© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Recepti za pesto, ki popestrijo vsak krožnik


Uredništvo
23. 6. 2025, 13.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pesto je v Italiji ena izmed najbolj priljubljenih omak, katere korenine segajo v Genovo, kjer so zmešali baziliko s pinjolami in preostalimi sestavinami.

pesto
Profimedia
Iz bazilike, pinjol, olivnega olja, česna, pekorina, soli in popra v možnarju nastane aromatična mešanica pesto genovese.

Čista aroma! Bazilikin pesto intenzivno in kremno zaokroži testenine, ima 'buonissimo' okus v juhah in solatah ter se izvrstno poda k mesu, ribam in zelenjavi, To velja tudi za njegove različice.

Živahno mešanje

Oreščki ali mandlji, rukola, peteršilj ali origano, stara gavda in sončnično olje lahko zamenjajo originalne sestavine - enostavno slastno!

Paradižnikov pesto

Za 2 kozarčka po 130 g potrebujete:

  • 2 žlici pinjol
  • 100 g posušenega paradižnika v olju
  • 1 strok česna
  • po 1 žlico sesekljanega origana in bazilike
  • 10 žlic olivnega olja
  • 30 g parmezana
  • sol, poper

Pinjole grobo sesekljajte in jih popražite v ponvi. Vložene paradižnike odcedite in jih zrežite na drobne kocke. Olupite česen in ga drobno sesekljajte.

Pinjole, paradižnik, česen in zelišča pretlačite s paličnim mešalnikom. V tankem curku dodajte olje in vse skupaj premešajte. Parmezan drobno nastrgajte. pestu dodajte sir in ga začinite s soljo in poprom. Nato vse skupaj še enkrat dobro premešajte.

Čas priprave: 20 minut.

Na kozarček približno 630 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 75 g, ogljikovi hidrati: 5 g.

pesto
Profimedia
Paradižnikov pesto

Rukolin pesto

Za 4 osebe potrebujete:

  • 2 šopka rukole
  • 70 g orehovih jedrc
  • 50 g pekorina
  • 1 strok česna
  • sol, poper
  • 1 ščepec mletega čilija
  • 1 ščepec sladkorj
  • 10 žlic olivnega olja

Rukoli odrežite stebla. Liste oplaknite in otresite do suhega. Orehova jedrca popražite v ponvi. Pekorino drobno nastrgajte. Olupite česen.

Pripravljene sestavine in začimbe zmešajte in sesekljajte v električnem mešalniku. V tankem curku dodajte olivno olje. Premešajte, da dobite kremno maso.

Čas priprave: 20 minut.

Na osebo približno 205 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 19 g, ogljikovi hidrati: 2 g.

pesto
Profimedia
Rukolin pesto

Mandljev pesto

Za 2 kozarčka po približno 100 g potrebujete:

  • 100 g olupljenih mandljev
  • sredico 1 vaniljinega stroka
  • nastrgano lupinico in sok 1 bio limete
  • 50 g sladkorja
  • 50 g cvetnih listov neškropljenih vrtnic

Mandlje sesekljajte v električnem sekljalniku. Dodajte sredico vaniljinega stroka, nastrgano lupinico limete, sladkor in cvetne liste. Vse skupaj premešajte in na koncu dodajte limetin sok.

Namig: sladki pesto tekne k skutnim jedem in vaniljevemu sladoledu.

Čas priprave: 5 minut.

Na kozarček približno 390 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 25 g, ogljikovi hidrati: 25 g.

pesto
Profimedia
Mandljev pesto

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.