Nasveti za nabiranje divjih rastlin
Spomladi se težko odrečemo nabiranju divjih rastlin. Dobro je, če poznamo nekaj nasvetov za varno nabiranje.

• Nabiramo samo rastline, ki jih zanesljivo prepoznamo. To je zlasti pomembno pri tistih, ki so jim zelo podobne nekatere strupene rastline. Pri tem si lahko pomagamo s priročniki za prepoznavanje rastlin. Če smo nabiralniški začetnik, s seboj raje povabimo izkušenega nabiralca.
RECEPT: Rižota z divjimi zelišči
• Rastlin ne prepoznavamo samo z očmi, ampak z vsemi čutili: če je podobna čemažu, vendar nima vonja po česnu, je nikakor ne jemo!
• Nabiramo vsako rastlinico posebej, ne trgamo ali režemo celih šopov rastlin, saj obstaja nevarnost, da se med užitne pomeša kakšna strupena. To še posebej velja za čemaž.
• Pri pravi, pekoči koprivi si zaščitimo roke z rokavicami in jo skuhamo po navodilih.
RECEPT: Koprivna juha
• Pred nabiranjem preverimo, ali je to zakonito. Nekatere vrste so (na nekaterih območjih) zaščitene.
• Na nekaterih lokacijah ne nabiramo: ob prometnih cestah, na gnojenih travnikih in tam, kjer se pogosto sprehajajo psi.
• Samoniklih rastlin ne uživamo v prevelikih količinah, saj so sestavine v njih pogosto zelo koncentrirane. Poznati je treba sestavine rastlin in njihovo delovanje ter učinke na telo.

E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se