Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Bučna pita z javorovim sirupom in orehi

Buča je resnično vsestranska, saj se odlično obnese tudi v sladicah

Bučna pita z javorovim sirupom in orehi

Buča je resnično vsestranska, saj se odlično obnese tudi v sladicah

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina 12 kosov
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

krhko testo

  • 350 g moke
  • 225 g masla
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 velik rumenjak

nadev

  • ¼ žličke soli
  • 700 g maslene ali druge buče
  • 1 žlica rastlinskega ali sončničnega olja
  • 175 g svetlega sladkorja muskovado
  • 250 g maskarponeja
  • ½ žličke sveže naribanega muškatnega oreška
  • 1 zvrhana žlička mletega cimeta
  • 1 zvrhana žlička mletega ingverja
  • 2 jajci
  • 3 žlice javorovega sirupa
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
  • moka za delovno površino
  • mleko za premaz
  • pest jedrc ameriških orehov (pekanov) ali navadnih orehov
  • sladkor v prahu, javorov sirup in stepena sladka smetana, ko postrežemo

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

krhko testo

  • 350 g moke
  • 225 g masla
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 velik rumenjak

nadev

  • ¼ žličke soli
  • 700 g maslene ali druge buče
  • 1 žlica rastlinskega ali sončničnega olja
  • 175 g svetlega sladkorja muskovado
  • 250 g maskarponeja
  • ½ žličke sveže naribanega muškatnega oreška
  • 1 zvrhana žlička mletega cimeta
  • 1 zvrhana žlička mletega ingverja
  • 2 jajci
  • 3 žlice javorovega sirupa
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
  • moka za delovno površino
  • mleko za premaz
  • pest jedrc ameriških orehov (pekanov) ali navadnih orehov
  • sladkor v prahu, javorov sirup in stepena sladka smetana, ko postrežemo

Postopek

1

Pripravimo testo: maslo narežemo na kocke in ga damo skupaj z moko, soljo in sladkorjem v skledo. S konicami prstov ga hitro vgnetemo v druge sestavine, da dobimo zračno drobtinasto maso. Dodamo rumenjak in žlico ali dve vode ter zgnetemo gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in damo za kakšno uro v hladilnik. (Testo lahko pripravimo tudi vnaprej in ga v hladilniku hranimo do 2 dni).

2

Pečico segrejemo na 200 °C. Bučo narežemo na večje kose, ji odstranimo semena, nato jo damo v pekač in pomešamo z oljem. Pečemo približno 35 minut oziroma toliko časa, da se zmehča in zlato rjavo zapeče.

3

Ko se buča ohladi, ji odstranimo kožo, meso pa damo v multipraktik. Dodamo sladkor, maskarpone in začimbe ter gladko zmeljemo. Nato dodamo jajca, javorov sirup, vaniljo in sol. Spet zmešamo.

4

Naredimo testeno mrežo. Tretjino testa razvaljamo v kvadrat velikosti približno 16 x 30 cm, ki ga nato razrežemo na 8 dolgih trakov. Trakove na pomokanem pekaču brez robov spletemo v mrežo, ki je dovolj velika, da pokrije vrh pite. Postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi.

5

Medtem preostali dve tretjini testa oblikujemo v gladek krog in ga na pomokani površini razvaljamo, da se prilega modelu za pite premera 26 cm z nažlebljenim obodom. Model obložimo s testom, tako da nekaj testa visi čez rob (robove bomo odrezali na koncu), in model postavimo na velik plitev pekač. V model nalijemo nadev, nato pito previdno postavimo v pečico.

6

Po 20 minutah se bo nadev začel strjevati. Pito vzamemo iz pečice, testeni rob premažemo z mlekom in na pito položimo ohlajeno mrežo, ki smo jo previdno in nežno stresli s pekača. Robove malce stisnemo, nato pito posujemo z zelo grobo nasekljanimi orehi in jo vrnemo v pečico.

7

Pečemo še 15 do 20 minut ali toliko časa, da se testena mreža zlato rjavo zapeče, nadev pa naraste in je v sredini še malce mehak. Pustimo, da se popolnoma ohladi, nato obrežemo robove in pito poprašimo s sladkorjem v prahu. Pokapamo z javorovim sirupom in postrežemo s stepeno sladko smetano.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.