Kaj boste skuhali danes?
Pečeni piščanec z zelenjavo, čičerko in sirom feta
Mediteranska piščančja pečenka
Pečeni piščanec z zelenjavo, čičerko in sirom feta
Mediteranska piščančja pečenka
Sestavine
- 1 glavica česna
- 2 žlici nasekljanega origana
- 2 limoni
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 cel piščanec (pribl. 1,6 kg)
- 3 velike rdeče paprike
- 3 majhne rdeče čebule
- 4 velike bučke
- 3 žlice nasekljane mete
- 200 g sira feta
- 400 g čičerke
- sol
- poper
- lističi mete za okras
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 1 glavica česna
- 2 žlici nasekljanega origana
- 2 limoni
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 cel piščanec (pribl. 1,6 kg)
- 3 velike rdeče paprike
- 3 majhne rdeče čebule
- 4 velike bučke
- 3 žlice nasekljane mete
- 200 g sira feta
- 400 g čičerke
- sol
- poper
- lističi mete za okras
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Glavico česna razdelimo na stroke in jih olupimo. 3 stroke stremo, preostale pustimo cele. Origano nasekljamo. Stisnemo sok ene limone, drugo narežemo na krhlje. Strt česen in origano zmešamo z limonovim sokom, 3 žlicami olja in soljo, da naredimo začimbno mešanico. V noge piščanca naredimo nekaj zarez, nato ga damo v večji pekač in natremo z dvema žlicama začimbne mešanice. Stisnjene lupine limone damo v piščančjo trebušno votlino in piščanca pečemo 30 minut.
Medtem pripravimo zelenjavo. Paprikam odstranimo semena in jih razrežemo na večje koščke. Čebulo olupimo in narežemo na krhlje, bučke po dolgem razrežemo na četrtine in nato še na manjše kose. Papriko, čebulo, cele stroke česna in bučke damo v veliko skledo, solimo in premešamo. Po 30 minutah razporedimo zelenjavo okoli piščanca, poškropimo s polovico preostale začimbne mešanice in pečemo 1 uro.
Piščanca vzamemo iz pečice, ga položimo na pladenj, pokrijemo s folijo in pustimo počivati. Če je piščanec spustil veliko maščobe, jo odstranimo iz pekača, omako pa pustimo. Nadrobimo feto in odcedimo čičerko. Krhlje limone, meto, feto in čičerko ter preostalo začimbno mešanico premešamo z zelenjavo in omako v pekaču in jed postavimo nazaj v pečico za 10 minut, da se segreje. Segreto prilogo razporedimo okoli piščanca, posujemo z metinimi listi in postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Solata z lososom, osočnikom in popečeno kumaro
Osvežilna poletna solata z lososom in divjim osočnikom
Krompirjeva solata s kislo smetano in hrenom
Klasična krompirjeva solata je odlična, a še boljša je, če jo nadgradimo s hrenom.