
Recept: Zagorski štruklji

Znamenita klasika naših bližnjih sosedov ...
##IMAGE-4089170##
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min + počivanje testa
KOLIČINA: za 5 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
TESTO
250 g namenske moke za vlečeno testo (ali pol gladke in pol ostre)
7 g soli
1 jajce
1 žlica olja
pribl. 1 dl mlačne vode
olje za pokapanje testa
ostra moka za pomokanje
maslo za pekač
NADEV
500 g skute
1 dl kisle smetane
1 jajce
ščepec soli
PRELIV
2 dl sladke smetane
1 jajce
ščepec soli
Priprava
1.
Iz moke, jajca, olja in vode zgnetemo gladko testo. Površino testene kepe premažemo z oljem in pustimo počivati 20 minut pri sobni temperaturi. Testo položimo na sredino večje delovne površine, ki smo jo pokrili s kuhinjskim prtom (100 x 150 cm). Prt pomokamo in testo najprej nekoliko razvaljamo z valjarjem, nato ga razvlečemo v velikosti prta.
2.
Vse sestavine za nadev dobro zmešamo. Na eni strani razvlečenega testa namažemo nadev približno 20 cm široko. Testo brez nadeva pokapamo z oljem. Od strani, kjer je nadev, začnemo testo s pomočjo prta zvijati v zavitek.
3.
Pečico segrejemo na 200 °C. Zavitek po dolžini nekoliko razpotegnemo in rahlo sploščimo, da se nadev lepše poraz- deli. S pomokanim ročajem kuhalnice z rahlim pritiskom na zavitku označimo mesta, na katerih ga bomo razrezali, nato pa razrežemo s pomočjo majhnega krožnika. Tako bo rez ostal zlepljen in nadev ne bo uhajal. Štruklje zložimo v pekač, ki smo ga premazali z maslom, in pečemo v prej ogreti pečici približno pol ure. Za preliv razžvrkljamo sladko smetano z jajcem in soljo. Pečene štruklje vzamemo iz pečice, prelijemo s smetanovo mešanico, nato pa pečemo v pečici še nadaljnjih 10 minut, da se površina lepo zapeče. Ponudimo tople.
Preberite tudi
Trenutno
10 °C
Deževno
torek, 11. 3
Deževno
sreda, 12. 3
Deževno
četrtek, 13. 3
Oblačno
7-dnevni obeti