Kaj boste skuhali danes?
Norveški smetanov kolač z borovnicami
Smetanova torta, kakršne imamo najraje!
Norveški smetanov kolač z borovnicami
Smetanova torta, kakršne imamo najraje!
Sestavine
- 10 jajc
- 300 g rjavega sladkorja
- 300 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 2 žlici borovničeve ali jagodne marmelade
- 1 l sladke smetane
- 1 žlička vaniljeve arome
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 1 dl mleka
- 550 g borovnic
- maščoba za pekač
Okus Azije v 20 minutah – popolna hitra večerja
Ta jed ima pridih Azije, je nekakšen stir fry, karseda poenostavljen, a še vedno okusen. Priprava je hitra, za zraven pa ne potrebujete drugega, saj jed vsebuje meso, obilico zelenjave in riž.
Popolno nedeljsko kosilo: čudovito mehka dušena govedina
Skrivnost popolnega nedeljskega kosila: govedina je najboljša, če jo kuhamo dolgo in počasi. Takrat se sprostijo vsi sokovi, meso pa se neverjetno zmehča.
Okus tradicije tudi doma: idrijski žlikrofi
Idrijski žlikrofi so poleg kremšnit in prekmurske gibanice verjetno najbolj izpostavljena tradicionalna slovenska jed. Čas je, da se njihove priprave lotimo tudi sami.
Sestavine
- 10 jajc
- 300 g rjavega sladkorja
- 300 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 2 žlici borovničeve ali jagodne marmelade
- 1 l sladke smetane
- 1 žlička vaniljeve arome
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 1 dl mleka
- 550 g borovnic
- maščoba za pekač
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Pekač velikosti 20 x 30 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko tako, da je papir vsaj 2,5 cm nad robom pekača. V veliki skledi stepamo jajca s sladkorjem 8 do 10 minut, da dobimo svetlo in gosto maso.
Moko zmešamo s pecilnim praškom, jo presejemo na jajčno zmes in previdno zmešamo. Biskvitno maso vlijemo v pekač in pečemo 35 minut ali tako dolgo, da lesena palčka, s katero naredimo preizkus, ostane čista, ko jo potegnemo iz testa. Biskvit mora biti zlate barve in testo se mora zravnati, če ga rahlo pritisnemo na sredini. Pekač vzamemo iz pečice, počakamo 5 minut, nato biskvit vzamemo iz pekača in ohladimo na rešetki.
Ohlajen biskvit prečno prerežemo na 3 dele. Marmelado zmešamo z žlico vroče vode. Sladko smetano čvrsto stepemo z vaniljevo aromo in sladkorjem v prahu. Na servirni pladenj položimo prvo plast biskvita, ga pokapljamo s tretjino mleka, premažemo s tanko plastjo marmelade, obložimo s tretjino smetane in potresemo s tretjino borovnic. To plast pokrijemo z drugo plastjo biskvita in ponovimo postopek z mlekom, marmelado, smetano in borovnicami. Prav tako naredimo še s tretjo plastjo biskvita in preostalimi sestavinami.