Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Supermoka manitoba


Barbara Slivnik
24. 10. 2023, 00.00
Posodobljeno
21. 03. 2025 · 10:25
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Moka manitoba si zaradi svojih uporabnih učinkovin (predvsem izjemne sposobnosti tvorjenja glutena) hitro utira pot na police trgovin in domačih kuhinj, kjer postaja nepogrešljiva sestavina za pripravo sladkih in slanih dobrot.

yana-RLyTrOHxH9s-unsplash-1-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Manitoba izvira iz istoimenske kanadske province in jo uvrščamo v krušne moke, iz katerih lahko samostojno zamesimo odličen kruh in druge pekovske izdelke, uporablja pa se tudi za pripravo testenin. Pridelujejo jo iz posebne vrste pšenice, ki zaradi višje vsebnosti beljakovin bolje uspeva v hladnih podnebjih, čeprav jo danes gojijo tudi drugod. Poimenovanje te moke je povezano predvsem z določanjem njene moči.

Kako določijo moč moke

Moč moke določijo z W-koeficientom, katerega vrednost nam pove, kako vpojna je moka. Višja, kot je vrednost koeficienta, več vode lahko vpije, zato je testo stabilnejše in kompaktnejše. Manitoba spada med moke z W-koeficientom, višjim od 350, kar pomeni, da lahko vpije tudi do 90 % lastne teže tekočine. Moči moke pa ne gre enačiti z določanjem tipa moke (na primer T400, T500 oz. tudi 0, 00 itd.), ki nam pove, kako je moka mleta in kolikšna je vsebnost mineralnih snovi.

natalia-gusakova-BywuFCUheaY-unsplash-710x375.jpg
Manitoba je čudovito vsestranska …

Kako jo uporabiti

Manitoba je znana po visoki vsebnosti beljakovin glutenina in gliadina, ki pri dodajanju vode in gnetenju tvorita gluten, zaslužen za uspešno vzhajanje, izrazito elastičnost in raztegljivost testa, ki je tudi manj škrobnato in ga je laže obdelovati. Testo iz manitobe je zelo stabilno in primerno za pripravo dobrot, ki morajo vzhajati dlje in v procesu močno narasti.

pexels-taha-samet-arslan-1456595-710x375.jpg
Za sladke in slane dobrote

Manitoba je zato nepogrešljiva za pripravo testenin, baget, čapatijev, briošev, francoskih rogljičkov in panettona, kolačev, pletenic, fokač in pic. Iz manitobe pripravljajo tudi sejtan, ki je dober vir beljakovin za vegetarijance. Manitoba je priljubljena tudi pri peki z drožmi, še posebno med začetniki, saj doživljajo z njo manj začetniških neuspehov. Ker testo v sebi zadrži več mehurčkov CO2, je tudi bolj zračno.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.