najdemo v naših restavracijah in trgovinah. Če nam uspe, spoznamo, da je šeri po krivici zapostavljen.

Andrej Colarič
17. 11. 2023

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.