
Sestavine
- 2 pločevinki belega fižola po 400 g
- 2 žlički mletega cimeta
- 100 g ovsenih kosmičev
- 4 velika jajca
- 2 žlici repičnega olja
- 4 žlice javorovega sirupa ali medu
- 2 žlički vaniljeve arome
- lupina 1 velike bio pomaranče
- 170 g korenja
- 100 g rozin
- 80 g orehovih jedrc (navadnih ali ameriških orehov)
- 2 žlički pecilnega praška

Očistite klapavice kot pravi chef
Čiščenje školjk ni nujno zahtevno. Za vas smo pripravili nekaj preprostih nasvetov, s katerimi boste lahko pripravili odlično morsko kosilo.

Nagradna igra: potegujte se za kuharsko knjigo
Zaupajte nam svojo najljubšo poletno jed in sodelujte v nagradni igri: podarjamo dve kuharski knjigi Poletne slaščice in napitki!

To so triki za popolno cezarjevo solato
Cezarjeva solata je ena tistih jedi, ki je hkrati preprosta in prefinjena. Na videz le skupek solatnih listov, piščanca, krutonov in preliva, v resnici pa igra okusov in tekstur, kjer šteje prav vsak detajl.
Sestavine
- 2 pločevinki belega fižola po 400 g
- 2 žlički mletega cimeta
- 100 g ovsenih kosmičev
- 4 velika jajca
- 2 žlici repičnega olja
- 4 žlice javorovega sirupa ali medu
- 2 žlički vaniljeve arome
- lupina 1 velike bio pomaranče
- 170 g korenja
- 100 g rozin
- 80 g orehovih jedrc (navadnih ali ameriških orehov)
- 2 žlički pecilnega praška
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C in v pekač za 12 mafinov vstavimo papirnate modelčke. Fižol iz pločevinke odcedimo in oplaknemo. Stresemo ga v skledo in dodamo cimet, ovsene kosmiče, jajca, olje, javorov sirup ali med, vaniljevo aromo in nastrgano pomarančno lupino. S paličnim mešalnikom vse skupaj zmeljemo v gladko kremo, kar še zlasti velja za fižol in kosmiče.
Prihranimo 12 orehovih jedrc, preostala grobo sesekljamo. Korenje grobo nastrgamo. V fižolovo zmes dodamo korenje, rozine, sesekljane orehe in pecilni prašek ter dobro premešamo. Z žlico nadevamo testo v modelčke – lahko uporabimo veliko zajemalko za sladoled, da bodo mafini enako veliki.
Na vrh vsakega mafina položimo prihranjeno orehovo jedrce. Mafine pečemo 20 minut oziroma tako dolgo, da postanejo čvrsti in po vrhu svetlo rjavi. Ohladijo naj se na kuhinjski mrežici. V hladilniku jih lahko hranimo nekaj dni, v zamrzovalniku pa 6 tednov; odtajamo jih pri sobni temperaturi.