
Kulinarika / stran 19

Klasični zrezki
Najbolj znamenit in priljubljen je dunajski, ki ga Dunajčani jemljejo zelo resno in natančno vedo, kakšen morati biti: telečji, paniran v moki, jajcu in drobtinicah, ocvrt tako, da se panada lepo napihne, in postrežen s krompirjevo solato ali maslenim peteršiljevim krompirjem. Potem je tu še pariški, ki je povaljan samo v moki in jajcu, pa milanski, ljubljanski, zagrebški, Holstein, lovski in ciganski … Seznam klasičnih receptov za zrezke je brez konca, nekaj jih objavljamo na naslednjih straneh, še bolj kot pristnost pa je pomembno, da izberemo primerno meso in ga pripravimo tako, da so zrezki res mehki, sočni in okusni.

Nasveti za pripravo paniranih zrezkov
Zbrali smo najpomembnejše nasvete za pripravo ocvrtih zrezkov.

Nasveti za pripravo naravnih zrezkov
Zbrali smo najpomembnejše dejavnike, ki vplivajo na končni rezultat peke naravnih zrezkov.

Vrste testenin
Le kdo ne ljubi testenin! Tako okusne, hranljive in priročne so, pa toliko kulinaričnih možnosti ponujajo – lahko so zelo skromne, recimo samo s česnom, oljem in feferončkom, ali pa prav luksuzne – z jastogom, tartufi ali drugimi dragocenimi sestavinami. In vse vmes, saj se odlično združijo praktično z vsemi vrstami zelenjave, ribami in morskimi sadeži, mesom in mesninami, mlečnimi izdelki … Ko odkrijemo še, katere vrste in oblike testenin se ujemajo z različnimi omakami, dosežemo kulinarične višave.

Sous vide tudi doma
≫Brez zraka≪ se sliši tako vesoljsko in znanstveno, zato nas je v domači kuhariji te modernistične tehnike kar strah. Dejansko pa se je z njo kuhanje sploh začelo. Zelo podoben princip je uporabljal že pračlovek! In jutri ga boste tudi vi!

Zmehčano maslo
V: V vaših receptih za slaščice velikokrat piše, da potrebujemo maslo, zmehčano na sobno temperaturo. Pogosto se mi zgodi, da maslo pozabim dati pravočasno iz hladilnika in sem ga tako primorana kar najhitreje stopiti. Vendar se mi na štedilniku ali v mikrovalovni pečici stopi preveč in postane tekoče ...

Velikonočna miza
Glavni je seveda velikonočni zajtrk, ko morajo biti na mizi obvezno šunka, hren, jajca, dober kruh in pogača, pa tudi pomaranče. Osnovna živila so vedno ista, le načini priprave se razlikujejo glede na pokrajino, kulinarično domišljijo in okus.

Ajda Horvat
Pozor, po branju tega intervjuja poslovilne službene zabave ne bodo nikoli več iste!

Vitalno v pomlad: zdrava prehrana
Nasveti in priporočila glede optimalne prehrane se pogosto razlikujejo in si celo medsebojno nasprotujejo. Velikokrat vključujejo razne zapovedi, prepovedi in ekstreme, zato lahko dobimo občutek, da se moramo odpovedati glutenu, mlečnim izdelkom, jajcem, sladkorju in procesirani hrani, obenem pa jesti samo ekološko, nepredelano hrano in seveda kup dragih prehranskih dopolnil, če želimo biti resnično zdravi. Pa je res tako?

Vprašanja in odgovori o Michelinovih zvezdicah
Michelin je svoj prvi kulinarični vodnik izdal že leta 1900, zvezdico mu je dodal leta 1926, sistem treh in rdečo barvo pa leta 1931, toda v Slovenijo prihaja šele 18. marca 2020.

Nekaj pravil in nasvetov za kuhanje testenin
Testenine so zares okusne, če jih pravilno skuhamo.

Martin Cerkovnik
Martin Cerkovnik se z navdušenjem ukvarja s prodajo slovenskih sirov.

Popolni krofi: 10 nasvetov
Veselimo se krofov in drugega sladkega cvrtja, ki ga bomo letos pripravili z nasveti in po receptih naših babic, pri tem pa ne imeli nič slabe vesti, saj je v pustnem času dovoljeno (skoraj) vse.

Riba iz pečice med mišelinkami
Zgodba o preprostih jedeh, ki jih je najteže dobro skuhati, velikih chefih, ki jim prav tako lahko zagori, in domačih chefih, ki niso ribiči, zato se morajo potruditi s prilogami.

Peti Gourmet cup Ljubljana
Malo je dogodkov, kjer bi se kuharji, gostinci in vinarji družili v tako sproščenem vzdušju kot na tradicionalni smučarsko-kulinarični zabavi na Krvavcu. Že peti Gourmet Cup Ljubljana, ki ga je Jezeršek gostinstvo v partnerstvu s Turizmom Ljubljana organiziralo v ponedeljek, 27. 1. 2020, je znova presegel pričakovanja

5 razlogov, zakaj je zadnji čas, da tudi vi preizkusite tehniko kuhanja sous vide
1. Za sous vide ne potrebujete nobenih posebnih tehničnih pripomočkov! Vsaj ne na začetku. A tudi potem, ko se nad sous vidom navdušite in začnete izkoriščati njegove prednosti, ne potrebujete dragih profesionalnih aparatov. Doslej je veljalo, da je za resni sous vide, ko živila vakuumiramo v tekočini (olje, marinada, omaka), potrebna profesionalna vakuumirna komora, ki […]


Kako se bere z gum
Leto 2020 v Slovenijo prinaša težko pričakovane Michelinove zvezdice.

Darila iz kuhinje
Nakupovanje daril je za marsikoga velik stres. Iskanju prave ideje, gneči v prepolnih trgovinah in na cestah v bližini nakupovalnih centrov se lahko tudi izognete. Podarite darila iz kuhinje – in svoj čas ter družbo.

Shranjevanje sirov
Izbrali ste sir - čestitamo! A kako ga pravilno shraniti, da bo obdržal aromo, okus in teksturo? Predstavljamo nekaj splošnih pravil in nasvetov ravnanja s siri, kako do popolne uživancije, ko jih enkrat postrežemo.
Trenutno
20 °C
Jasno
torek, 29. 4
Delno oblačno
sreda, 30. 4
Jasno
četrtek, 1. 5
Jasno
7-dnevni obeti