© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Pečen piščanec s pikantno klobaso in mladim krompirjem

Zlato zapečen piščanec kar vabi k mizi!

Pečen piščanec s pikantno klobaso in mladim krompirjem

Zlato zapečen piščanec kar vabi k mizi!

Čas priprave 2 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Pečen piščanec s pikantno klobaso in krompirjem

Sestavine

  • 1 cel piščanec (pribl. 1 1⁄2 kg)
  • košček masla
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1⁄2 limone
  • 1 lovorov list
  • 1 vejica timijana
  • 300 g pikantne klobase chorizo*
  • 700 g mladega krompirja
  • 12 neolupljenih strokov česna
  • obilen brizg suhega šerija
  • 1,5 dl piščančje jušne osnove
  • pest peteršiljevih listov
  • sol in poper

Sestavine

  • 1 cel piščanec (pribl. 1 1⁄2 kg)
  • košček masla
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1⁄2 limone
  • 1 lovorov list
  • 1 vejica timijana
  • 300 g pikantne klobase chorizo*
  • 700 g mladega krompirja
  • 12 neolupljenih strokov česna
  • obilen brizg suhega šerija
  • 1,5 dl piščančje jušne osnove
  • pest peteršiljevih listov
  • sol in poper

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Piščanca solimo in popramo po vsej površini. V veliki nepregorni kozici s pokrovko segrejemo maslo in olje, da začneta cvrčati, nato pa dobrih 15 minut počasi pečemo piščanca in ga medtem obračamo, da povsod dobi rjavo skorjico. Tedaj ga vzamemo iz kozice in nadevamo z limono, lovorom in timijanom. Postavimo ga na stran.

2

Klobaso narežemo na večje kolobarje, krompir razrežemo na polovice ali na četrtine, če je zelo velik. Iz kozice odlijemo večino olja, jo postavimo nazaj na kuhalnik in klobaso pražimo 5 minut, da spusti rdečo oljnato tekočino. Takrat dodamo krompir in pražimo, da začne cvrčati in dobivati barvo, nato pa še česen. Prilijemo šeri in kuhamo, da začne brbotati in nekoliko izhlapi, nazadnje pa prilijemo jušno osnovo.

3

Piščanca namestimo med krompir s prsnim košem navzgor, pokrijemo kozico in postavimo v pečico za 1 uro in 15 minut oziroma tako dolgo, da piščančja bedra zlahka odtrgamo od trupa. Kozico vzamemo iz pečice in postavimo na stran za 10 minut. Peteršilj grobo nasekljamo, ga potresemo po piščancu in takoj postrežemo.

Nasvet

Chorizo je tradicionalna španska prekajena in začinjena klobasa, v osnovi iz svinjine, ki se po sestavinah od pokrajine do pokrajine lahko razlikuje. V receptih jo lahko zamenjamo tudi s kakšno drugo prekajeno klobaso.

Priljubljeni recepti

Orada na louisianski način

Radi preizkušate svetovne kuhinje? Za vas smo ujeli orado z mangom in avokadom.

35 min
Enostavno

Velikonočni topli sendvič s šunko in jajcem

Tudi za tople sendviče se spodobi, da jih praznično prilagodimo in naredimo še okusnejše.

25 min
Enostavno

Močna zelenjavna mineštra

Juha, ki ogreje in pričara topel občutek domačnosti

45 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.