
Kaj boste skuhali danes?
Pečeni piščanec z zelenjavo, čičerko in sirom feta
Mediteranska piščančja pečenka
Pečeni piščanec z zelenjavo, čičerko in sirom feta
Mediteranska piščančja pečenka

Sestavine
- 1 glavica česna
- 2 žlici nasekljanega origana
- 2 limoni
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 cel piščanec (pribl. 1,6 kg)
- 3 velike rdeče paprike
- 3 majhne rdeče čebule
- 4 velike bučke
- 3 žlice nasekljane mete
- 200 g sira feta
- 400 g čičerke
- sol
- poper
- lističi mete za okras

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 1 glavica česna
- 2 žlici nasekljanega origana
- 2 limoni
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 cel piščanec (pribl. 1,6 kg)
- 3 velike rdeče paprike
- 3 majhne rdeče čebule
- 4 velike bučke
- 3 žlice nasekljane mete
- 200 g sira feta
- 400 g čičerke
- sol
- poper
- lističi mete za okras
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Glavico česna razdelimo na stroke in jih olupimo. 3 stroke stremo, preostale pustimo cele. Origano nasekljamo. Stisnemo sok ene limone, drugo narežemo na krhlje. Strt česen in origano zmešamo z limonovim sokom, 3 žlicami olja in soljo, da naredimo začimbno mešanico. V noge piščanca naredimo nekaj zarez, nato ga damo v večji pekač in natremo z dvema žlicama začimbne mešanice. Stisnjene lupine limone damo v piščančjo trebušno votlino in piščanca pečemo 30 minut.
Medtem pripravimo zelenjavo. Paprikam odstranimo semena in jih razrežemo na večje koščke. Čebulo olupimo in narežemo na krhlje, bučke po dolgem razrežemo na četrtine in nato še na manjše kose. Papriko, čebulo, cele stroke česna in bučke damo v veliko skledo, solimo in premešamo. Po 30 minutah razporedimo zelenjavo okoli piščanca, poškropimo s polovico preostale začimbne mešanice in pečemo 1 uro.
Piščanca vzamemo iz pečice, ga položimo na pladenj, pokrijemo s folijo in pustimo počivati. Če je piščanec spustil veliko maščobe, jo odstranimo iz pekača, omako pa pustimo. Nadrobimo feto in odcedimo čičerko. Krhlje limone, meto, feto in čičerko ter preostalo začimbno mešanico premešamo z zelenjavo in omako v pekaču in jed postavimo nazaj v pečico za 10 minut, da se segreje. Segreto prilogo razporedimo okoli piščanca, posujemo z metinimi listi in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Makov venec z vaniljevo sladkorno glazuro
Puranje mesne kroglice v omaki z bučkami in olivami
Jelenovi steaki z robidovo omako
Bamija v paradižnikovi omaki s kuskusom
Bamija ali okra sta bolj uveljavljeni imeni za užitne plodove rastline jedilni oslez, ki uspeva v vročih poletjih