Kaj boste skuhali danes?
Fižolovi piškoti
Težko bi verjeli, da so to piškoti s fižolom ...
Fižolovi piškoti
Težko bi verjeli, da so to piškoti s fižolom ...
Sestavine
- 250 g ovsenih kosmičev
- 130 g polnozrnate pirine moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- naribana lupinica 1 limone
- ½ žličke fine morske soli
- 250 g kuhanega belega fižola
- 70 ml oljčnega olja
- 160 g nerafiniranega trsnega sladkorja (ali rjavega sladkorja)
- 1 veliko jajce
- 70 g nasekljanih datljev
- sezam za povaljanje
Praznične jedi kljub celiakiji: slovenska voditeljica delila svoje recepte
Klavdija Winder Pantner, ki jo gledalci poznajo kot Veseljakovo voditeljico, sicer pa prepeva tudi v skupini Katrca, se v zasebnem življenju vsak dan sooča s celiakijo.
Recepti chefa Jerneja Fonde: Postanite zvezda praznične večerje
Iščete ideje za božično ali novoletno večerjo? Jernej Fonda iz Hiša Lisjak razkriva recepte, s katerimi boste navdušili goste.
Se vam je praznična sladica ponesrečila? Rešite jo v 10 minutah
Z dobrimi nameni smo se lotili priprave praznične sladice, a se žal ni posrečila. Brez skrbi, vsakemu se lahko zgodi – to je rešitev.
Sestavine
- 250 g ovsenih kosmičev
- 130 g polnozrnate pirine moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- naribana lupinica 1 limone
- ½ žličke fine morske soli
- 250 g kuhanega belega fižola
- 70 ml oljčnega olja
- 160 g nerafiniranega trsnega sladkorja (ali rjavega sladkorja)
- 1 veliko jajce
- 70 g nasekljanih datljev
- sezam za povaljanje
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Velik pekač obložimo s papirjem za peko. Ovsene kosmiče v multipraktiku zmeljemo v grobo moko. Zmlete kosmiče v veliki skledi zmešamo s pirino moko, pecilnim praškom, sodo, limonovo lupinico in soljo.
Fižol skupaj z oljčnim oljem v multipraktiku gladko zmeljemo. Dodamo sladkor, jajce in vaniljevo aromo in spet zmiksamo v gladko maso. Fižolovo zmes prelijemo na suho mešanico in mešamo, da se sestavine malo povežejo. Po vrhu potresemo datlje in zmešamo
Sezam stresemo v skledico. Za kolačke zajemamo veliko žlico testa, ki ga oblikujemo v kroglico in povaljamo v sezamu. Položimo jo na pekač in malo sploščimo z dlanjo. Ponovimo s preostalim testom. Med kolački na pekaču naj bo vsaj 2 cm prostora, ker bodo narasli. Pečemo jih 15 do 20 minut, da se sezam ob robovih zlato obarva. Ohladimo in jemo kot zdrav posladek ali za malico.