© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pečenka Stefani s korenčkom in krompirjevim pirejem

Pečenka Stefani s korenčkom in krompirjevim pirejem

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina za 5 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
pecenka stefani s korenckom in krompirjevim pirejem

Sestavine

pečenka

  • 1 kg mešanega mletega mesa
  • 1 žlička gorčice
  • 1 drobna čebula
  • 1 žlička majarona
  • 2 jajci
  • 1 strok česna
  • 1 žlička sesekljanega peteršilja
  • 2 rezini toasta
  • poper
  • olje za pečenje
  • 200 g mesnate slanine (trebušina)
  • 4 trdo kuhana jajca
  • 0,5 dl sladke smetane
  • 2 korenčka

krompirjev pire

  • sol
  • 4 debeli krompirji
  • pribl. 1,5 dl mleka
  • 1 žlica masla
  • sveže nariban muškatni orešek
  • sveže zmlet poper
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

pečenka

  • 1 kg mešanega mletega mesa
  • 1 žlička gorčice
  • 1 drobna čebula
  • 1 žlička majarona
  • 2 jajci
  • 1 strok česna
  • 1 žlička sesekljanega peteršilja
  • 2 rezini toasta
  • poper
  • olje za pečenje
  • 200 g mesnate slanine (trebušina)
  • 4 trdo kuhana jajca
  • 0,5 dl sladke smetane
  • 2 korenčka

krompirjev pire

  • sol
  • 4 debeli krompirji
  • pribl. 1,5 dl mleka
  • 1 žlica masla
  • sveže nariban muškatni orešek
  • sveže zmlet poper

Postopek

1

Čebulo drobno narežemo, česen olupimo in stisnemo, slanino pa narežemo na tanke trakove. S toasta odrežemo skorjo in ga narežemo na kocke. Čebulo rahlo zarumenimo v ponvi na vročem olju, nato jo ohladimo. Čebuli dodamo preostale sestavine za pečenko (razen mletega mesa) in zmešamo. Na koncu dodamo k zmesi še mleto meso in dobro pregnetemo. Majhno kepico mase poskusno spečemo in če je potrebno, maso še dodatno začinimo. Pečico segrejemo na 180 °C.

2

Podolgovat pekač obložimo z rezinami slanine in ga napolnimo s polovično količino mesne mase. Nanjo zložimo trdo kuhana jajca, napolnimo s preostalo maso in pokrijemo s slanino. Pečenko pečemo v pečici eno uro.

3

Za pire olupimo krompir. Narežemo ga na manjše kose in do mehkega skuhamo. Mleko začinimo z muškatnim oreškom, soljo in poprom, dodamo maslo in zavremo. Kuhan krompir pretlačimo in ga vmešamo v mleko. Korenček ostrgamo, narežemo na rezine in ne premehko skuhamo.

4

Pečenko vzamemo iz pečice in na toplem prihranimo. Sok od pečenke prelijemo iz pekača v ponev, povežemo s sladko smetano in začinimo. Pečenko razrežemo na rezine ter s pirejem, korenčkom in omako razdelimo na krožnike.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.