Kaj boste skuhali danes?
Piščančja nabodala s cacikijem
Nabodala so priljubljena specialiteta, ki izvira z Balkana. Pravimo jim tudi ražnjiči, po grško suvlaki in po turško šašlik.
Piščančja nabodala s cacikijem
Nabodala so priljubljena specialiteta, ki izvira z Balkana. Pravimo jim tudi ražnjiči, po grško suvlaki in po turško šašlik.
Prednost nabodala je, da lahko na leseno ali kovinsko paličico izmenično nataknemo različne jedi, ki se potem na žaru ali v pečici spečejo skupaj. Po navadi tako na ražnjič izmenično nanizamo kose mesa, paprike, čebule, bučk in druge zelenjave, včasih tudi sir za žar, ki se ne stali. Tako nanizane sestavine si vzajemno izboljšujejo okus in sočnost.
Caciki je idealna priloga za nabodala, saj krasno dopolnjuje njihov okus in doda nekaj svežine.
Sestavine
Za nabodala
- 600 g piščančjih prsi (brez kože)
- sol in poper
- sok ½ limone
- oljčno olje
- 2 papriki (rdeča in rumena)
- 1 bučka
- 1 rdeča čebula
Za caciki
- 150 g kumare
- 400 g grškega jogurta
- 1 strok česna
- svež koper
- oljčno olje
- sol
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
Za nabodala
- 600 g piščančjih prsi (brez kože)
- sol in poper
- sok ½ limone
- oljčno olje
- 2 papriki (rdeča in rumena)
- 1 bučka
- 1 rdeča čebula
Za caciki
- 150 g kumare
- 400 g grškega jogurta
- 1 strok česna
- svež koper
- oljčno olje
- sol
Postopek
Piščančje meso zrežemo na kocke. Preložimo jih v skledo, solimo in popramo, dodamo limonov sok in oljčno olje. Dobro premešamo in za kakšno uro postavimo v hladilnik.
Medtem očistimo in narežemo papriko, bučke in čebulo. Pazimo, da je vsa zelenjava narezana na približno enako velike kose kot piščanec, da se bo enakomerno zapekla
Vse sestavine nato razporedimo po lesenih ali kovinskih nabodalih, nato pa jih popečemo na žaru ali rebrasti ponvi. Pečemo jih približno 20 minut, vmes pa večkrat obrnemo.
Medtem ko se nabodala pečejo, pripravimo caciki, tako da olupimo kumaro, ji po potrebi ostranimo semena in jo drobno naribamo. Odstranimo odvečno tekočino, nato pa primešamo jogurt, strt česen in oljčno olje. Caciki solimo, dodamo koper in dobro premešamo.
Priljubljeni recepti
Paradižnikova juha s testeninami in čičerko
Paradižnikova juha za popolno večerjo med tednom
Kutinov kolač
Krompirjev pire s sirom (pommes aligot)
Krompirjev pire in stopljen sir - dve klasiki, ki pobožata, združeni v eno jed.
