
Ptujski »lük« v solati z jajcem in bučnim oljem
Ptujski »lük« v solati z jajcem in bučnim oljem

Sestavine
- 300 g ptujskega »lüka«
- trdo kuhano jajce
- 0,5 dl bučnega olja
- jabolčni kis
- sol
- bučna semena za okras

5 načinov, kako pripraviti piščanca poleti
Piščančje meso je zaradi svoje nežne teksture, nizke vsebnosti maščob in vsestranske uporabe ena najbolj priročnih sestavin poletne kuhinje.

Slasten namaz iz pečenih paprik
To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.

Sobotni recept: Njoki po sorentinsko
Domači njoki z bogato paradižnikovo omako in topljenim sirom – preprost, a razkošen obrok
Sestavine
- 300 g ptujskega »lüka«
- trdo kuhano jajce
- 0,5 dl bučnega olja
- jabolčni kis
- sol
- bučna semena za okras
Postopek
Ptujski »lük« olupimo, razpolovimo, narežemo na trakove in začinimo z oljem, kisom in soljo. Jajce olupimo in narežemo na kolute. Začinjen »lük« dobro premešamo, stresemo v skodelo, obložimo z narezanim jajcem in okrasimo z bučnimi semeni.