
Pečen piščanec z limonovo-timijanovo masleno omako
Pečen piščanec z limonovo-timijanovo masleno omako

Sestavine
- 50 g zmehčanega masla
- šopek svežega navadnega ali limonovega timijana
- 4 stroki česna
- 2 limoni
- 1 piščanec, težak pribl. 1 ½ kg
- 2 korenčka
- 1 čebula
- 2 lovorova lista
- 1 žlica moke
- 2,5 dl piščančje jušne osnove
- kanček sojine omake (po želji)

Podelili smo priznanja Špizza - Naj picerija Slovenije 2025
Redko se zgodi, da se na kupu zberejo predstavniki najboljših picerij v državi. V sredo, 11. junija, je bil tak dan.

Gaspačo, hladna juha za vroče dni
Vročinski val kliče po hladnih juhah. Gaspačo je idealna juha za poletne dni, ki je pripravljena je zelo hitro, polna hranilnih snovi in ne le nasiti, temveč tudi odžeja.

To je nova viralna sladica, ki je zasenčila dubajsko čokolado
Po svetovnem uspehu dubajske čokolade, se je na sceni pojavila nova poletna senzacija:. Gre za tako imenovano čokolado z angelskimi lasmi ali 'angel hair', rožnato belgijsko čokoladno tablico z nenavadnim polnilom.
Sestavine
- 50 g zmehčanega masla
- šopek svežega navadnega ali limonovega timijana
- 4 stroki česna
- 2 limoni
- 1 piščanec, težak pribl. 1 ½ kg
- 2 korenčka
- 1 čebula
- 2 lovorova lista
- 1 žlica moke
- 2,5 dl piščančje jušne osnove
- kanček sojine omake (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. En strok česna pretlačimo, druge tri stremo. Limoni razpolovimo. Maslo v skledici zmešamo s tretjino timijanovih lističev (vejice prihranimo), pretlačenim česnom, sokom pol limone, soljo in poprom.
Z roko odmaknemo kožo s piščančjega prsnega koša, v odprtino pa nadevamo večino maslene mešanice. S preostalim maslom premažemo piščanca po vsej površini, v trebušno votlino pa nadevamo polovice limon, tri česnove stroke in preostale timijanove lističe ter vejice.
Po dnu manjšega pekača potresemo grobo narezan korenček, grobo sesekljano čebulo in lovorova lista. Na to posteljico položimo piščanca s prsnim delom navzgor in na srednji višini pečice pečemo uro in pol; po kakih 40 minutah peke ga prelijemo z maslenimi sokovi. Ko dobi temno zlato barvo, hrustljavo kožico in iz njega, če vanj zapičimo nož, priteče bister sok, ga vzamemo iz pečice in ga še 5 minut pustimo v pekaču. S kuhinjskimi kleščami vzamemo iz trebušne votline kose limone, česen in timijan ter jih položimo na pekač. Piščanca dvignemo, da se sok z njega nakaplja v pekač, in ga položimo na servirni pladenj, kjer naj počiva vsaj še 15 minut.
Pripravimo omako: iz skuhanih limon iztisnemo sok, lupine zavržemo. Pekač postavimo na kuhalnik, pri nizki temperaturi v sok od pečenja vmešamo moko in jo pražimo do svetlo rjave barve. Postopoma prilijemo jušno osnovo in nekaj minut kuhamo. Če želimo temnejšo omako, ji dodamo malce sojine omake. Precedimo v omačnico in postrežemo k piščancu.