
Divjačinski golaž
Divjačinski golaž

Sestavine
- 1 kg srne ali jelena
- 1 kg divjega prašiča
- 1 kg čebule
- 500 g mesnate slanine
- 6 strokov česna
- 2 peteršiljevi korenini
- kos pora
- kos gomoljne zelene
- olje za praženje
- svež majaron, timijan, šetraj
- 2 žlici kaper
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 2 žlici gorčice
- 2 žlički sladke mlete paprike
- 2 žlički ostre mlete paprike (po želji)
- sol in poper
- voda ali goveja juha za zalivanje
- 2 dl rdečega vina
- kisla smetana (po želji)

Je to najboljša poletna juha?
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 1 kg srne ali jelena
- 1 kg divjega prašiča
- 1 kg čebule
- 500 g mesnate slanine
- 6 strokov česna
- 2 peteršiljevi korenini
- kos pora
- kos gomoljne zelene
- olje za praženje
- svež majaron, timijan, šetraj
- 2 žlici kaper
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 2 žlici gorčice
- 2 žlički sladke mlete paprike
- 2 žlički ostre mlete paprike (po želji)
- sol in poper
- voda ali goveja juha za zalivanje
- 2 dl rdečega vina
- kisla smetana (po želji)
Postopek
Meso narežemo na srednje velike kose. Slanino narežemo na kocke. Čebulo, česen in jušno zelenjavo sesekljamo. Kapre oplaknemo in sesekljamo.
V kotličku segrejemo olje in na njem na majhnem ognju pražimo čebulo, da postekleni. Dodamo meso in ga popražimo, da se rjavo obarva, nato dodamo slanino. Dodamo česen, zelenjavo in zelišča, še malo popražimo, solimo in popramo ter dodamo še paradižnikovo mezgo, gorčico in papriko. Zalijemo s toliko vode ali goveje juhe, da je meso pokrito, in kuhamo, dokler se povsem ne zmehča. Po potrebi vmes dodajamo še malo vode.
Na koncu prilijemo vino in še malo pokuhamo. Preden postrežemo, po želji vmešamo še nekaj žlic kisle smetane.