Štirje načini za pripravo žerjavice
Odkrijte štiri preproste načine za pripravo popolne žerjavice na oglje – za vrhunski žar začnite pri ognju, ki resnično naredi razliko.

Žar na oglje ima številne prednosti in eno veliko pomanjkljivost - priprava žerjavice, ki se je mnogi ne upajo lotiti. V resnici je enostavno, le izkušnje potrebujemo, da pripravimo ravno pravo žerjavico, in nekaj več časa kot pri prižiganju plinskega žara z enim samim gumbom.
Žerjavico lahko pripravimo z lesom, ogljem ali lesnimi briketi ob tem pa razmislimo, koliko žerjavice bomo potrebovali. Če pečemo velike kose mesa ali jedi za veliko gostov, bomo potrebovali tudi več žerjavice kot sicer.
Priprava žerjavice z lesom
Les nasekamo na manjše kose, nekaj pa tudi na drobne trske. Najpogosteje uporabljamo les hrasta ali bukve, tudi jablane in češnje, nikoli pa ne uporabimo smolnatega lesa iglavcev in lesa, obdelanega z zaščitnimi kemičnimi premazi. Če želimo pripraviti žerjavico, ki bo držala dlje, uporabimo trši in debelejši les.

Žerjavico pripravimo tako, da v kurišče žara namečkamo nekaj kep papirja, okrog naložimo trske lesa v majhno grmado in v papir podtaknemo gorečo vžigalico. Ko se trske vnamejo, previdno prilagamo vedno debelejše kose lesa in ko se tudi debelejši les začne spreminjati v kose žerjavice, je žar pripravljen za peko.
Priprava žerjavice z ogljem
Lesno oglje je klasična izbira za žar, saj hitro zagori in doseže visoke temperature. Uporabimo ga, kadar bomo pekli dolgo (če imamo veliko gostov in jedi ali če se na žaru lotevamo večjega kosa mesa). Takrat potrebujemo večjo zalogo žerjavice, zato si postopek poenostavimo tako, da na dobro goreče ali razžarjene kose lesa dodamo lesno oglje. Pri tem poskrbimo, da je kupček žerjavice in lesnega oglja dovolj zračen. Ogenj razpihamo z mehom ali s tršim kosom kartona.

RECEPTI
Priprava žara z briketi
Žerjavico je najlažje pripraviti z briketi, ki v primerjavi z ogljem gorijo veliko enakomerneje in dlje. Tudi te položimo na dobro goreče ali razžarjene kose lesa in ko so briketi pokriti s tanko plastjo pepela, je žar pripravljen za peko. Pri nakupu briketov preverimo vsebnost sestavin.

Priprava žara brez papirja in lesa
Na dnu kurišča zložimo piramido iz oglja ali briketov, potem pa lahko okrog zložimo še eno vrsto briketov kot rezervo, če bi potrebovali še več žerjavice. Lesno oglje ali brikete razžarimo s kockami za prižiganje, ki jih razporedimo med brikete.
PREBERI ŠE
Triki, kako hitro očistiti žar
Razporeditev žerjavice
Dobra žerjavica mora biti enakomerna, na oglju se mora začeti pojavljati siva pepelnata plast. Pripraviti je moramo dovolj, saj za mojstra peke ni hujšega, kot če se izkaže, da je žerjavice premalo. Ko je žerjavica pripravljena, jo razgrnemo po vsej površini in na vrh položimo rešetko.

RECEPTI
- Ražnjiči s svinjino in mladim krompirjem
- Svinjske zarebrnice na žaru z zelišči in limono
- Piščanec na nabodalih po grško
Kako vroč je žar
Kako vroč je žar, lahko določimo z dlanjo. Priblipleskavica
amo jo 2 do 2,5 cm nad rešetko in ugotovimo, ali je žar nared za pečenje ali ne:
- če dlani na tej višini ne moremo držati, je žar prevroč
- če s tako nastavljeno dlanjo lahko preštejemo do 3, je žar zelo vroč
- če lahko preštejemo do 6, je vročina zmerna
- če lahko preštejemo do 8, je vročina šibka

Uravnavanje temperature
S peko na žaru pričnemo šele, ko smo dodobra razgreli rešetko. Ta mora biti tako vroča, da meso zacvrči, ko ga položimo nanjo. Temperaturo žara poskušajmo čim dlje ohraniti enakomerno, uravnavamo pa jo tako, da rešetko dvigamo ali spuščamo k žerjavici.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se