Kulinarika / stran 19

pexels-polina-tankilevitch-6419715-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Klasični zrezki

Najbolj znamenit in priljubljen je dunajski, ki ga Dunajčani jemljejo zelo resno in natančno vedo, kakšen morati biti: telečji, paniran v moki, jajcu in drobtinicah, ocvrt tako, da se panada lepo napihne, in postrežen s krompirjevo solato ali maslenim peteršiljevim krompirjem. Potem je tu še pariški, ki je povaljan samo v moki in jajcu, pa milanski, ljubljanski, zagrebški, Holstein, lovski in ciganski … Seznam klasičnih receptov za zrezke je brez konca, nekaj jih objavljamo na naslednjih straneh, še bolj kot pristnost pa je pomembno, da izberemo primerno meso in ga pripravimo tako, da so zrezki res mehki, sočni in okusni.

Katja Jenčič
24. 3. 2020
Skuhajmo-testenine_A_1115x560_acf_cropped.jpg

Vrste testenin

Le kdo ne ljubi testenin! Tako okusne, hranljive in priročne so, pa toliko kulinaričnih možnosti ponujajo – lahko so zelo skromne, recimo samo s česnom, oljem in feferončkom, ali pa prav luksuzne – z jastogom, tartufi ali drugimi dragocenimi sestavinami. In vse vmes, saj se odlično združijo praktično z vsemi vrstami zelenjave, ribami in morskimi sadeži, mesom in mesninami, mlečnimi izdelki … Ko odkrijemo še, katere vrste in oblike testenin se ujemajo z različnimi omakami, dosežemo kulinarične višave.

Katja Jenčič
23. 3. 2020
Sous-vide-tudi-doma_A-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Sous vide tudi doma

≫Brez zraka≪ se sliši tako vesoljsko in znanstveno, zato nas je v domači kuhariji te modernistične tehnike kar strah. Dejansko pa se je z njo kuhanje sploh začelo. Zelo podoben princip je uporabljal že pračlovek! In jutri ga boste tudi vi!

Uroš Mencinger
23. 3. 2020
Zmehcano-maslo_558x620_acf_cropped.jpg

Zmehčano maslo

V: V vaših receptih za slaščice velikokrat piše, da potrebujemo maslo, zmehčano na sobno temperaturo. Pogosto se mi zgodi, da maslo pozabim dati pravočasno iz hladilnika in sem ga tako primorana kar najhitreje stopiti. Vendar se mi na štedilniku ali v mikrovalovni pečici stopi preveč in postane tekoče ...

uredništvo
23. 3. 2020
Velikonocna-miza_A_1115x560_acf_cropped.jpg

Velikonočna miza

Glavni je seveda velikonočni zajtrk, ko morajo biti na mizi obvezno šunka, hren, jajca, dober kruh in pogača, pa tudi pomaranče. Osnovna živila so vedno ista, le načini priprave se razlikujejo glede na pokrajino, kulinarično domišljijo in okus.

Katja Jenčič
18. 3. 2020
ajda-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

Ajda Horvat

Pozor, po branju tega intervjuja poslovilne službene zabave ne bodo nikoli več iste!

Iva Gruden
15. 3. 2020
shutterstock_628023761_1115x560_acf_cropped.jpg

Vitalno v pomlad: zdrava prehrana

Nasveti in priporočila glede optimalne prehrane se pogosto razlikujejo in si celo medsebojno nasprotujejo. Velikokrat vključujejo razne zapovedi, prepovedi in ekstreme, zato lahko dobimo občutek, da se moramo odpovedati glutenu, mlečnim izdelkom, jajcem, sladkorju in procesirani hrani, obenem pa jesti samo ekološko, nepredelano hrano in seveda kup dragih prehranskih dopolnil, če želimo biti resnično zdravi. Pa je res tako?

Lucija Volčanšek
11. 3. 2020
krofi_1115x560_acf_cropped.jpg

Popolni krofi: 10 nasvetov

Veselimo se krofov in drugega sladkega cvrtja, ki ga bomo letos pripravili z nasveti in po receptih naših babic, pri tem pa ne imeli nič slabe vesti, saj je v pustnem času dovoljeno (skoraj) vse.

Barbara Slivnik
11. 2. 2020
Schwarzwaldstube-foto-René-Riis_1115x560_acf_cropped.jpg

Riba iz pečice med mišelinkami

Zgodba o preprostih jedeh, ki jih je najteže dobro skuhati, velikih chefih, ki jim prav tako lahko zagori, in domačih chefih, ki niso ribiči, zato se morajo potruditi s prilogami.

Uroš Mencinger
11. 2. 2020
Gourmmmetcup2020-FotoDeanDubokovic-536_1115x560_acf_cropped.jpg

Peti Gourmet cup Ljubljana

Malo je dogodkov, kjer bi se kuharji, gostinci in vinarji družili v tako sproščenem vzdušju kot na tradicionalni smučarsko-kulinarični zabavi na Krvavcu. Že peti Gourmet Cup Ljubljana, ki ga je Jezeršek gostinstvo v partnerstvu s Turizmom Ljubljana organiziralo v ponedeljek, 27. 1. 2020, je znova presegel pričakovanja

urska
5. 2. 2020
Sous-vide-tudi-doma_1a_1115x560_acf_cropped.jpg

5 razlogov, zakaj je zadnji čas, da tudi vi preizkusite tehniko kuhanja sous vide

1. Za sous vide ne potrebujete nobenih posebnih tehničnih pripomočkov! Vsaj ne na začetku. A tudi potem, ko se nad sous vidom navdušite in začnete izkoriščati njegove prednosti, ne potrebujete dragih profesionalnih aparatov. Doslej je veljalo, da je za resni sous vide, ko živila vakuumiramo v tekočini (olje, marinada, omaka), potrebna profesionalna vakuumirna komora, ki […]

Uroš Mencinger
23. 1. 2020
2011.10.05-GF-Xmas-27238_preview_1115x560_acf_cropped.jpg
Kulinarika · Oglas

Darila iz kuhinje

Nakupovanje daril je za marsikoga velik stres. Iskanju prave ideje, gneči v prepolnih trgovinah in na cestah v bližini nakupovalnih centrov se lahko tudi izognete. Podarite darila iz kuhinje – in svoj čas ter družbo.

22. 12. 2019
cheese-3373604_1920_1115x560_acf_cropped.jpg

Shranjevanje sirov

Izbrali ste sir - čestitamo! A kako ga pravilno shraniti, da bo obdržal aromo, okus in teksturo? Predstavljamo nekaj splošnih pravil in nasvetov ravnanja s siri, kako do popolne uživancije, ko jih enkrat postrežemo.

urska
19. 12. 2019
sun-bright

Trenutno

20 °C

Jasno

torek, 29. 4

Delno oblačno

8 / 21 °C cloud-sun

sreda, 30. 4

Jasno

8 / 22 °C sun-bright

četrtek, 1. 5

Jasno

9 / 23 °C sun-bright

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.