© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Kako sterilizirati kozarce za vlaganje: preprosto, varno in učinkovito


Barbara Slivnik
5. 8. 2025, 11.55
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ne dopustite, da bi bil vaš trud zaman. Pri vlaganju sezonskega sadja in zelenjave je čistoča ključna, zato je kozarce in pokrovčke treba skrbno sterilizirati.

kuhanje marmelade.jpg
Pexels
Brez sterilizacije kozarcev bo ves naš trud zaman

Sterilizacija kozarcev za vlaganje je ključen korak pri pripravi shrankov, saj se sicer lahko vsebina pokvari in predstavlja zdravstveno tveganje. S sterilizacijo namreč uničimo bakterije, plesni, kvasovke in druge mikroorganizme, zaradi katerih bi se hrana pokvarila. Pomembno je, da steriliziramo kozarce in pokrovčke – slednje lahko, preden kozarec zatesnimo, očistimo še z alkoholom.

Če lahko, vedno uporabimo pečico

Kozarce za vlaganje je najlažje sterilizirati v pečici na 130 °C – pozor, ob višji temperaturi bi lahko steklo počilo. Na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, položimo kozarce, obrnjene navzdol, in pokrovčke (brez plastičnih delov) tako, da se med seboj ne dotikajo. Pekač položimo na srednjo rešetko in počakamo 20 minut.

Sterilizirane kozarce položimo na brisačo, ki bo dlje zadržala toploto dna kozarca, in po nekaj minutah vanje prelijemo pripravljeno zelenjavo, sadje, kompot, marmelado … Pazimo, da se ne opečemo.

vložena zelenjava.jpg
Pexels
Kozarci morajo biti ustrezno zatesnjeni

Kozarce lahko tudi skuhamo

Sterilizacija z vrelo vodo poteka tako, da na dno večjega lonca položimo krpo, nato pa razporedimo kozarce tako, da je med njimi vsaj malo blaga in ob stiku drug z drugim ne bodo počili. Lonec napolnimo z vodo in poskrbimo, da so kozarci povsem potopljeni in v njih ni zraka. Nato vodo segrejemo do vretja in počakamo 10 minut (in ne manj).

Kozarce pustimo v vroči vodi, dokler nismo pripravljeni na polnjenje. Kozarce postavimo na čisto brisačo, jih napolnimo, zatesnimo s pokrovi in obrnemo na glavo, da se ustvari vakum. Nato jih pustimo, da se ohladijo.

Sterilizacija s pomočjo kuhinjskih aparatov

Kozarce za vlaganje lahko steriliziramo v pomivalnem stroju, ki omogoča pomivanje s temperaturo 80 °C ali paro. Čeprav je ta metoda hitra in učinkovita, pa moramo upoštevati, da bomo na ta način porabili veliko več vode.

Sterilizacijo lahko namesto nas opravi tudi mikrovalovna pečica, a paziti moramo, da vanjo ne damo kovinskih pokrovčkov ali tistih z gumijastimi deli. Rahlo vlažne kozarce damo v mikrovalovno pečico, nastavljeno na najvišjo jakost, nato pa jih segrevamo od 35 do 45 sekund (odvisno od velikosti kozarca).

shramba.jpg
Pexels
Naj bodo naše police polne poletnih okusov

Kako vemo, da se je v kozarcih ustvaril vakuum?

S tem ko kozarce obrnemo na glavo in v njih ustvarimo vakuum, podaljšamo življenjsko dobo naših shrankov. Stanje vakuuma lahko enostavno preverimo tako, da kozarce obrnemo nazaj v pravilen položaj in pritisnemo na sredino pokrovčka. Če slišimo 'klik', moramo postopek pasterizacije in sterilizacije ponoviti.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.