Ne pecite bananinega kruha, dokler ne preizkusite teh 4 različic
Bananin kruh je je hitro pripravljen, iz sestavin, ki jih imamo doma, hkrati pa je okusen tudi več dni po peki.

Bananin kruh, poznan tudi pod angleškim imenom banana bread, je sladica, ki je v zadnjih letih osvojila tudi slovenske domove. Sprva poznan predvsem iz ameriških kuharskih knjig, je pravo priljubljenost pri nas dosegel med pandemijo, ko smo vsi več kuhali doma in iskali recepte, ki so enostavni, okusni in za katere ne potrebujemo posebnih sestavin.
Tokrat smo raziskali štiri odlične recepte za malce drugačen bananin kruh - močen čokoladni, pa tak z datlji in bananin kruh za javorjevim sirupom, pa še zanimivo začinjen s hariso (in hrustljavimi oreški pekan!).
In razlog, zakaj je tako popularen? Njegova največja prednost je brez dvoma to, da je idealen način za porabo prezrelih banan. Namesto da jih zavržemo, jih zmečkamo, zmešamo z nekaj osnovnimi sestavinami in spečemo mehak, sočen kolač, ki ostane dober tudi več dni.
Bolj kot so banane zrele, bolj sladek in sočen bo končni rezultat!

Osnovni recept
Osnovni recept je preprost: 300 g zmečkanih zrelih banan, 250 g moke, 2 jajci, 100 g sladkorja, 1 dl olja, 1 žlička sode bikarbone in pol žličke pecilnega praška. Suhe in mokre sestavine zmešamo posebej, nato jih združimo in pečemo približno 50 minut pri 175 °C.
Vendar pa je to le izhodišče. Bananin kruh je izjemno prilagodljiv: dodajte koščke čokolade, sesekljane oreščke, rozine, cimet ali vaniljo. Za bolj zdrav približek lahko uporabite polnozrnato moko, kokosov sladkor ali nadomestek za jajca, če želite vegansko različico. Ljubitelji bogatejših okusov pa pogosto dodajo žlico arašidovega masla ali kremnega sira.

Kot kolač ali mafini
Bananin kruh lahko spečete v klasičnem podolgovatem modelu za kruh ali v modelčkih za mafine – tako je odlična izbira tudi za zajtrk na poti ali sladico za v šolo ali pisarno.
Bananin kruh je zaradi svoje vsestranskosti in praktičnosti odlična izbira za zajtrk, malico ali sladico. Pripravimo ga lahko v eni posodi, brez kompliciranja in posebnih pripomočkov. Je tudi primeren za otroke, saj vsebuje naravno sladkobo, hkrati pa ga lahko obogatimo s sestavinami, ki so nam pri srcu.
Ko ga enkrat spečete, ga boste gotovo želeli ponoviti – morda vsakič malo drugače.
Recepti za bananin kruh
Za še več navdiha smo pripravili recepte, v katerih smo bananin kruh popestrili z dodatki.
- Bananin kruh s čokolado: klasična kombinacija, ki nikoli ne razočara
- Bananin kruh z javorovim sirupom: za bolj aromatično, naravno sladkano različico
- Bananin kruh z datlji, orehi in medenim oblivom: bogata in praznična različica
- S hariso začinjen bananin kruh z ananasom: za tiste, ki imate radi presenetljive kombinacije okusov
Bonus recept za presežke bananinega kruha, ki že kakšen dan ali dva čakajo na na nas:
- Opečen bananin kruh z vaniljevo skuto in malinami: nadgradnja bananinega kruha v elegantno sladico

Naj bo za nedeljski zajtrk, popoldansko sladkanje ali hitro rešitev, ko ne veste, kaj z ostalimi bananami – bananin kruh je vedno dobra ideja. Pripravite ga enkrat, in hitro bo postal stalnica v vaši kuhinji.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
