
Opečen bananin kruh z vaniljevo skuto in malinami
Porabite zrele banane za božanski bananin kruh.
Opečen bananin kruh z vaniljevo skuto in malinami
Porabite zrele banane za božanski bananin kruh.

Sestavine
bananin kruh
- 140 g zmehčanega masla in še malo za pekač
- 140 g svetlega sladkorja muskovado
- 2 veliki jajci
- 2–3 zelo zrele banane
- naribana lupinica ½ limone
- 1 žlička vaniljeve paste
- 85 g pinjenca
- 225 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 žlička mletega cimeta
- ½ žličke sode bikarbone
vaniljeva skuta
- 250 g rikote
- 3 žličke vaniljeve paste
- sok in naribana lupinica 1 pomaranče
malinova priloga
- naribana lupinica 2 pomaranč
- sok ½ pomaranče
- 85 g sladkorja
- 600 g malin (lahko zamrznjenih)
Preberite tudi

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.

Nasveti za nabiranje divjih rastlin
Spomladi se težko odrečemo nabiranju divjih rastlin. Dobro je, če poznamo nekaj nasvetov za varno nabiranje.
Sestavine
bananin kruh
- 140 g zmehčanega masla in še malo za pekač
- 140 g svetlega sladkorja muskovado
- 2 veliki jajci
- 2–3 zelo zrele banane
- naribana lupinica ½ limone
- 1 žlička vaniljeve paste
- 85 g pinjenca
- 225 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 žlička mletega cimeta
- ½ žličke sode bikarbone
vaniljeva skuta
- 250 g rikote
- 3 žličke vaniljeve paste
- sok in naribana lupinica 1 pomaranče
malinova priloga
- naribana lupinica 2 pomaranč
- sok ½ pomaranče
- 85 g sladkorja
- 600 g malin (lahko zamrznjenih)
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Model za 900-gramsko štruco namastimo in obložimo s papirjem za peko. V skledi stepemo maslo in sladkor, da nastane svetla in penasta zmes, nato eno po eno vtepemo jajci. V drugi skledi z vilicami pretlačimo banane, jih dodamo v skledo s testom, dodamo še limonovo lupinico, vaniljo in pinjenec ter zmešamo.
Posebej zmešamo moko, pecilni prašek, cimet in sodo bikarbono. Z lopatico jo narahlo v treh porcijah vmešamo v bananino zmes, samo toliko, da se sestavine povežejo, in testo naložimo v model. Pečemo 1 uro, da je kolač čvrst, se zlato rjavo zapeče in je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se 10 minut ohlaja v modlu, nato ga zvrnemo na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se do konca ohladi.
Posebej zmešamo moko, pecilni prašek, cimet in sodo bikarbono. Z lopatico jo narahlo v treh porcijah vmešamo v bananino zmes, samo toliko, da se sestavine povežejo, in testo naložimo v model. Pečemo 1 uro, da je kolač čvrst, se zlato rjavo zapeče in je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se 10 minut ohlaja v modlu, nato ga zvrnemo na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se do konca ohladi.
Za malinovo prilogo damo v kozico pomarančno lupinico, sok ½ pomaranče, sladkor in 250 g malin ter segrevamo na šibkem ognju, da se sladkor stopi. Nežno kuhamo 5 minut, nato precedimo v skledo. Primešamo preostale maline, pokrijemo in ohladimo v hladilniku.
Preden ponudimo, maline vzamemo iz hladilnika in pustimo, da se ogrejejo na sobno temperaturo. Bananin kruh narežemo na 8 rezin in jih opečemo pod srednje razgretim žarom v pečici, da rahlo karamelizirajo. Vsako rezino obložimo z žlico vaniljeve skute in prelijemo z malinami.