Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Kako dolgo kuhati jajca: preprosta formula, ki si jo boste zapomnili za vedno


Uredništvo
14. 4. 2025, 18.01
Posodobljeno
22:12
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Odkrivamo pravljično formulo za popolno mehko, srednje ali trdo kuhano jajce. Čas kuhanja si boste odslej zlahka zapomnili!

Solata s pečeno peso, motovilcem in jajcem
urska
Srednje kuhana jajca tudi barvno popestrijo solato.

Kuhanje jajc ni nobena znanost, pa kljub temu vsakič znova iščemo navodila na spletu. V vesolju medmrežja obstaja cela vrsta navodil in mnenj, mi pa smo teorijo prenesli v prakso in ob tem iznašli odličen način, kako si bomo z asociacijo za vedno zapomnili čas kuhanja jajc. Skrivnost je v pravljičnih številih 7, 9 in (ne)srečnem številu 13. 

Predlagamo, da za pripravo mehko in srednje kuhanih jajc, jajca vedno položite v vodo, ki je že zavrela. Na spletu so številni nasveti, da jih položite v hladno vodo, vendar tako nikoli ne boste natančno vedeli, koliko časa se jajca resnično kuhajo. Preveč je namreč spremenljivk: temperatura hladne vode, velikost in oblika  kozice, moč gorilnika, količina vode in število ter temperatura jajc v vodi, ki prav tako vplivajo na čas do vretja.

kuhanje jajc
Shutterstock
Med kuhanjem jajc naj voda vre nežno.

Nekaj splošnih pravil:

  • Temperatura surovih jajc je pomembna. To je spremenljivka, ki jo je treba upoštevati. Spodnje časovnice smo priredili za jajca iz hladilnika (ker, bodimo iskreni, večina shranjuje jajca v hladilniku in se jih ne spomni pravočasno prestaviti na sobno temperaturo). Je pa pri kuhanju jajc naravnost iz hladilnika vedno večja možnost, da bo lupina zaradi temperaturnega šoka popokala.
  • Voda naj nežno vre. Jajca v vodi, ki močno vre, premetava zato je večja možnost, da med kuhanjem popokajo, Pa tudi, da se skuhajo preveč. Voda naj le nežno vre tako, da se iz nje dvigujejo drobni mehurčki.
  • Jajca v vodo polagamo s penovko. Če penovke nimamo, lahko uporabimo zajemalko.
  • Na čas kuhanja vpliva tudi velikost jajc. Spodnje časovnice so navedene za jajca velikosti M.
  • Pripravite ledeno kopel. Če želite, da so jajca res kuhana natanko tako, kot ste si zamislili, jih po kuhanju takoj prestavite v ledeno vodo. S tem boste zaustavili nadaljnje kuhanje. 

Mehko kuhana jajca – 7 minut

Asociacija: Sneguljčica in sedem palčkov

Mehko kuhana jajca imajo pretežno tekoč rumenjak in rahlo strjen beljak, ki pa ne sme biti tekoč. Vedno jih ponudimo še vroča. 

belusevi vojački v slanini z mehko kuhanimi jajci
Dober tek
V mehko kuhana jajca lahko pomakamo tudi šparglje.

POSTOPEK: Vodo zavremo in ogenj zmanjšamo, da voda le nežno vre. S penovko previdno vstavimo jajca in nastavimo uro na 7 minut (če so jajca ogreta na sobno temperaturo, jih lahko kuhamo slabo minuto manj). Če imamo radi res povsem tekoč rumenjak, jih kuhamo minuto manj. Mehko kuhana jajca takoj postrežemo, zraven dodamo solnico in dober kruh, narezan na paličice.

RECEPTI:

Srednje kuhana jajca - 9 minut

Asociacija: Za devetimi gorami in devetimi vodami

Srednje kuhana jajca, ki jim v angleščini pravijo jammy eggs, imajo še mehak, kremast, rahlo strjen rumenjak intenzivno rumene barve, ki pa ni več tekoč. Taka jajca so odlična na primer na solatah, obloženih kruhkih z avokadom in v japonski ramen juhi.

Piščančja solata z jajci in pistacijami
Dober tek
Piščančja solata z jajci in pistacijami

POSTOPEK: Vodo zavremo in ogenj zmanjšamo, da voda le nežno vre. S penovko previdno vstavimo jajca in nastavimo uro na 9 minut (jajca, ogreta na sobno temperaturo, kuhamo slabo minuto manj)Po kuhanju jih takoj prestavimo v ledeno kopel ali zelo hladno vodo, da ustavimo kuhanje.

RECEPTI:

Trdo kuhana jajca - 13 minut

Asociacija: (Ne)srečna trinajstica

Trdo kuhana jajca imajo popolnoma strjen beljak in rumenjak. Sivo-zelen rob okoli rumenjaka je znak, da so jajca prekuhana. 

pirhi
Shutterstock
Trdo kuhanih jajc največ skuhamo v času velike noči.

V vodi, ki nežno vre

Prednosti: Boljši nadzor nad časom kuhanja in lažje lupljenje.

Slabosti: Večje tveganje, da jajca počijo zaradi temperaturnega šoka.

POSTOPEK: Vodo zavremo in ogenj zmanjšamo, da voda le nežno vre. S penovko previdno vstavimo jajca in nastavimo uro na 13 minut.

V hladni vodi

Prednosti: Tveganje, da lupina popoka, je manjše. Beljak je manj gumijast, če jajca položimo v hladno vodo, saj se enakomerneje segrevajo. .

Slabosti: Težje nadziramo temperaturo, polaganje jajc v hladno vodo pa tudi za nekaj minut podaljša čas priprave, saj voda z jajci kasneje zavre.

POSTOPEK: Jajca položimo v hladno vodo, ko ta zavre, pa kozico odstavimoin jajca pustimo v vroči vodi 9 (pravljičnih) minut.

RECEPTI:


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.