Hladilnik pred dopustom: porabite, kar imate, zamrznite, kar lahko
Preden se odpravite na težko pričakovani dopust, poskrbite, da vas ob vrnitvi v hladilniku ne pričakata pokvarjena hrana in neprijeten vonj. Porabite, kar imate, zamrznite, kar lahko – preverite naše praktične nasvete in odpotujte brez slabe vesti.

Pametno načrtovanje pred dopustom vam prihrani veliko nevšečnosti. S preprosto organizacijo lahko zmanjšate zavrženo hrano, z dopusta pa pridete veseli, ker vas v zamrzovalniku čaka kup dobrot.
Preglejte in porabite zaloge
V idealnem svetu bi teden dni pred odhodom na dopust začeli z načrtnim z načrtnim praznjenjem hladilnika. A ker nam priprave na dopust že tako vzamejo veliko časa, se rado zgodi, da dan pred dopustom obupano ugotovimo, da bi bilo poleg potovalk s seboj najbolje odnesti kar cel hladilnik.
Ne obupujte! Pripravili smo praktične nasvete, kako učinkovito izprazniti hladilnik – in pri tem narediti še odlične prigrizke za na pot!

Izziv 'mistery box'
Najprej na zaprtih embalažah preverite datume uporabe. Če bodo zdržali do vašega prihoda domov, jih zložite na ločeno polico hladilnika in pozabite nanje. Odprta živila (npr. kozarci marmelad, omake, kisle kumarice) lahko zdržijo, če so pravilno zaprta – vseeno preverite rok trajanja.
Nato preglejte vašo zalogo narezkov, mesa, sadja in zelenjave ter pobrskajte po receptih, ki združujejo čim več sestavin, ki jih imate na voljo. Sprejmite izziv mistery box (za vse zveste spremljevalce kuharskih šovov) in pričnite s kuhanjem in peko!
Večerja »pospravi hladilnik«
Včasih so naključne jedi najboljše. Dan pred dopustom pripravite večerjo, v kateri boste združili čim več sestavin. Najbolj raznolike sestavine lahko uporabite v jedeh, kot so:
- Omaka za testenine s presežki zelenjave, sira ali mesa (preostanek zamrznete)
- Pladenj s pečeno zelenjavo in mesom, ob tem potrežete jogurtovo pomako
- Jajčna omleta (preostanek vzamete na pot)
- Kremna zelenjavna juha (preostanek zamrznete)
- Pita iz krhkega ali listnatega testa, v kateri združite zelenjavo, mesnine in preostanek smetane in raznolikih sirov
Kaj vse lahko zamrznete
- Maslo: zamrznete ga lahko v kosu ali v manjših rezinah, da si tako olajšate odmrzovanje
- Sir: zavijte ga v folijo ali vrečko; lahko je narezan ali nariban.
- Mleko in smetana: lahko ju zamrznete v originalni embalaži, a pustite nekaj prostora za širjenje. Opomba: Smetana se po odmrzovanju ne bo več stepla, lahko pa jo uporabite za omake in juhe.
- Jajca: ubijte jih v posodico, jih rahlo razžvrkljajte in posodico zaprite ali jajca shranite v vrečko za zamrzovanje. Nasvet: Po odtajevanju bodo jajca nekoliko zrnata. To preprečite tako, da v jajca dodate ščepec soli (za slane jedi) ali sladkorja (za sladke jedi).
- Ribe in meso: zamrznete jih lahko, kadar ste prepričani, da že niso bili zamrznjeni. Če niste prperičani, iz njih raje pripravite jed, ki jo lahko zamrznete.
- Zelišča: nasekljajte jih in zamrznite v vrečki ali z oljčnim oljem v modelčkih za ledene kocke.
- Kuhane jedi: juhe, enolončnice, testeninske omake (bolonjska, paradižnikova, zelenjavna …), golaže, boranijo, lazanjo in celo vrsto drugih jedi lahko zapakirate v posodice s pokrovom in zamrznete.
- Zelenjava: operite, narežite in zapakirajte. Za večino zelenjave velja, da jo je bolje pred zamrzovanjem na kratko blanširati (blitva, špinača, stročji fižol, bučke, brokoli, korenje). Jajčevce pred zamrzovanjem popecite. Zelenjava, ki vsebuje veliko vode (na primer paradižnik), bo po odmrzovanju primerna le za juhe in omake.
- Sadje: Sadje operite, narežite in položite v vrečke za zamrzovanje. Koščičasto sadje lahko tudi spečete v pečici s koščki masla in zamrznete – to bo odlična bližnjica za slasten 'crumble' po dopustu.Bananezmečkajte in zamrznite, da boste iz njih po dopustu pripravili hiter bananin sladoled.
- Kruh in pecivo: zamrznite ga v manjših kosih, da bo odtajevanje lažje.

Če vam ostanejo jajca
Jajčna omleta je krasen izum – v njej lahko poleg jajc porabite še ostanke zelenjave in narezkov, tudi koščke mesa ali rib. Če je ne utegnete pojesti pred dopustom, jo vzamete za malico na poti. Tudi sataraš, ki združuje jajca in presežke svežega paradižnika in paprik je krasna večerja pred potjo.
Omleta, kot je še ne poznate, dopolnjena s fino osvežujočo solato
Omleta s slanino in briejem ter kumarično-redkvična solata
Turki imajo svojo različico sataraša, ki mu pravijo "menemen" in ga še raje jedo za zajtrk kot za kosilo
Turški sataraš
Tudi hitro pecivo bo uspešno porabilo nekaj jajc (in mlečnih izdelkov), pa seveda cesarski praženec ali palačinke, ki jih prav tako lahko odpeljete na dopust. Sopotniki vam bodo gotovo hvaležni.
Popolna slaščica za pomladna praznovanja
Pecivo z limonovo kremo in borovnicami
Če vam ostane sadje
Čvrsto sadje lahko vzamete s seboj na dopust, mehko sadje pa lahko spremenite v smuti (in ob tem porabite tudi preostanek jogurta, pinjenca ali kefirja) in ga spijete med potjo.
Če vam ostane zelenjava
Presodite katera zelenjava gre lahko z vami na pot – ob sendvičih lahko grizljate sveže paprike, kumare, korenje in češnjeve paradižnike. Iz preostanka zelenjave pripravite velik lonec kremne zelenjavne juhe ali omake (ki jo boste lahko uporabili za testenine, rižote ali kot prilogo k pečenemu mesu)
Francoska klasika je kot nalašč za čas, ko so naši vrtovi polni okusne poletne zelenjave
Najboljši ratatuj
Če vam ostanejo mesnine in mlečni izdelki
Mlečne izdelke lahko vključite v skoraj vsako jed v kategoriji »pospravi hladilnik«. Mesnine in siri lahko postanejo krasna francoska pita (quiche), lahko pa so tudi navdih za domiselne sendviče za na pot. Vse zavijte z enakim papirjem in sopotnikom pripravite igro »sendvič presenečenja«.
Ta pita je odlična ideja za takrat, ko želite porabiti domačo zelenjavo
Pita s pečeno poletno zelenjavo in kozjim sirom
Čiščenje hladilnika pred odhodom
Če boste odsotni dlje dva tedna, je dobro hladilnik tudi očistiti. Postopek je preprost:
- Odstranite vsa pokvarljiva živila.
- Obrišite police, predale in stene z raztopino vode in alkoholnega kisa (1:1).
- Če hladilnik izklopite, pustite vrata rahlo odprta, da preprečite nastanek plesni.
- Če ostane prižgan, zmanjšajte količino živil in nastavite temperaturo na 4–5 °C (v zamrzovalniku –18 °C).
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se