Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža


Uredništvo
25. 4. 2025, 05.20
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.

ananas
Dober tek
Kupite le prijetno dišeč ananas

Ali veste, da je ananas pravzaprav skupek malih sadežev diamantne oblike? Obstaja na stotine vrst, od zelo majhnih do zelo velikih. Ananas uporabljamo zlasti za sladice, salse in marinade, lahko ga tudi spečemo na žaru, v pečici ali ponvi. Najboljši je svež, priročen je vložen v sirup, odličen je tudi kandiran.

Odličen za marinade, slab za želeje

Ananas vsebuje encim bromelin, ki razgrajuje beljakovine, zato je odličen za marinade, saj lepo zmehča meso in ribe; po drugi strani pa v surovi obliki preprečuje strjevanje želatine, zato s surovim ananasom ne moremo pripraviti želejev in drugih sladic z želatino (lahko pa ga pripravimo s kuhanim ananasom, saj vročina uniči encim).

svinjina-s-karameliziranim-ananasom
Dober tek
Svinjina s karameliziranim ananasom
Svinjina s karameliziranim ananasom

Kako kupimo ananas

Zrel ananas ima lepo zlato rjavo kožo, čvrste zelene liste, ki jih zlahka izpulimo, in lepo diši. Ananasa, ki ima uvele, rjave liste in poškodovano kožo, raje ne kupimo. Če se koža preveč zlahka vda, je ananas morda prezrel, znak pretirane zrelosti je tudi močan vonj.

s-hariso-začinjen-bananin-kolac-z-ananasom-710x375.jpg
S hariso začinjen bananin kolač z ananasom

Kako olupimo ananas

Ananas pripravimo tako, da mu najprej odrežemo vrh in dno, nato ga pokonci postavimo na desko in z ostrim nožem obrežemo kožo (odstranimo tudi vsa »očesa«).Olupljen sadež položimo na stran in ga narežemo na 1 do 2 cm debele kolobarje, ki jih lahko narežemo na četrtine ali poljubne koščke. Pri tem po želji odstranimo stržen, ki je sicer prav okusen, ali pa olupljen ananas po dolžini narežemo na štiri krhlje in po želji obrežemo stržen, preostanek pa narežemo na kocke. Če bomo ananas nadevali, neolupljenega po dolgem prerežemo na pol (liste pustimo za okras), meso zarežemo v obliki mreže do kože in izdolbemo z žlico.

glaziran-ananas-s-cimetovo-skuto__558x620_acf_cropped-558x375.jpg
Glaziran ananas s cimetovo skuto

Viralni trend: Če smo prepričani, da smo kupili zares zrel ananas, lahko preizkusimo viralni trend z družbenih omrežij, po katerem naj bi veljalo, da lahko ananas olupimo tudi brez noža: ananas primemo za liste in jih večkrat zavrtimo, nato pa zlahka odstranimo; potem z ananasom močno potolčemo ob trdo površino in ga nekajkrat močno povaljamo po kuhinjskem pultu; primemo eno izmed "bodic" na lupini in preprosto izvlečemo košček ananasa.

Kako hranimo ananas

Zrel ananas se na sobni temperaturi obdrži kakšne tri dni. Celega sadeža ne hranimo v hladilniku, ko ga olupimo in narežemo, pa je lahko na hladnem, in sicer v nepredušno zaprti posodi.

ananasov sorbet
Dober tek
Ananasov sorbet

Ananasov sorbet s tajsko baziliko in ingverjem

cloud-rain

Trenutno

11 °C

Deževno

sobota, 26. 4

Deževno

9 / 14 °C cloud-rain

nedelja, 27. 4

Delno oblačno

10 / 17 °C cloud-sun

ponedeljek, 28. 4

Delno oblačno

7 / 20 °C cloud-sun

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.