
Pečen piščanec s pikantno klobaso in mladim krompirjem
Zlato zapečen piščanec kar vabi k mizi!
Pečen piščanec s pikantno klobaso in mladim krompirjem
Zlato zapečen piščanec kar vabi k mizi!

Sestavine
- 1 cel piščanec (pribl. 1 1⁄2 kg)
- košček masla
- 1 žlica oljčnega olja
- 1⁄2 limone
- 1 lovorov list
- 1 vejica timijana
- 300 g pikantne klobase chorizo*
- 700 g mladega krompirja
- 12 neolupljenih strokov česna
- obilen brizg suhega šerija
- 1,5 dl piščančje jušne osnove
- pest peteršiljevih listov
- sol in poper

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 1 cel piščanec (pribl. 1 1⁄2 kg)
- košček masla
- 1 žlica oljčnega olja
- 1⁄2 limone
- 1 lovorov list
- 1 vejica timijana
- 300 g pikantne klobase chorizo*
- 700 g mladega krompirja
- 12 neolupljenih strokov česna
- obilen brizg suhega šerija
- 1,5 dl piščančje jušne osnove
- pest peteršiljevih listov
- sol in poper
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Piščanca solimo in popramo po vsej površini. V veliki nepregorni kozici s pokrovko segrejemo maslo in olje, da začneta cvrčati, nato pa dobrih 15 minut počasi pečemo piščanca in ga medtem obračamo, da povsod dobi rjavo skorjico. Tedaj ga vzamemo iz kozice in nadevamo z limono, lovorom in timijanom. Postavimo ga na stran.
Klobaso narežemo na večje kolobarje, krompir razrežemo na polovice ali na četrtine, če je zelo velik. Iz kozice odlijemo večino olja, jo postavimo nazaj na kuhalnik in klobaso pražimo 5 minut, da spusti rdečo oljnato tekočino. Takrat dodamo krompir in pražimo, da začne cvrčati in dobivati barvo, nato pa še česen. Prilijemo šeri in kuhamo, da začne brbotati in nekoliko izhlapi, nazadnje pa prilijemo jušno osnovo.
Piščanca namestimo med krompir s prsnim košem navzgor, pokrijemo kozico in postavimo v pečico za 1 uro in 15 minut oziroma tako dolgo, da piščančja bedra zlahka odtrgamo od trupa. Kozico vzamemo iz pečice in postavimo na stran za 10 minut. Peteršilj grobo nasekljamo, ga potresemo po piščancu in takoj postrežemo.
Nasvet
Chorizo je tradicionalna španska prekajena in začinjena klobasa, v osnovi iz svinjine, ki se po sestavinah od pokrajine do pokrajine lahko razlikuje. V receptih jo lahko zamenjamo tudi s kakšno drugo prekajeno klobaso.