
Pečenka Stefani s korenčkom in krompirjevim pirejem
Pečenka Stefani s korenčkom in krompirjevim pirejem

Sestavine
pečenka
- 1 kg mešanega mletega mesa
- 1 žlička gorčice
- 1 drobna čebula
- 1 žlička majarona
- 2 jajci
- 1 strok česna
- 1 žlička sesekljanega peteršilja
- 2 rezini toasta
- poper
- olje za pečenje
- 200 g mesnate slanine (trebušina)
- 4 trdo kuhana jajca
- 0,5 dl sladke smetane
- 2 korenčka
krompirjev pire
- sol
- 4 debeli krompirji
- pribl. 1,5 dl mleka
- 1 žlica masla
- sveže nariban muškatni orešek
- sveže zmlet poper
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
pečenka
- 1 kg mešanega mletega mesa
- 1 žlička gorčice
- 1 drobna čebula
- 1 žlička majarona
- 2 jajci
- 1 strok česna
- 1 žlička sesekljanega peteršilja
- 2 rezini toasta
- poper
- olje za pečenje
- 200 g mesnate slanine (trebušina)
- 4 trdo kuhana jajca
- 0,5 dl sladke smetane
- 2 korenčka
krompirjev pire
- sol
- 4 debeli krompirji
- pribl. 1,5 dl mleka
- 1 žlica masla
- sveže nariban muškatni orešek
- sveže zmlet poper
Postopek
Čebulo drobno narežemo, česen olupimo in stisnemo, slanino pa narežemo na tanke trakove. S toasta odrežemo skorjo in ga narežemo na kocke. Čebulo rahlo zarumenimo v ponvi na vročem olju, nato jo ohladimo. Čebuli dodamo preostale sestavine za pečenko (razen mletega mesa) in zmešamo. Na koncu dodamo k zmesi še mleto meso in dobro pregnetemo. Majhno kepico mase poskusno spečemo in če je potrebno, maso še dodatno začinimo. Pečico segrejemo na 180 °C.
Podolgovat pekač obložimo z rezinami slanine in ga napolnimo s polovično količino mesne mase. Nanjo zložimo trdo kuhana jajca, napolnimo s preostalo maso in pokrijemo s slanino. Pečenko pečemo v pečici eno uro.
Za pire olupimo krompir. Narežemo ga na manjše kose in do mehkega skuhamo. Mleko začinimo z muškatnim oreškom, soljo in poprom, dodamo maslo in zavremo. Kuhan krompir pretlačimo in ga vmešamo v mleko. Korenček ostrgamo, narežemo na rezine in ne premehko skuhamo.
Pečenko vzamemo iz pečice in na toplem prihranimo. Sok od pečenke prelijemo iz pekača v ponev, povežemo s sladko smetano in začinimo. Pečenko razrežemo na rezine ter s pirejem, korenčkom in omako razdelimo na krožnike.