Kako dolgo kuhati jajca: preprosta formula, ki si jo boste zapomnili za vedno
Odkrivamo pravljično formulo za popolno mehko, srednje ali trdo kuhano jajce. Čas kuhanja si boste odslej zlahka zapomnili!

Kuhanje jajc ni nobena znanost, pa kljub temu vsakič znova iščemo navodila na spletu. V vesolju medmrežja obstaja cela vrsta navodil in mnenj, mi pa smo teorijo prenesli v prakso in ob tem iznašli odličen način, kako si bomo z asociacijo za vedno zapomnili čas kuhanja jajc. Skrivnost je v pravljičnih številih 7, 9 in (ne)srečnem številu 13.
Predlagamo, da za pripravo mehko in srednje kuhanih jajc, jajca vedno položite v vodo, ki je že zavrela. Na spletu so številni nasveti, da jih položite v hladno vodo, vendar tako nikoli ne boste natančno vedeli, koliko časa se jajca resnično kuhajo. Preveč je namreč spremenljivk: temperatura hladne vode, velikost in oblika kozice, moč gorilnika, količina vode in število ter temperatura jajc v vodi, ki prav tako vplivajo na čas do vretja.

Nekaj splošnih pravil:
- Temperatura surovih jajc je pomembna. To je spremenljivka, ki jo je treba upoštevati. Spodnje časovnice smo priredili za jajca iz hladilnika (ker, bodimo iskreni, večina shranjuje jajca v hladilniku in se jih ne spomni pravočasno prestaviti na sobno temperaturo). Je pa pri kuhanju jajc naravnost iz hladilnika vedno večja možnost, da bo lupina zaradi temperaturnega šoka popokala.
- Voda naj nežno vre. Jajca v vodi, ki močno vre, premetava zato je večja možnost, da med kuhanjem popokajo, Pa tudi, da se skuhajo preveč. Voda naj le nežno vre tako, da se iz nje dvigujejo drobni mehurčki.
- Jajca v vodo polagamo s penovko. Če penovke nimamo, lahko uporabimo zajemalko.
- Na čas kuhanja vpliva tudi velikost jajc. Spodnje časovnice so navedene za jajca velikosti M.
- Pripravite ledeno kopel. Če želite, da so jajca res kuhana natanko tako, kot ste si zamislili, jih po kuhanju takoj prestavite v ledeno vodo. S tem boste zaustavili nadaljnje kuhanje.
Mehko kuhana jajca – 7 minut
Asociacija: Sneguljčica in sedem palčkov
Mehko kuhana jajca imajo pretežno tekoč rumenjak in rahlo strjen beljak, ki pa ne sme biti tekoč. Vedno jih ponudimo še vroča.

POSTOPEK: Vodo zavremo in ogenj zmanjšamo, da voda le nežno vre. S penovko previdno vstavimo jajca in nastavimo uro na 7 minut (če so jajca ogreta na sobno temperaturo, jih lahko kuhamo slabo minuto manj). Če imamo radi res povsem tekoč rumenjak, jih kuhamo minuto manj. Mehko kuhana jajca takoj postrežemo, zraven dodamo solnico in dober kruh, narezan na paličice.
RECEPTI:
- Špargljevi vojački, oviti v slanino, z mehko kuhanimi jajci
- Mehko kuhana jajca s popečenim avokadom in panceto
Srednje kuhana jajca - 9 minut
Asociacija: Za devetimi gorami in devetimi vodami
Srednje kuhana jajca, ki jim v angleščini pravijo jammy eggs, imajo še mehak, kremast, rahlo strjen rumenjak intenzivno rumene barve, ki pa ni več tekoč. Taka jajca so odlična na primer na solatah, obloženih kruhkih z avokadom in v japonski ramen juhi.

POSTOPEK: Vodo zavremo in ogenj zmanjšamo, da voda le nežno vre. S penovko previdno vstavimo jajca in nastavimo uro na 9 minut (jajca, ogreta na sobno temperaturo, kuhamo slabo minuto manj). Po kuhanju jih takoj prestavimo v ledeno kopel ali zelo hladno vodo, da ustavimo kuhanje.
RECEPTI:
- Solata s pečeno peso, jajci in lešniki
- Piščančja solata z jajci in pistacijami
- Preprosta japonska juha z rezanci
Trdo kuhana jajca - 13 minut
Asociacija: (Ne)srečna trinajstica
Trdo kuhana jajca imajo popolnoma strjen beljak in rumenjak. Sivo-zelen rob okoli rumenjaka je znak, da so jajca prekuhana.
V vodi, ki nežno vre
Prednosti: Boljši nadzor nad časom kuhanja in lažje lupljenje.
Slabosti: Večje tveganje, da jajca počijo zaradi temperaturnega šoka.
POSTOPEK: Vodo zavremo in ogenj zmanjšamo, da voda le nežno vre. S penovko previdno vstavimo jajca in nastavimo uro na 13 minut.
V hladni vodi
Prednosti: Tveganje, da lupina popoka, je manjše. Beljak je manj gumijast, če jajca položimo v hladno vodo, saj se enakomerneje segrevajo. .
Slabosti: Težje nadziramo temperaturo, polaganje jajc v hladno vodo pa tudi za nekaj minut podaljša čas priprave, saj voda z jajci kasneje zavre.
POSTOPEK: Jajca položimo v hladno vodo, ko ta zavre, pa kozico odstavimoin jajca pustimo v vroči vodi 9 (pravljičnih) minut.
RECEPTI:
- Ptujski lük v solati z jajcem in bučnim oljem
- Pečenka Stefani
- Nadevan kruh s šunko in jajci
Shutterstock
Za pečenko Stefani potrebujemo trdo kuhana jajca (brez zelenega roba na rumenjaku).
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se