
Pečenka Stefani s korenčkom in krompirjevim pirejem
Pečenka Stefani s korenčkom in krompirjevim pirejem

Sestavine
pečenka
- 1 kg mešanega mletega mesa
- 1 žlička gorčice
- 1 drobna čebula
- 1 žlička majarona
- 2 jajci
- 1 strok česna
- 1 žlička sesekljanega peteršilja
- 2 rezini toasta
- poper
- olje za pečenje
- 200 g mesnate slanine (trebušina)
- 4 trdo kuhana jajca
- 0,5 dl sladke smetane
- 2 korenčka
krompirjev pire
- sol
- 4 debeli krompirji
- pribl. 1,5 dl mleka
- 1 žlica masla
- sveže nariban muškatni orešek
- sveže zmlet poper

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
pečenka
- 1 kg mešanega mletega mesa
- 1 žlička gorčice
- 1 drobna čebula
- 1 žlička majarona
- 2 jajci
- 1 strok česna
- 1 žlička sesekljanega peteršilja
- 2 rezini toasta
- poper
- olje za pečenje
- 200 g mesnate slanine (trebušina)
- 4 trdo kuhana jajca
- 0,5 dl sladke smetane
- 2 korenčka
krompirjev pire
- sol
- 4 debeli krompirji
- pribl. 1,5 dl mleka
- 1 žlica masla
- sveže nariban muškatni orešek
- sveže zmlet poper
Postopek
Čebulo drobno narežemo, česen olupimo in stisnemo, slanino pa narežemo na tanke trakove. S toasta odrežemo skorjo in ga narežemo na kocke. Čebulo rahlo zarumenimo v ponvi na vročem olju, nato jo ohladimo. Čebuli dodamo preostale sestavine za pečenko (razen mletega mesa) in zmešamo. Na koncu dodamo k zmesi še mleto meso in dobro pregnetemo. Majhno kepico mase poskusno spečemo in če je potrebno, maso še dodatno začinimo. Pečico segrejemo na 180 °C.
Podolgovat pekač obložimo z rezinami slanine in ga napolnimo s polovično količino mesne mase. Nanjo zložimo trdo kuhana jajca, napolnimo s preostalo maso in pokrijemo s slanino. Pečenko pečemo v pečici eno uro.
Za pire olupimo krompir. Narežemo ga na manjše kose in do mehkega skuhamo. Mleko začinimo z muškatnim oreškom, soljo in poprom, dodamo maslo in zavremo. Kuhan krompir pretlačimo in ga vmešamo v mleko. Korenček ostrgamo, narežemo na rezine in ne premehko skuhamo.
Pečenko vzamemo iz pečice in na toplem prihranimo. Sok od pečenke prelijemo iz pekača v ponev, povežemo s sladko smetano in začinimo. Pečenko razrežemo na rezine ter s pirejem, korenčkom in omako razdelimo na krožnike.