
Kaj boste skuhali danes?
Norveški smetanov kolač z borovnicami
Smetanova torta, kakršne imamo najraje!
Norveški smetanov kolač z borovnicami
Smetanova torta, kakršne imamo najraje!

Sestavine
- 10 jajc
- 300 g rjavega sladkorja
- 300 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 2 žlici borovničeve ali jagodne marmelade
- 1 l sladke smetane
- 1 žlička vaniljeve arome
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 1 dl mleka
- 550 g borovnic
- maščoba za pekač

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 10 jajc
- 300 g rjavega sladkorja
- 300 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 2 žlici borovničeve ali jagodne marmelade
- 1 l sladke smetane
- 1 žlička vaniljeve arome
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 1 dl mleka
- 550 g borovnic
- maščoba za pekač
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Pekač velikosti 20 x 30 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko tako, da je papir vsaj 2,5 cm nad robom pekača. V veliki skledi stepamo jajca s sladkorjem 8 do 10 minut, da dobimo svetlo in gosto maso.
Moko zmešamo s pecilnim praškom, jo presejemo na jajčno zmes in previdno zmešamo. Biskvitno maso vlijemo v pekač in pečemo 35 minut ali tako dolgo, da lesena palčka, s katero naredimo preizkus, ostane čista, ko jo potegnemo iz testa. Biskvit mora biti zlate barve in testo se mora zravnati, če ga rahlo pritisnemo na sredini. Pekač vzamemo iz pečice, počakamo 5 minut, nato biskvit vzamemo iz pekača in ohladimo na rešetki.
Ohlajen biskvit prečno prerežemo na 3 dele. Marmelado zmešamo z žlico vroče vode. Sladko smetano čvrsto stepemo z vaniljevo aromo in sladkorjem v prahu. Na servirni pladenj položimo prvo plast biskvita, ga pokapljamo s tretjino mleka, premažemo s tanko plastjo marmelade, obložimo s tretjino smetane in potresemo s tretjino borovnic. To plast pokrijemo z drugo plastjo biskvita in ponovimo postopek z mlekom, marmelado, smetano in borovnicami. Prav tako naredimo še s tretjo plastjo biskvita in preostalimi sestavinami.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Svinjina s pršutom in pisano zelenjavo
Mešane ocvrte ribe in morski sadeži
Fritto misto. Hrustljavi morski sadeži so predjed, s kosom kruha in pokapani z limono pa odlična večerja.