
Češnjeva marmelada s cvetovi bezga
Izkoristite sezono češenj in bezga za odlično marmelado.
Češnjeva marmelada s cvetovi bezga
Izkoristite sezono češenj in bezga za odlično marmelado.

Poznopomladna kombinacija češenj in bezga vas bo navdušila – še posebno, če češnje zorijo na vašem vrtu, bezeg pa naberete na sprehodu v bližnji gozd.
Sestavine
- 1 kg svetlo rdečih češenj
- 1 kg želirnega sladkorja 1:1
- sok 1 limone
- 6 velikih kobulov bezgovih cvetov
- 2 žlici češnjevega žganja

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 1 kg svetlo rdečih češenj
- 1 kg želirnega sladkorja 1:1
- sok 1 limone
- 6 velikih kobulov bezgovih cvetov
- 2 žlici češnjevega žganja
Postopek
Zrele češnje operemo, dobro odcedimo, odstranimo koščice in jih zmiksamo. Sadni masi primešamo želirni sladkor, dodamo limonov sok in pustimo stati nekaj minut.
Medtem dobro otresemo bezgove kobule, osmukamo cvetove in jih damo v pripravljene kozarce. Nato sadno maso zavremo in ob stalnem mešanju pustimo rahlo vreti 6 do 8 minut. Lonec odstavimo lonec s kuhalne plošče in primešamo češnjevec. Kozarce napolnimo z vročo marmelado in jih takoj dobro zapremo.
Nasvet
Marmelada bo dlje ostala okusna in sveža, če bodo kozarci, v katere jo bomo napolnili, zares čisti in sterilni, in jih bomo zaprli s kakovostnimi pokrovčki, ki dobro tesnijo.