© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Modra rakovica v našem morju: invazivna in agresivna, a izjemno okusna


Urška Petelin
1. 8. 2025, 05.40
Posodobljeno
10:11
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V slovenskem morju opažajo vse več primerkov modre rakovice, agresivne invazivne vrste, ki povzroča ekološko in ekonomsko škodo. A malokdo ve, da modra rakovica v svetu slovi kot cenjena kulinarična specialiteta in da je njeno meso vrhunske kakovosti.

modra-rakovica, rakovic
Zavod YouSea
Modra rakovica

Ribiči v Jadranskem morju opažajo vse večjo prisotnost modre rakovice, invazivne vrste, ki je precej agresivna in povzroča okoljsko in ekonomsko škodo: iz mrež krade ulov in pri tem poškoduje ribolovna orodja, pleni školjke in lovi ribe in rake.

Čeprav modra rakovica pri nas še ni vzpostavila stabilnih populacij, ribiči posamezne osebke v mreže ujamejo skoraj vsak dan, kar napoveduje eksponentno rast populacije, še posebej zato, ker modra rakovica v našem morju nima naravnih plenilcev.

modra-rakovica
Zavod YouSea
Značilna modri odtenki na kleščih modre rakovice

A ni vse tako črnogledo, kot se zdi na prvi pogled. Njen edini plenilec v jadranskem morju so trenutno ljudje, ki obožujejo morsko hrano. Modra rakovica namreč v tujini velja za veliko kulinarično specialiteto, ki na trgu dosega zelo visoke cene, tudi do 80 € na kilogram, medtem ko je v sosednji Italiji njena tržna vrednost pod 4 € na kilogram.

Zakaj je modra rakovica tako okusna

Modra rakovica velja za eno najbolj okusnih med vsemi vrstami rakov. Njeno meso je slajše in sočnejše od številnih drugih vrst rakovic, okus je bolj poln in izrazit. Raki in rakovice se namreč pogosto prehranjujejo z mrhovino, modre rakovice pa aktivno lovijo in se hranijo s školjkami in manjšimi ribami.

Ker so agresivne in zelo spretno in hitro plavajo, se rade lotijo tudi kakšne večje ribe – še posebej, kadar je ujeta v ribiški mreži. Čiščenje modrih rakovic je nekoliko zahtevnejše, a je trud kmalu poplačan, saj so kosi mesa v prekatih njenega oklepa večji in manj vlaknasti kot pri drugih vrstah rakovic.

Ekološka grožnja kot priložnost za ribiče in restavracije

Priložnost torej za naše ribiče in chefe, so prepričani v Zavodu YouSea, kjer skupaj s partnerji v okviru projekta Slastna invazija raziskujejo modro rakovico v slovenskem morju in iščejo priložnosti, kako situacijo obrniti v prid ribičev.

»Težava je v tem, da ima beseda invazivno preveč negativen prizvok. Potrošnikom in kuharjem želimo predstaviti, kako okusno je meso modre rakovice. Postala bi lahko lokalna poslastica! S tem bi povečali povpraševanje po modri rakovici in posledično zvišali gospodarsko priložnost za male priobalne ribiče. Hkrati pa bi seveda omejili nekontrolirano naraščanje populacije te invazivne vrste, ki je zdaj pač v našem morju in bo tu zagotovo ostala, s tem se moramo sprijazniti,« je prepričana dr. Irena Fonda, vodja projekta, ki so ga prav zato podnaslovili Nove vrste, nova priložnost za mali priobalni ribolov.

modra-rakovica
Zavod YouSea
Modra rakovica je invazivna vrsta, ki jo ribiči v našem morju srečajo vse pogosteje.

Najbolj cenjene modre rakovice iz Marylanda

Med najbolj cenjenimi modrimi rakovicami na svetu so rakovice iz ameriške zvezne države Maryland, kjer ne predstavljajo le pomembnega gospodarskega vira, temveč so tudi simbol kulinarične tradicije in del kulturne dediščine. Ribiči modre rakovice tam lovijo že stoletja, njihovo meso pa je osnova številnih regionalnih specialitet, ki se prenašajo iz roda v rod. Družabni obred skupinskega lupljenja rakovic na dolgih lesenih mizah, je globoko zakoreninjen v tamkajšnjo lokalno identiteto.

modra-rakovica
Shutterstock
Z uživanje v soparjenih rakovicah potrebujete klešče in kladivo

Mnoge restavracije po ZDA na jedilnikih izpostavljajo, da ponujajo modro rakovico iz Marylanda, saj to označuje izjemno kakovost in avtentičnost. Razlog, da marylandske modre rakovice slovijo kot najboljše na svetu, tiči v njihovi posebni prehrani v zalivu Chesapeake, ki vključuje raznolik plankton, školjke in rastline ter rahlo slano, plitvo vodo z obilo sedimenta.

Kako pripraviti modro rakovico

Modre rakovice v Marylandu najraje cele soparijo, saj tako ohranijo sočnost in aromo mesa. Tekočini, v kateri soparijo dodajo pivo in kis, tako kot pri skoraj vseh jedeh z modro rakovico pa tudi pri soparjenju uporabljajo znamenito začimbno mešanico Old Bay Seasoning, ki izvira iz Baltimora. (Slovenski kuharji bodo gotovo z veseljem sprejeli izziv za pripravo slovenske začimbne mešanice za novo prebivalko našega morja.) Soparjene rakovice najraje uživaško jedo z rokami, tako da temeljito posesajo prav vsak košček njenega oklepa.

modra-rakovica
Shutterstock
V Marylandu (ZDA) modre rakovice začinijo z znamenito začimbno mešanico Old Bay Seasoning

V ZDA so med najbolj tradicionalnimi jedmi iz mesa modre rakovice pogačice (crab cakes), topla pomaka (crab dip), postrežena s krekerji ali kruhom, in dve različici bogate smetanove juhe z modro rakovico (she-crab soup in prefinjena cream of crab soup).

Tudi slovenski kuharji bodo kaj kmalu razvili celo vrsto receptov z mesom te slastne invazivne vrste, verjetno bolj mediteransko navdahnjenih. Sicer pa lahko v domači kuhinji z mesom modre rakovice uspešno nadomestite meso rakov v številnih že znanih receptih, od rižot in testeninskih omak do brodetov in juh.

Okusna in trajnostna priložnost

V kontekstu krožne gastronomije lahko modra rakovica predstavlja vzoren primer trajnostnega pristopa k prehranskemu sistemu: lovi se izrazito lokalno in sezonsko, predelujejo jo lahko v neposredni bližini ulova, ostanki pa se lahko uporabijo v jušnih osnovah ali kompostiranju.

Tako invazivna modra rakovica ni le kulinarična specialiteta, temveč lahko postane tudi pomemben člen v skrbno premišljeni ekonomski in prehranski verigi, ki spoštuje naravne vire.

modra-rakovica
Zavod YouSea
Modra rakovica

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.