Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Opečen bananin kruh z vaniljevo skuto in malinami

Porabite zrele banane za božanski bananin kruh.

Opečen bananin kruh z vaniljevo skuto in malinami

Porabite zrele banane za božanski bananin kruh.

Čas priprave 1 h 40 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

bananin kruh

  • 140 g zmehčanega masla in še malo za pekač
  • 140 g svetlega sladkorja muskovado
  • 2 veliki jajci
  • 2–3 zelo zrele banane
  • naribana lupinica ½ limone
  • 1 žlička vaniljeve paste
  • 85 g pinjenca
  • 225 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 žlička mletega cimeta
  • ½ žličke sode bikarbone

vaniljeva skuta

  • 250 g rikote
  • 3 žličke vaniljeve paste
  • sok in naribana lupinica 1 pomaranče

malinova priloga

  • naribana lupinica 2 pomaranč
  • sok ½ pomaranče
  • 85 g sladkorja
  • 600 g malin (lahko zamrznjenih)

Preberite tudi

besamel-A_558x620_acf_cropped

Popoln bešamel korak za korakom

Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Sestavine

bananin kruh

  • 140 g zmehčanega masla in še malo za pekač
  • 140 g svetlega sladkorja muskovado
  • 2 veliki jajci
  • 2–3 zelo zrele banane
  • naribana lupinica ½ limone
  • 1 žlička vaniljeve paste
  • 85 g pinjenca
  • 225 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 žlička mletega cimeta
  • ½ žličke sode bikarbone

vaniljeva skuta

  • 250 g rikote
  • 3 žličke vaniljeve paste
  • sok in naribana lupinica 1 pomaranče

malinova priloga

  • naribana lupinica 2 pomaranč
  • sok ½ pomaranče
  • 85 g sladkorja
  • 600 g malin (lahko zamrznjenih)

Postopek

1

Pečico segrejemo na 160 °C. Model za 900-gramsko štruco namastimo in obložimo s papirjem za peko. V skledi stepemo maslo in sladkor, da nastane svetla in penasta zmes, nato eno po eno vtepemo jajci. V drugi skledi z vilicami pretlačimo banane, jih dodamo v skledo s testom, dodamo še limonovo lupinico, vaniljo in pinjenec ter zmešamo.

2

Posebej zmešamo moko, pecilni prašek, cimet in sodo bikarbono. Z lopatico jo narahlo v treh porcijah vmešamo v bananino zmes, samo toliko, da se sestavine povežejo, in testo naložimo v model. Pečemo 1 uro, da je kolač čvrst, se zlato rjavo zapeče in je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se 10 minut ohlaja v modlu, nato ga zvrnemo na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se do konca ohladi.

3

Posebej zmešamo moko, pecilni prašek, cimet in sodo bikarbono. Z lopatico jo narahlo v treh porcijah vmešamo v bananino zmes, samo toliko, da se sestavine povežejo, in testo naložimo v model. Pečemo 1 uro, da je kolač čvrst, se zlato rjavo zapeče in je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se 10 minut ohlaja v modlu, nato ga zvrnemo na kuhinjsko mrežico in pustimo, da se do konca ohladi.

4

Za malinovo prilogo damo v kozico pomarančno lupinico, sok ½ pomaranče, sladkor in 250 g malin ter segrevamo na šibkem ognju, da se sladkor stopi. Nežno kuhamo 5 minut, nato precedimo v skledo. Primešamo preostale maline, pokrijemo in ohladimo v hladilniku.

5

Preden ponudimo, maline vzamemo iz hladilnika in pustimo, da se ogrejejo na sobno temperaturo. Bananin kruh narežemo na 8 rezin in jih opečemo pod srednje razgretim žarom v pečici, da rahlo karamelizirajo. Vsako rezino obložimo z žlico vaniljeve skute in prelijemo z malinami.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.