Kaj boste skuhali danes?
Solata s kuskusom in pisano zelenjavo
Solata s kuskusom in pisano zelenjavo
Sestavine
- 400 g kuskusa
- 2 žlici oljčnega olja z limonovim okusom
- 50 g mehkih suhih marelic
- 1 kumara
- 1 velika rumena paprika
- 150 g razkoščičenih črnih oliv
- 150 g na soncu sušenih paradižnikov
- pest češnjevih paradižnikov
- sesekljan majhen šopek peteršilja
- sol
- poper
- limonov sok (po želji)
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 400 g kuskusa
- 2 žlici oljčnega olja z limonovim okusom
- 50 g mehkih suhih marelic
- 1 kumara
- 1 velika rumena paprika
- 150 g razkoščičenih črnih oliv
- 150 g na soncu sušenih paradižnikov
- pest češnjevih paradižnikov
- sesekljan majhen šopek peteršilja
- sol
- poper
- limonov sok (po želji)
Postopek
Marelice narežemo na koščke. Kumari in papriki odstranimo semenje in ju narežemo na kocke. Tudi olive in sušeni paradižnik narežemo na koščke, češnjev paradižnik razpolovimo.
Kuskus stresemo v skledo in zalijemo s 7 dl vrele vode. Pokrijemo s folijo in pustimo, da kuskus nabreka in vpije vso vodo. Dodamo aromatizirano olje, solimo in ga nato z vilicami razrahljamo. Previdno vmešamo vse preostale sestavine in postrežemo kot prilogo pečenemu mesu. Po želji lahko kuskus začinimo tudi z limonovim sokom.
Oljčno olje z okusom limone
Oljčno olje z okusom po limoni je odlično tudi za solatne prelive. Pripravimo ga tako, da iz 1 ali 2 neškropljenih limon z lupilnikom odrežemo le rumeno plast lupine in jo damo v ponvico z 2 dl oljčnega olja. Na nizki temperaturi segrevamo približno 10 do 15 minut; pazite, da ne zavre. Odstavimo in počakamo, da se olje z limonovo lupino popolnoma ohladi, nato ga precedimo in spravimo v steklenico. Pomembno je, da uporabimo le rumeno plast lupine, bela notranja plast olje zagreni. Količino limonove lupine uporabimo po okusu, več je lupine, bolj je olje odišavljeno. Če se želimo izogniti segrevanju olja, damo limonovo lupino v stekleni kozarec skupaj z oljčnim oljem, kozarec zapremo in pustimo 2 tedna, da se olje aromatizira. Precedimo ga in shranimo v stekleničko.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Poprtnik
Jagodna marmelada z dodatkom džina
Paradižnikov confit
Konfitirani paradižniki vas bodo še nekaj časa razvajali z božanskim okusom