
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 1 dl sončničnega olja
- 170 g sladkorja
- 170 g moke
- ½ žličke sode bikarbone
- 4 žlice kakava v prahu
- 100 g čokoladnih kapljic ali koščkov čokolade
- 170 g zelo zrelih banan
- 3 srednje velika jajca
- ½ dl mleka
- pest nasekljanega bananinega čipsa
- sončnično olje in papir za peko za podolgovat model
preliv
- 100 g mlečne čokolade
- 1 dl kisle smetane

Zdrobov narastek – sladica otroštva, ki nikoli ne gre iz mode
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.

Tako krvavice ne bodo počile
Peka krvavic marsikomu dela preglavice in si jih zato privošči le v kakšni dobri domači gostilni. Tako jih pravilno spečete, da ne počijo in ostanejo hrustljave.

Pet okusnih idej z rižem (ki niso rižota)
Riž ni samo za rižote. In ni samo priloga. Lahko ga uporabimo v solatah, polpetih, hrustljavih kroglicah, kremastih pudingih... Zaloga riža je v shrambi vedno dobrodošla.
Sestavine
- 1 dl sončničnega olja
- 170 g sladkorja
- 170 g moke
- ½ žličke sode bikarbone
- 4 žlice kakava v prahu
- 100 g čokoladnih kapljic ali koščkov čokolade
- 170 g zelo zrelih banan
- 3 srednje velika jajca
- ½ dl mleka
- pest nasekljanega bananinega čipsa
- sončnično olje in papir za peko za podolgovat model
preliv
- 100 g mlečne čokolade
- 1 dl kisle smetane
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Model premažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko tako, da sega papir tudi 2 cm nad rob modla. V veliki skledi zmešamo sladkor, moko, sodo bikarbono, kakav in čokolado.
Ločimo rumenjake in beljake dveh jajc. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. Banane zmečkamo in jih v drugi skledi zmešamo z dvema rumenjakoma in preostalim celim jajcem. Vmešamo še olje in mleko ter vse to na hitro premešamo s suhimi sestavinami. Primešamo še četrtino snega, da testo malo razrahljamo, nato nežno vmešamo še preostali sneg. Testo vlijemo v model in pečemo približno 1 uro in 15 minut oziroma da zobotrebec, ki ga zapičimo v kolač, ostane čist.
Pečeni kolač ohladimo v modlu, ki ga postavimo na kuhinjsko rešetko. Pripravimo še preliv tako, da nad soparo nežno raztopimo čokolado s kislo smetano. Preliv ohladimo v hladilniku, da postane lepo mazav. Kolač vzamemo iz modla, ga premažemo s prelivom in posujemo z bananinim čipsom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Morski list z masleno pehtranovo omako s kozicami
Toskanska ješprenjeva enolončnica s fižolom
Ješprenjeva enolončnica vam ne bo vzela več kot pol ure za pripravo