
Svinjina s karameliziranim ananasom
Slastna svinjina, kot je niste vajeni
Svinjina s karameliziranim ananasom
Slastna svinjina, kot je niste vajeni

Sestavine
- 2 žlici kokosovega olja
- 800 g svinjske potrebušine (flama)
- 1 velika čebula
- 8 strokov česna
- 3 lovorovi listi
- 0,6 dl jabolčnega kisa
- 1 dl sojine omake
- 0,6 dl palmovega sladkorja ali medu
- 10 zrn črnega popra
- ½ žličke belega popra
- 1 ananas
- kuhan riž za prilogo
Preberite tudi

Kako zvežemo pečenko
Če želite, da pečenka ohrani lepo obliko, jo morate pred pripravo dobro povezati z vrvico.

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.
Sestavine
- 2 žlici kokosovega olja
- 800 g svinjske potrebušine (flama)
- 1 velika čebula
- 8 strokov česna
- 3 lovorovi listi
- 0,6 dl jabolčnega kisa
- 1 dl sojine omake
- 0,6 dl palmovega sladkorja ali medu
- 10 zrn črnega popra
- ½ žličke belega popra
- 1 ananas
- kuhan riž za prilogo
Postopek
Mesu odrežemo kožo in ga narežemo na kocke, velike za grižljaj. V teflonski ponvi segrejemo olje in na visoki temperaturi pečemo meso 10 do 12 minut oziroma tako dolgo, da po vsej površini porjavi in karamelizira. S penovko ga poberemo iz ponve in shranimo na toplem. Iz ponve odlijemo skoraj vso maščobo, pustimo je samo toliko, da bomo na njej lahko popražili čebulo in česen.
Čebulo narežemo na trakove, česen stremo. Temperaturo rahlo znižamo in ju pražimo skupaj z lovorovimi listi 5 do 6 minut, da lovor zadiši in čebula postekleni. Nato stresemo zraven kose svinjine in prilijemo kis, sojino omako, 2,5 dl vode ter dodamo sladkor, poprova zrna in beli poper. Zavremo in takoj znižamo temperaturo, da jed le narahlo vre. Pokrijemo in kuhamo 50 minut.
Medtem ananas narežemo na koščke, velike za grižljaj. V drugi ponvi na srednje visoki temperaturi segrejemo maščobo od pečenja mesa in karameliziramo ananas 5 do 6 minut oziroma toliko časa, da vsi koščki dobijo zlato rjavo skorjico; morda bomo morali ananas popeči v več porcijah, da se ne bo dušil. Ko je meso gotovo, mu dodamo ananas (in še 0,5 dl vode, če je videti presuho) in nepokrito kuhamo še 20 minut, da se omaka zgosti. Postrežemo z rižem.