
Za pravo zabavo si privoščimo poslastice, ki jih lahko pomagajo pripraviti tudi najmlajši: pisane tortilje s piščancem.
Sestavine
- 24 pšeničnih tortilj
- 300 g kisle smetane
piščanec
- 6 piščančjih filejev
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 stroka česna
- sok 2 limet
- ščep čilija v prahu
- majhen šopek koriandra ali peteršilja
zelenjava
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 2 rdeči papriki
- 2 rumeni papriki
- 200 g češnjevih paradižnikov
- sol

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 24 pšeničnih tortilj
- 300 g kisle smetane
piščanec
- 6 piščančjih filejev
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 stroka česna
- sok 2 limet
- ščep čilija v prahu
- majhen šopek koriandra ali peteršilja
zelenjava
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 2 rdeči papriki
- 2 rumeni papriki
- 200 g češnjevih paradižnikov
- sol
Postopek
Piščančje fileje vzdolžno prerežemo na pol, nato pa jih narežemo na tanke trakove. Damo jih v skledo, dodamo strt česen, limetin sok, čili in sesekljan koriander ali peteršilj ter meso pomanemo z rokami.
Čebulo narežemo na tanke krhlje, paprike očistimo in narežemo na tanke trakove, paradižničke razpolovimo. V veliki ponvi segrejemo olje in na njem pražimo čebulo 6 minut oziroma toliko časa, da je mehka. Temperaturo povečamo in čebulo še malo popražimo, da se ob robovih zapeče, solimo in s penovko preložimo na pekač. Prihranimo na toplem.
Po enakem postopku v ponvi popečemo papriko (v več porcijah) in jo priložimo čebuli na pekaču. Nazadnje enako storimo še s paradižnički in jih dodamo k čebuli in papriki.
V isti ponvi ali v ponvi za žar v več porcijah na močnem ognju popečemo še piščanca – meso naj bo skoz in skoz pečeno in ob robovih malce ožgano, ne pa presušeno. Popečenega piščanca dodamo k zelenjavi in shranimo na toplem.
Tortilje pogrejemo v ponvi za žar, nato jih zavijemo v folijo in shranimo na toplo v pečico do postrežbe (ali pa jih tik pred postrežbo pogrejemo v mikrovalovki).
Tortilje postrežemo s piščancem in zelenjavo, kislo smetano in gvakamolejem (glej recept za salso gvakamole), da si jih vsak nadeva sam.
