Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Ne pecite bananinega kruha, dokler ne preizkusite teh 4 različic


Uredništvo
12. 4. 2025, 08.09
Posodobljeno
18:44
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Bananin kruh je je hitro pripravljen, iz sestavin, ki jih imamo doma, hkrati pa je okusen tudi več dni po peki.

Bananin kolač s čokolado
Dober tek
Bananin kruh s čokolado

Bananin kruh, poznan tudi pod angleškim imenom banana bread, je sladica, ki je v zadnjih letih osvojila tudi slovenske domove. Sprva poznan predvsem iz ameriških kuharskih knjig, je pravo priljubljenost pri nas dosegel med pandemijo, ko smo vsi več kuhali doma in iskali recepte, ki so enostavni, okusni in za katere ne potrebujemo posebnih sestavin.

Tokrat smo raziskali štiri odlične recepte za malce drugačen bananin kruh - močen čokoladni, pa tak z datlji in bananin kruh za javorjevim sirupom, pa še zanimivo začinjen s hariso (in hrustljavimi oreški pekan!).

In razlog, zakaj je tako popularen? Njegova največja prednost je brez dvoma to, da je idealen način za porabo prezrelih banan. Namesto da jih zavržemo, jih zmečkamo, zmešamo z nekaj osnovnimi sestavinami in spečemo mehak, sočen kolač, ki ostane dober tudi več dni.

Bolj kot so banane zrele, bolj sladek in sočen bo končni rezultat!

bananin kruh popečen
Dober tek
Ko se bananin kruh že malo osuši, ga obudimo tako, da ga popečemo in ponudimo s stepeno smetano in sadjem

Osnovni recept

Osnovni recept je preprost: 300 g zmečkanih zrelih banan, 250 g moke, 2 jajci, 100 g sladkorja, 1 dl olja, 1 žlička sode bikarbone in pol žličke pecilnega praška. Suhe in mokre sestavine zmešamo posebej, nato jih združimo in pečemo približno 50 minut pri 175 °C.

Vendar pa je to le izhodišče. Bananin kruh je izjemno prilagodljiv: dodajte koščke čokolade, sesekljane oreščke, rozine, cimet ali vaniljo. Za bolj zdrav približek lahko uporabite polnozrnato moko, kokosov sladkor ali nadomestek za jajca, če želite vegansko različico. Ljubitelji bogatejših okusov pa pogosto dodajo žlico arašidovega masla ali kremnega sira.

Bananin kruhz javorovim sirupom
Dober tek
Bananin kruh z javorovim sirupom

Kot kolač ali mafini

Bananin kruh lahko spečete v klasičnem podolgovatem modelu za kruh ali v modelčkih za mafine – tako je odlična izbira tudi za zajtrk na poti ali sladico za v šolo ali pisarno.

Bananin kruh je zaradi svoje vsestranskosti in praktičnosti odlična izbira za zajtrk, malico ali sladico. Pripravimo ga lahko v eni posodi, brez kompliciranja in posebnih pripomočkov. Je tudi primeren za otroke, saj vsebuje naravno sladkobo, hkrati pa ga lahko obogatimo s sestavinami, ki so nam pri srcu.

Ko ga enkrat spečete, ga boste gotovo želeli ponoviti – morda vsakič malo drugače.

Bananin kruh z datlji, orehi in medenim oblivom
Dober tek
Bananin kruh lahko naredite v obliki štruce, mafinov, šarklja, okroglega kolača ...

Recepti za bananin kruh

Za še več navdiha smo pripravili recepte, v katerih smo bananin kruh popestrili z dodatki.

Bonus recept za presežke bananinega kruha, ki že kakšen dan ali dva čakajo na na nas:

s-hariso-zacinjen-bananin-kolac_558x620_acf_cropped
Dober tek
Bananin kruh z oreški in hariso

Naj bo za nedeljski zajtrk, popoldansko sladkanje ali hitro rešitev, ko ne veste, kaj z ostalimi bananami – bananin kruh je vedno dobra ideja. Pripravite ga enkrat, in hitro bo postal stalnica v vaši kuhinji.

bananin kolač
Shutterstock
Banani kruh je med pandemijo postal prava uspešnica

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.