© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Jajčevci ali melancani? Ni pomembno, važen je dober recept


Barbara Slivnik
31. 7. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Jajčevci ali melancani so nam na voljo vse leto, a so zdaj res slastni. Pogosto jih podcenjujemo, zato smo tokrat zbrali recepte, ki bodo to hitro spremenili.

Pečeni jajčevci z jogurtom in hariso
Dober tek
Jajčevci so pravi poletni lepotci

Jajčevci si počasi utirajo pot med favorite poletne kuhinje, saj z izjemo Primorske, kjer melancane zaradi vpliva Italije v svoje jedilnike vključujejo že od nekdaj – caponata, peperonata, parmigiana …, nanje hitro pozabimo ali pa jih še ne znamo prav pripraviti. Ti čudoviti plodovi, ki poleti zasijejo na naših vrtovih v žametno vijolični barvi, slovijo po svoji vsestranskosti. Ko jih pravilno pripravimo, postanejo kremast in masleni, njihova mehka sredica pa hitro vpije druge okuse, zato so lahko odlična priloga ali pa glavna zvezda obeda.

jajčevci.jpg
Unsplash
Jajčevci so najbolj slastni prav sredi poletja

Je jajčevce treba nasoliti

V številnih receptih piše, da je jajčevce treba pred uporabo nasoliti in pustiti počivati, da bi se izognili grenkobi, še posebno kadar uporabljamo večje plodove. Kot da imamo čas za to! Ta nasvet je star, verjetno še iz časov, ko so jajčevci kot sorta bili bolj grenki – jajčevce naj bi po svetu gojili že vsaj 50 let pred našim štetjem. Res pa je, da nasoljevanje lahko zmanjša vsebnost vlage v plodu, kar je posebno koristno, če jajčevce cvremo in se želimo izogniti temu, da popivnajo preveč maščobe in postanejo zdrizasti. Pri nasoljevanju torej svetujemo malce improvizacije in preizkušanja – kadar jajčevce cvremo, jih je smiselno nasoliti, sicer pa niti ne, še posebno, če jih bomo pekli ali kuhali dlje časa in se bodo lahko lepo razpustili.

baba ganoush.jpg
Pexels
Baba ganoush je odlična omaka

Jajčevci imajo radi družbo

Jajčevci se radi družijo, pa ne le s čevapčiči in bučkami z žara, temveč predvsem s sredozemsko klasično kombinacijo – paradižnikom, česnom, baziliko in oljčnim oljem. Lepo jim je tudi v družbi nežnih sirov, kot sta mocarela ali feta, odlično se znajdejo okrog oreščkov, pravo čarovnijo pa lahko dosežemo, če jajčevcem dodamo orientalske začimbe, kot sta kumin in koriander, pa sezamovo pasto tahini in limonov sok. Da, v mislih imamo slavno pomako baba ganoush iz pečenega jajčevca, ki se je z Bližnjega vzhoda razširila po vsem svetu. Še ena slavna jed, pri kateri skorajda ne gre brez jajčevcev, je grška musaka. In, tega morda niste vedeli, jajčevci so pogosto sestavni del priljubljenega namaza pindjur.

Katerega recepta se boste lotili najprej

Naši recepti z jajčevci, ki smo jih uvrstili na letošnjo poletno lestvico najboljših uspešnic, se sicer pomikajo nekoliko stran od klasik, a so nas prepričali z neverjetnimi kombinacijami okusov.

Zapečeni jajčevci z govedino in parmezanom – krepka poletna poslastica iz enega lonca, ki jo je najbolje pripraviti za večjo družbo.

Pečeni jajčevci z jogurtom in hariso – ta čudovita jed bo navdušila tudi največje izbirčneže, saj se z okusi jajčevcev lepo prepletata svežina jogurta in pikantnost harise.

Polpetke iz jajčevcev – noviteta, h kateri se vedno znova vračamo zaradi preproste priprave in odličnih okusov.

Nadevani jajčevci v paradižnikovi omaki – odlična zapečenka iz poletne zelenjave, ki jo je navdihnila italijanska kulinarika.

Vloženi jajčevci s feto in čilijem – popoln način, kako okuse poletja shraniti v kozarce za sive jesenske dni.

Če je vaš vrt prav zdaj poln jajčevcev, ste pravi srečneži. Če ne, pa se le hitro odpravite do tržnice ali trgovine in si pričarajte obed, poln poletnih okusov.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.