
Krepčilna piščančja solata z avokadovim prelivom
Hranilna in okusna solata, ki vas nasiti
Krepčilna piščančja solata z avokadovim prelivom
Hranilna in okusna solata, ki vas nasiti

Solata, ki kar poka od zdravja – v vseh odtenkih zelene: soja, kumara, avokado in zelena solata, za povrh pa pust piščančji file.
Sestavine
- 2 prgišči zamrznjene soje
- 2 kosa pečenih piščančjih prsi brez kože
- ½ kumare
- 1 zrel avokado
- nekaj kapljic tabaska
- sok 1 limone
- 2 limonova krhlja
- 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja
- 10 ali 12 listov rimske solate
- 2 žlički mešanih semen (npr. sončničnih, bučnih, sezamovih in lanenih)
- sol
- poper

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.
Sestavine
- 2 prgišči zamrznjene soje
- 2 kosa pečenih piščančjih prsi brez kože
- ½ kumare
- 1 zrel avokado
- nekaj kapljic tabaska
- sok 1 limone
- 2 limonova krhlja
- 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja
- 10 ali 12 listov rimske solate
- 2 žlički mešanih semen (npr. sončničnih, bučnih, sezamovih in lanenih)
- sol
- poper
Postopek
Sojo 3 minute blanširamo v vreli vodi. Oplaknemo jo s hladno vodo in dobro odcedimo. Piščančje prsi narežemo na rezine. Kumaro olupimo, ji odstranimo semena in jo narežemo. Oboje damo v skledo skupaj s sojo.
Avokado razpolovimo, odstranimo koščico, meso z žličko poberemo iz lupine in ga skupaj s tabaskom, limonovim sokom in oljem zmeljemo v multipraktiku ali ročnem mlinčku. Solimo in popramo, prelijemo v skledo s piščancem in dobro premešamo, da so vse sestavine oblite.
Mešanico naložimo na solatne liste (ali ob njih) in posujemo z mešanimi semeni. Do kosila postavimo v hladilnik, nato postrežemo s krhljem limone.
Nasvet
Če nimamo zamrznjene soje, jo lahko nadomestimo z grahom ali bobom.