Kaj boste skuhali danes?
Pečen piščanec s pikantno klobaso in mladim krompirjem
Zlato zapečen piščanec kar vabi k mizi!
Pečen piščanec s pikantno klobaso in mladim krompirjem
Zlato zapečen piščanec kar vabi k mizi!
Sestavine
- 1 cel piščanec (pribl. 1 1⁄2 kg)
- košček masla
- 1 žlica oljčnega olja
- 1⁄2 limone
- 1 lovorov list
- 1 vejica timijana
- 300 g pikantne klobase chorizo*
- 700 g mladega krompirja
- 12 neolupljenih strokov česna
- obilen brizg suhega šerija
- 1,5 dl piščančje jušne osnove
- pest peteršiljevih listov
- sol in poper
Prazniki pred vrati: ideje za okusna darila
Sicer je še dovolj časa, da se na obdarovanje ustrezno pripravite, a če se poznate in veste, da boste darila iskali v zadnjem hipu, morda kar shranite te ideje.
Recept za najboljše domače kuhano vino
Začenja se sezona kuhanega vina. Preberite naše nasvete in pripravite pravi aromatični napitek za zimska druženja.
Ajdovi štruklji s kostanjem – kralji jesenske kuhinje
Ajdovi štruklji so klasika slovenske kuhinje. Z dodatkom kostanja pa postanejo prava jesenska poslastica, ki združi tradicijo in toplino doma.
Sestavine
- 1 cel piščanec (pribl. 1 1⁄2 kg)
- košček masla
- 1 žlica oljčnega olja
- 1⁄2 limone
- 1 lovorov list
- 1 vejica timijana
- 300 g pikantne klobase chorizo*
- 700 g mladega krompirja
- 12 neolupljenih strokov česna
- obilen brizg suhega šerija
- 1,5 dl piščančje jušne osnove
- pest peteršiljevih listov
- sol in poper
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Piščanca solimo in popramo po vsej površini. V veliki nepregorni kozici s pokrovko segrejemo maslo in olje, da začneta cvrčati, nato pa dobrih 15 minut počasi pečemo piščanca in ga medtem obračamo, da povsod dobi rjavo skorjico. Tedaj ga vzamemo iz kozice in nadevamo z limono, lovorom in timijanom. Postavimo ga na stran.
Klobaso narežemo na večje kolobarje, krompir razrežemo na polovice ali na četrtine, če je zelo velik. Iz kozice odlijemo večino olja, jo postavimo nazaj na kuhalnik in klobaso pražimo 5 minut, da spusti rdečo oljnato tekočino. Takrat dodamo krompir in pražimo, da začne cvrčati in dobivati barvo, nato pa še česen. Prilijemo šeri in kuhamo, da začne brbotati in nekoliko izhlapi, nazadnje pa prilijemo jušno osnovo.
Piščanca namestimo med krompir s prsnim košem navzgor, pokrijemo kozico in postavimo v pečico za 1 uro in 15 minut oziroma tako dolgo, da piščančja bedra zlahka odtrgamo od trupa. Kozico vzamemo iz pečice in postavimo na stran za 10 minut. Peteršilj grobo nasekljamo, ga potresemo po piščancu in takoj postrežemo.
Nasvet
Chorizo je tradicionalna španska prekajena in začinjena klobasa, v osnovi iz svinjine, ki se po sestavinah od pokrajine do pokrajine lahko razlikuje. V receptih jo lahko zamenjamo tudi s kakšno drugo prekajeno klobaso.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pomladanska piščančja paelja
Rižota po špansko. Tokrat v spomladansko zelenih odtenkih svežega boba in graha, kopra, mete in peteršilja.