Tri hitra pomladna kosila brez mesa
Iščete idejo za hitro, okusno in brezmesno kosilo? Brez skrbi – imamo tri odlične predloge, ki so enostavni, nasitni in polni dobrega okusa!

Prihajajo velikonočni prazniki, ko bomo veliko časa preživeli v kuhinji. Ker boste ta teden zato brskali po receptih za potico in šunko v testu ter iskali stare in nove načine za barvanje pirhov, bo verjetno zmanjkalo časa za kuhanje, kaj šele za iskanje novih zamisli za kosila. Ni vam treba iskati - imamo tri odlične zamisli za hitro in zdravo brezmesno kosilo.
Brezmesni ponedeljek – čas za sveže ideje
Brezmesni ponedeljek je gibanje, ki spodbuja izbiro obrokov brez mesa en dan v tednu. A to ne pomeni, da se moramo odpovedati dobremu okusu ali sitosti. Ravno nasprotno – včasih prav tak dan odpira vrata ustvarjalnosti in nas navdihne, da posežemo po novih kombinacijah in sestavinah.

Kosilo na hitro
V vsakdanjem tempu, ko časa za kuho pogosto primanjkuje, še posebej cenimo recepte, ki so preprosti, hitri in hkrati uravnoteženi. V takih trenutkih pride prav vsaka dobra ideja, ki reši dilemo, kaj skuhati, in hkrati razveseli vse člane družine. Ključno je, da so jedi pripravljene iz dostopnih sestavin, a kljub temu polne okusa. Včasih pa pride prav tudi nekaj napotkov in predpriprave, da bo kosilo pripravljeno v hipu.

Kako si skrajšati čas priprave?
Če želite, da priprava kosila med tednom poteka hitro in brez stresa, si lahko pomagate s preprostimi triki:
-
Načrtujte vnaprej: Že v nedeljo naredite grob načrt obrokov za teden. Tako boste imeli vse sestavine pri roki.
-
Uporabljajte zamrznjeno zelenjavo: Oprana, hitro pripravljena, vedno pri roki in pogosto že narezana.
-
Imejte doma osnovne sestavine: stročnice v pločevinki (na primer fižol, čičerka, pira, leča, koruza), testenine in riž, začimbe in oreščki.
-
Pripravite osnovne sestavine vnaprej: Čez vikend skuhajte večjo količino žit (npr. kvinojo, ješprenj, lečo), ki jih lahko uporabite v različnih jedeh.
- Izbirajte jedi, ki jih pripravite v eni posodi: tako boste prihranili čas tudi pri pospravljanju.
-
Določene jedi pripravite za dva dni: Enolončnice, omake ali pečene zelenjavne jedi lahko drugi dan le pogrejete ali malce preoblikujete.
Trije odlični recepti brez mesa in v manj kot pol ure
V uredništvu Dober tek smo izbrali tri brezmesne recepte, ki jih lahko pripravite v manj kot pol ure in brez zapletenih postopkov, a bodo kljub temu navdušili z okusom in hranilno vrednostjo.

Toskanska ješprenjeva enolončnica s fižolom
Na ješprenj prepogosto pozabimo. Je bogat vir prehranskih vlaknin in vsekakor ni primeren samo za v ričet. V tej toskanski ješprenjevi enolončnici, pripravljeni v 30 minutah, se odlično ujame s korenčkom, porom, stebelno zeleno, fižolom in zeleno listnato zelenjavo (dodate lahko na primer katero koli vrsto ohrovta).

Testenine z brokolijevim pestom
Ste vedeli, da lahko tudi iz brokolija pripravite pesto? Naš preprost brokolijev pesto s pinjolami in parmezanom bo na testeninah kot krasna kremasta brokolijeva omaka. Lepo se ujame s peresniki, lahko pa izberete testenine, ki jih pri roki (tudi polnozrnate so odlična izbira). Pripravljeno v le 20 minutah.

Krompirjeva tortilja z rukolo in parmezanom
Krompirjeva tortilja je španska klasika, ki je odlična izbira za hitro kosilo (lahko jo jemo tudi hladno, tako da je pripravite toliko, kolikor velika je vaša največja ponev). Z malo sestavinami ponudi veliko okusa in prijetno sitost. Za uravnotežen obrok pa na mizo postavite še veliko skledo solate (najhitreje je pripravljeno naribano mlado zelje, saj ga ni treba prati).
In še obogatena različica: Krompirjeva tortilja s pestom in kozjim sirom
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se