
Pečen riž z jajcem, rakci in grahom
Ekstremno hitro pripravljen riž kar v voku.
Pečen riž z jajcem, rakci in grahom
Ekstremno hitro pripravljen riž kar v voku.

Sestavine
- 250 g riža basmati
- 2 žlici rastlinskega olja
- 2 sesekljana stroka česna
- 1 rdeč čili
- 2 stepeni jajci
- 200 g zamrznjenega graha
- šopek mlade čebulice
- 300 g majhnih kuhanih rakcev
- 1 žlica sojine omake
- sol
- sojina omaka, ko postrežemo

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 250 g riža basmati
- 2 žlici rastlinskega olja
- 2 sesekljana stroka česna
- 1 rdeč čili
- 2 stepeni jajci
- 200 g zamrznjenega graha
- šopek mlade čebulice
- 300 g majhnih kuhanih rakcev
- 1 žlica sojine omake
- sol
- sojina omaka, ko postrežemo
Postopek
V kozico damo riž s 6 dl vode. Zavremo, pokrijemo, solimo in kuhljamo 10 minut, da riž popije skoraj vso vodo. Odstavimo z ognja in pustimo pokrito še 5 minut.
Mlado čebulico narežemo na rezine, čiliju odstranimo semenje in ga narežemo na rezine. V voku ali veliki ponvi segrejemo olje. Dodamo česen in čili in pražimo 10 sekund; pazimo, da se ne zažge! V vok stresemo riž, med mešanjem ga pražimo eno minuto, nato ga porinemo na eno stan posode. Na prazno stran vlijemo jajci in ju med mešanjem popečemo. Ko zakrknejo, vmešamo še grah in mlado čebulo in vse skupaj pražimo še 2 minuti, da se grah zmehča. Dodamo rakce in sojino omako, mešamo na ognju še toliko časa, da se rakci segrejejo, in postrežemo. Po želji si vsak sam doda malo sojine omake.