
Svinjina s karameliziranim ananasom
Slastna svinjina, kot je niste vajeni
Svinjina s karameliziranim ananasom
Slastna svinjina, kot je niste vajeni

Sestavine
- 2 žlici kokosovega olja
- 800 g svinjske potrebušine (flama)
- 1 velika čebula
- 8 strokov česna
- 3 lovorovi listi
- 0,6 dl jabolčnega kisa
- 1 dl sojine omake
- 0,6 dl palmovega sladkorja ali medu
- 10 zrn črnega popra
- ½ žličke belega popra
- 1 ananas
- kuhan riž za prilogo

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 2 žlici kokosovega olja
- 800 g svinjske potrebušine (flama)
- 1 velika čebula
- 8 strokov česna
- 3 lovorovi listi
- 0,6 dl jabolčnega kisa
- 1 dl sojine omake
- 0,6 dl palmovega sladkorja ali medu
- 10 zrn črnega popra
- ½ žličke belega popra
- 1 ananas
- kuhan riž za prilogo
Postopek
Mesu odrežemo kožo in ga narežemo na kocke, velike za grižljaj. V teflonski ponvi segrejemo olje in na visoki temperaturi pečemo meso 10 do 12 minut oziroma tako dolgo, da po vsej površini porjavi in karamelizira. S penovko ga poberemo iz ponve in shranimo na toplem. Iz ponve odlijemo skoraj vso maščobo, pustimo je samo toliko, da bomo na njej lahko popražili čebulo in česen.
Čebulo narežemo na trakove, česen stremo. Temperaturo rahlo znižamo in ju pražimo skupaj z lovorovimi listi 5 do 6 minut, da lovor zadiši in čebula postekleni. Nato stresemo zraven kose svinjine in prilijemo kis, sojino omako, 2,5 dl vode ter dodamo sladkor, poprova zrna in beli poper. Zavremo in takoj znižamo temperaturo, da jed le narahlo vre. Pokrijemo in kuhamo 50 minut.
Medtem ananas narežemo na koščke, velike za grižljaj. V drugi ponvi na srednje visoki temperaturi segrejemo maščobo od pečenja mesa in karameliziramo ananas 5 do 6 minut oziroma toliko časa, da vsi koščki dobijo zlato rjavo skorjico; morda bomo morali ananas popeči v več porcijah, da se ne bo dušil. Ko je meso gotovo, mu dodamo ananas (in še 0,5 dl vode, če je videti presuho) in nepokrito kuhamo še 20 minut, da se omaka zgosti. Postrežemo z rižem.