
Kaj boste skuhali danes?
Solata s kuskusom in pisano zelenjavo
Solata s kuskusom in pisano zelenjavo

Sestavine
- 400 g kuskusa
- 2 žlici oljčnega olja z limonovim okusom
- 50 g mehkih suhih marelic
- 1 kumara
- 1 velika rumena paprika
- 150 g razkoščičenih črnih oliv
- 150 g na soncu sušenih paradižnikov
- pest češnjevih paradižnikov
- sesekljan majhen šopek peteršilja
- sol
- poper
- limonov sok (po želji)

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.

Topla ideja za kosilo: najboljši recepti za jesenske juhe
Ko dneve zapolni megla in listje zašumi pod nogami, je čas za slastne jesenske juhe, ki v naš vsakdan zanesejo mir in udobje.

Katera buča je prava za juho, katera za sladico? Tukaj je preprost vodič
Katero bučo izbrati za katero jed, ni enostavno vprašanje, a zbrali smo nekaj napotkov, s katerimi bodo vaši recepti z bučami vedno uspeli.
Sestavine
- 400 g kuskusa
- 2 žlici oljčnega olja z limonovim okusom
- 50 g mehkih suhih marelic
- 1 kumara
- 1 velika rumena paprika
- 150 g razkoščičenih črnih oliv
- 150 g na soncu sušenih paradižnikov
- pest češnjevih paradižnikov
- sesekljan majhen šopek peteršilja
- sol
- poper
- limonov sok (po želji)
Postopek
Marelice narežemo na koščke. Kumari in papriki odstranimo semenje in ju narežemo na kocke. Tudi olive in sušeni paradižnik narežemo na koščke, češnjev paradižnik razpolovimo.
Kuskus stresemo v skledo in zalijemo s 7 dl vrele vode. Pokrijemo s folijo in pustimo, da kuskus nabreka in vpije vso vodo. Dodamo aromatizirano olje, solimo in ga nato z vilicami razrahljamo. Previdno vmešamo vse preostale sestavine in postrežemo kot prilogo pečenemu mesu. Po želji lahko kuskus začinimo tudi z limonovim sokom.
Oljčno olje z okusom limone
Oljčno olje z okusom po limoni je odlično tudi za solatne prelive. Pripravimo ga tako, da iz 1 ali 2 neškropljenih limon z lupilnikom odrežemo le rumeno plast lupine in jo damo v ponvico z 2 dl oljčnega olja. Na nizki temperaturi segrevamo približno 10 do 15 minut; pazite, da ne zavre. Odstavimo in počakamo, da se olje z limonovo lupino popolnoma ohladi, nato ga precedimo in spravimo v steklenico. Pomembno je, da uporabimo le rumeno plast lupine, bela notranja plast olje zagreni. Količino limonove lupine uporabimo po okusu, več je lupine, bolj je olje odišavljeno. Če se želimo izogniti segrevanju olja, damo limonovo lupino v stekleni kozarec skupaj z oljčnim oljem, kozarec zapremo in pustimo 2 tedna, da se olje aromatizira. Precedimo ga in shranimo v stekleničko.